George Home, 1. hrabě z Dunbaru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Home, 1. hrabě z Dunbaru
George Home 1. hrabě z Dunbaru
George Home 1. hrabě z Dunbaru
Narozeníkolem 1556
Berwickshire
Úmrtí20. ledna 1611
Londýn
Místo pohřbenífarní kostel v Dunbaru
Povolánískotský a anglický politik
ZaměstnavatelJakub I.
OceněníKG, PC
Dětidcery Anne a Elizabeth
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Home, 1. hrabě z Dunbaru, KG, PC,[Poz 1] (kolem 155620. ledna 1611) byl v poslední dekádě svého života nejprominentnější a také nejvlivnější skotský politik v Anglii. Těšil se plné podpoře a důvěře krále Jakuba I. Stuarta (Jakub VI. Skotský), jehož byl hlavním poradcem přes záležitosti týkající se Skotska. Cestoval pravidelně z Londýna do Edinburghu přes Berwick-upon-Tweed.

Erb George Home, 1. hraběte z Dunbaru

George Home ve Skotsku[editovat | editovat zdroj]

George Home byl třetím synem sira Alexandera Home z Manderston v Berwickshire. V roce 1582, tedy ve věku 26 let, byl uveden ke dvoru a představen tehdy šestnáctiletému Jakubovi VI. jako příbuzný Alexandera Homa, 1. hraběte z Home. Stal se u dvora oblíbeným, doprovázel krále Jakuba VI. do Norska a Dánska za budoucí královnou Annou Dánskou. V roce 1598 byl jmenován Privy Council of the United Kingdom (PC) a v následujícím roce šerifem v Berkick-upon-Tweed. V roce 1601 se stal Strážcem královského šatníku. 31. července téhož roku byl jmenován komptrollerem, osobou výlučně zodpovědnou za financování královské domácnosti. V roce 1601 dostal titul Provost Dunbar (Starosta Dunbaru).

George Home v Anglii[editovat | editovat zdroj]

V roce 1603 umírá královna Alžběta I. a jejím následníkem se stává skotský král Jakub VI., s titulem Jakub I. Stuart jako král Skotska, Anglie a Irska. George Home jej doprovázel jako svého panovníka do Westminsteru. Mezi lety 1603 až 1606 byl ministrem financí (a ex officio druhým pánem státní pokladny). V roce 1603 byl také jmenován do vedení Rady Anglie a 1. června toho roku dostal celoživotní funkci jako Strážce královského šatníku. Dne 7. července 1604 byl jmenován baronem Home z Berwicku. V roce 1605 dostal rytířské ocenění – Podvazkový řád (KG) a 3. července byl jmenován hrabětem z Dunbaru. Existují důkazy o tom, že se podílel na výslechu Guyho Fawkese. Dne 27. září 1603 Home obdržel panství a hrad Norham, a s tím i právo rybolovu na řece Tweed.

Náboženská aféra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1608 se George Home vrací do Skotska. Odcestoval tam spolu s Georgem Abbotem. Jejich úkolem bylo vyřešit náboženské rozpory mezi anglickou a skotskou církví. Král Jakub I. byl touto aktivitou tak potěšen, že v roce 1609 učinil z Abbota biskupa v Lichfieldu a Coventry a měsíc nato jej povolal do Londýna. S počátečními výsledky této mise byl král spokojen, přestože nebyla velká naděje pro vytvoření spojení obou církví. Propast mezi Jakubem I. Stuartem a skotským řídícím orgánem církve, Valným shromážděním (General Assembly of the Church of Scotland), se stále rozšiřovala. V červenci roku 1605 se v Aberdeenu sešlo na schůzi orgánu General Assembly 19 ministrů a to i přes králův zákaz. Šest z nich bylo následně uvězněno v Blackness Castle poblíž Linlithgow. 10. ledna 1606 tam dorazil i George Home, aby u soudu působil jako přísedící. Udělal vše pro získání příznivého rozsudku v procesu krále proti šesti ministrům. Dokonce se říká, že Home s sebou přivez spoustu peněz, aby si koupil příznivý verdikt. Kromě toho hrabě sám vybral 15 porotců, z nichž pět bylo z rodiny Home, což byli jeho příbuzní. Ale i tak se nepodařilo porotu přesvědčit. Nakonec se jednalo o většinový verdikt devět proti šesti ve prospěch vinny obviněných. Zákon stanovoval, že i pro nejvyššího ministra, řídícího záležitosti církve, je neuposlechnutí rozhodnutí krále a tajné rady (Privy Coucil) kvalifikováno jako velezrada.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Hrabě z Dunbaru zemřel v Whitehalle, v Londýně, v roce 1611, bez mužského potomka. S manželkou Catherine, dcerou sira Alexandra Gordona z Gightu, měl dvě dcery:

Jeho tělo bylo balzamováno, ale jeho pohřeb se ve Westminsteru konal až v dubnu. Tělo bylo umístěno do olověné rakve a posláno do Skotska, kde byl pohřben pod podlahou farního kostela v Dunbaru, uprostřed mezi kropenkou a kazatelnou. Velkolepý památník, který je podle mnohých krásnější než památník ve Westminsterském opatství, je charakteristickým rysem interiéru tohoto kostela.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Her Majesty's Most Honourable Privy Council, nejvyšší čestná rada známá jako Rada Spojeného království je formálním orgánem poradců panovníka Spojeného království. Členové Rady jsou převážně starší, zkušení politici, kteří jsou současnými nebo bývalými členy buď Dolní sněmovny nebo Sněmovny lordů. členové rady oficiálně radí panovníkovi při uplatňování královských pravomocí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků George Home, 1st Earl of Dunbar na anglické Wikipedii a Privy Council of the United Kingdom na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]