Genu recurvatum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Genu recurvatum
Klasifikace
MKN-10M21.8
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Genu recurvatum, česky pokřivené koleno, zakřivené koleno, otočené koleno nebo jen křivé koleno, je vzácná patologická deformita kolenního kloubu (articulatio genus). Je charakteristická tím, že se koleno ohýbá opačným směrem než je pro člověka obvyklé. Může mít různé stupně závažnosti.[1][2]

Bližší popis[editovat | editovat zdroj]

Etiologicky bývá nemoc Genu recurvatum spojena s různými formami křivice, ale častěji se objevuje při poruchách epifyzární chrupavky způsobené záněty, poliomyelitidou, úrazy, vrozenými deformitami tvaru a pojiva kloubů apod. Je definovaná jako hyperextenze kolenního kloubu s obvyklým omezením jeho flexe, tj. když bérec a stehno svírají dopředu otevřený úhel. Dosti častý je i současný výskyt s jinými vrozenými vadami pohybového aparátu, např. dysplazie kyčelního kloubu, špatné postavení nohy pod kotníkem aj. Diagnostika je primárně založena na somatologickém nálezu a pak následném využití zobrazovacích metod (rtg. atp.).[1][2][3][4]

Léčba[editovat | editovat zdroj]

Léčbě (tj. v managementu nemoci) převažuje konzervativní přístup, ale většina pacientů potřebuje dispenzární péči:[1][2][3][4]

  • Lehké vady, kdy není podstatným způsobem narušena stabilita dolní končetiny, obvykle není třeba léčit.
  • Malé nebo větší vady, např. u novorozenců se řeší sádrováním a podle potřeby a progrese také někdy i chirurgicky.
  • Těžší případy – chirurgickým úkonem osteotomií a operací okolních tkání se používá pokud je narušena stabilita končetiny.

Známé osobnosti s touto nemocí[editovat | editovat zdroj]

Asi nejznáměsší osobností s touto nemocí byla „Velbloudí dívka“ Ella Harper (1870–1921).[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Deformity dolních končetin – WikiSkripta. www.wikiskripta.eu [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  2. a b c WWW.MEDITORIAL.CZ. Největší informační zdroj pro lékaře - proLékaře.cz. www.prolekare.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  3. a b YNGVE, David A.; YNGVE, David. Recurvatum of the Knee in Cerebral Palsy: A Review. Cureus. 2021-04-10, roč. 13, čís. 4. Dostupné online [cit. 2024-01-22]. ISSN 2168-8184. DOI 10.7759/cureus.14408. (anglicky) 
  4. a b RESERVED, INSERM US14-- ALL RIGHTS. Orphanet: Search a disease. www.orpha.net [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Velbloudí dívka Ella Harper: Cirkusová hvězda se topila v penězích, štěstí jí to ale nepřineslo - Seznam Médium. medium.seznam.cz [online]. 2023-07-24 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.