Galerijní zahrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Galerijní zahrada
Galerijná záhrada
LokalitaLiptovský Mikuláš
Okres Liptovský Mikuláš
Žilinský kraj, SlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Založeno2015
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Galerijní zahrada, slovensky Galerijná záhrada, je městský park/zahrada vedle budovy Liptovské galerie Petra Michala Bohúňa v centru města Liptovský Mikuláš v okrese Liptovský Mikuláš v údolí Liptovská kotlina v Žilinském kraji na Slovensku.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Galerijní zahradě je klidné místo v okolním ruchu města. Vznikla v roce 2015, je udržovaná, oplocená a jsou zde vysazeny jehličnaté, listnaté a ovocné stromy. Nechybí ani louka, posezení, knihobudka a dětské hřiště s netradičními dětskými a umělecky ztvárněnými dřevěnými prolézačkami a houpačkami, které jsou ve tvaru soustavy pootočených obdélníkových rámů obrazů. Zvláště zajímavý je dětský tunel, který z pootočených rámů vytváří dojem šroubovice a vhodně tak symbolicky navazuje na vystavované obrazy v galerii. Autorem tohoto dětského hřiště je výtvarník Michal Hanula a dílo tak vhodně doplňuje sousední galerii. Na některých lavičkách jsou umístěny „ukryté“ podpisy zakladatelů blízké galerie, kterými jsou zejména umělci z regionu Liptova. Záchody jsou zdarma přístupné v galerii v době jejich otvíracích hodin. Galerijní zahrada je volně přístupná a na noc se zavírá.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BRATISLAVA, NetSuccess, s r o , Lazaretská 12, 811 08. Galérijna záhrada [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b Galerijná záhrada. www.mypacer.com [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 
  3. A.S, Petit Press. Nie v korunách stromov. Liptáci sa fotia v špirálovom tuneli. myliptov.sme.sk [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. PLÁNOVANIE VÝLETU | Liptovský Mikuláš | Mesto pre všetkých. www.mikulas.sk [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]