Foresta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Foresta, nákup a prodej paliva, staviva a hospodářských plodin, spol. s r. o.
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení1927
Osudzánik (1935)
SídloHradec Králové, Plotiště nad Labem, Slezské Předměstí, Československo
Charakteristika firmy
Oblast činnostiobchod
Produktypalivo, stavivo, řezivo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Foresta, nákup a prodej paliva, staviva a hospodářských plodin byla firma, která především obchodovala s palivy, stavebním materiálem a řezivem. Sídlila v Hradci Králové a své sklady měla v Plotištích nad Labem a na Slezském Předměstí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1927 byla za účasti Všeobecné úvěrní společnosti v Hradci Králové zřízena a zapsána do obchodního rejstříku firma Foresta[1], jež převzala veškeré obchody zboží, které dosud prováděla Všeobecná úvěrní společnost, která nově soustředila veškerou svoji činnost na peněžní a záloženskou agendu, a zároveň rozšířila obor této působnosti tak, že začala prodávat palivo (uhlí, koks i palivové dříví), stavivo (cement, vápno, lepenka, rákos, drátěnky) a stavební řezivo všeho druhu. Speciální oddělení se zabývalo nákupem a prodejem truhlářského a kolářského řeziva[2]. Zároveň společnost převzala do své správy stávající sklady Všeobecné úvěrní společnosti s vlečnými drahami na Pražském a Slezském Předměstí. Úřadovny však byly v domě Všeobecné úvěrní společnosti v Hradci Králové na Jiříkově třídě čp. 238 proti Grandhotelu (telefon číslo 37, 366 - Plotiště nad Labem a 55 - Slezské Předměstí). Společnost pracovala společně s firmami „Tegula“, továrna pro výrobu vápenopískových cihel, a „Granita“, žulové lomy u Skutče, s. r. o. v Hradci Králové, takže ve stavebním oboru disponovala veškerým potřebným materiálem.

Svoje skladiště se snažila rozšiřovat, např. v Plotištích nad Labem zahájila firma činnost v únoru 1928. Prodávala zde dříví, uhlí a stavební hmoty v místě bývalé firmy Antonín Kotland, sklad uhlí. Při větrné smršti 4. července 1929 byly odneseny zdejší firemní dřevěné stavby a i uhlí bylo rozházené po okolí[3]. Roku 1931 zde společnost přistavěla zděné skladiště, ale již v roce 1934 došlo k zrušení tohoto skladiště[4]. Ještě na okraj je třeba zmínit vloupání do zdejší kanceláře firmy, k němuž došlo v noci na 23. dubna 1932 a byla odcizena pouze příruční pokladna s hotovostí ve výši 87,90 Kč[5], nepočítaje v to několik drobných krádeží uhlí z areálu firmy.

Roku 1928 se pokoušela zřídit skladiště také v Kuklenách, ale obec neprojevila žádný zájem. Rok 1931 byl ve znamení velké změny. Dr. K. Kavalír se stal jednatelem místo Ing. V. Rejchla ml.[6] Zároveň se projevují dozvuky světové hospodářské krize. Nedlouho po plotišťském bylo zrušeno i skladiště na Slezském Předměstí, takže firma přestala vyvíjet činnost a nejspíše v roce 1935 zanikla. Jisté je jen to, že v roce 1939 nefiguruje v Adresáři Protektorátu Čechy a Morava pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství, což dokazuje, že firma již tou dobou neexistovala.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nové směry, Hradec Králové 25. března 1927, str. 6
  2. Národní listy, Praha 25. března 1927, str. 6
  3. Ludvík Domečka a František Ladislav Sál, Královéhradecko, I. dílu 1. část. Místopis soudního okresu královéhradeckého, Hradec Králové 1928, str. 179
  4. Archivovaná kopie. vychodoceskearchivy.cz [online]. [cit. 2021-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  5. Okres Jaroměřský, Jaroměř 29. dubna 1932, str. 14
  6. Nové směry, Hradec Králové 6. listopadu 1931, str. 1