Fibroblast

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fibroblasty v buněčné kultuře

Fibroblast je základní buňka vazivové tkáně rozptýlená u člověka v různých částech těla. Produkuje do okolí extracelulární matrix (mimobuněčnou hmotu) a různá vlákna (kolagen atp.). Má obvykle hvězdicovitý tvar, z výrazných organel zejména buněčné jádro, vyvinuté drsné endoplazmatické retikulum, Golgiho aparát a mitochondrie.[1] Fibroblasty je velmi snadné kultivovat v laboratorním prostředí, proto jsou často voleny při výběru vhodných buněk na různé výzkumy.[2]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Fibroblast je zřejmě nejméně specializovanou buňkou ze všech pojivových buněk. S tím také souvisí, že se zřejmě může za určitých podmínek přeměnit na jednu z mnoha dalších pojivových buněk, jako je osteoblast (kostní buňka), adipocyt (tuková buňka), chondrocyt (buňka chrupavky), ale i ve svalovou buňku hladké svaloviny.[3] Rychle se dělí a produkuje stavební materiál.[2] Účastní se např. hojení ran v místě, kde je poraněna pokožka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. .ppt prezentace „Pojivo“ na stránkách 3. LF UK [online]. [cit. 2009-06-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-05-27. 
  2. a b Molecular Biology of The Cell; Fibroblasts and Their Transformations: The Connective-Tissue Cell Family [online]. Dostupné online. 
  3. Molecular Biology of The Cell; Figure 22-45. The family of connective-tissue cells [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]