Festival International de Jazz de Montréal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Festival International de Jazz de Montréal
LokaceMontréal
StátKanada
Založen1980
Žánrjazz

Festival International de Jazz de Montréal je mezinárodní jazzový festival, který se koná každoročně na přelomu června a července v kanadském městě Montréal. Pořádá ho organizace L'Équipe Spectra.

U zrodu akce stál producent Alain Simard a první ročník se konal v roce 1980.[1] Od roku 1987 podporuje akci finančně město Montréal. Centrem festivalového dění je náměstí Place des Festivals, kde byl v roce 2009 otevřen dům Maison du Festival Rio Tinto Alcan s koncertním sálem a dokumentačním centrem.

V rámci festivalu se konají bezplatná vystoupení pod širým nebem, na nichž se představují především začínající umělci, kdežto na koncerty velkých hvězd je nutno zakoupit si vstupenku.[2] Součástí programu je soutěžní sekce, na níž se udělují ocenění Concours de Jazz. Návštěvníci mohou také navštívit četné doprovodné akce, jako je škola pro začínající hudebníky nebo výstavy z jazzové historie. V každém ročníku se uskuteční okolo 650 koncertů, na kterých se představí zhruba tři tisíce hudebníků. Guinnessova kniha rekordů uvádí tuto akci jako největší jazzový festival na světě – v roce 2004 se ho zúčastnilo rekordních 1 913 868 osob.[3] Hlavní koncert mívá návštěvnost okolo 200 000 posluchačů.

Vystoupili zde Paul Bley, Dave Brubeck, Dee Dee Bridgewater, Jean-Charles Capon, Chick Corea, Miles Davis, Keith Jarrett, Dizzy Gillespie, Stéphane Grappelli, Jaco Pastorius, Antonio Carlos Jobim, Oliver Jones, Diana Krall, Youssou N'Dour, Sonny Rollins, Bob Dylan, Stevie Wonder a další umělci. Ben Harper vydal v roce 2010 živé album Live from the Montreal International Jazz Festival.

Ročník 2020 byl zrušen kvůli pandemii covidu-19.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Canadian Encyclopedia Dostupné online
  2. Quebec Original Dostupné online
  3. Guinness World Records Dostupné online
  4. NDTV Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]