Fara v Široké Nivě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fara Široká Niva)
Fara
Poloha
AdresaŠiroká Niva, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky18022/8-193 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fara se nachází v blízkosti kostela svatého Martina v obci Široká Niva v okrese Bruntál. Je chráněna jako kulturní památka a byla zapsána do Ústředního seznamu kulturních památek ČR.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova fary byla postavena pravděpodobně v 16. století, zachovány jsou klenby. Byla rozšířena v barokním slohu a později fasáda upravena empírově.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Fara je volně stojící jednopatrová omítaná zděná stavba zakončena valbovou střechou krytou taškami. Fasáda je hladká členěna kordonovou a fabionovou hlavní římsou. Okna jsou obdélná v průčelí tvoří sedm os, na bocích budovy jsou dvě okenní osy. V přízemí a bocích budovy jsou okna bez orámování, v prvním patře jsou v šambránách rámovaných lištou s ušima. V nádvorní straně jsou čtyři okenní osy v patře a přede dveřmi byla čtyřúhelná dřevěná předsíň se sedlovou střechou.

Hlavním vchodem ve východním boku budovy se vchází do úzké chodby s plochým stropem.Po stranách jsou místnosti s trámovým a jedna plochým stropem. Vzadu jsou dvě místnosti s valenou klenbou. Vpravo od vchodu vede zalomené schodiště do patra s plackou nad podestou. V patře jsou místnosti plochostropé. Vstup do dvora vede branou se zděnými hranolovými sloupy s jehlanovou stříškou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-01-25]. Identifikátor záznamu 128701 : Fara. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Široká Niva - Lysá hora. www.lysahora.cz [online]. [cit. 2020-01-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]