Faktor (zprostředkovatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Faktor (z lat. facere, činit, dělat) znamená činitel, agent. Faktoři byli už ve středověku obchodní zprostředkovatelé a z názvu pro jejich kanceláře, francouzsky factorie, vzniklo i anglické slovo factory, továrna.[1] Také dnešní francouzské slovo pro listonoše (facteur) má stejný původ.

Faktoři v české historii[editovat | editovat zdroj]

Výrazem faktor označil roku 1608 Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic kapitána lodi, aby jej odlišil od jejího vlastníka: "...patron náš nebyl jejím pánem, než toliko faktorem."[2].

V 18. a 19. století byl v našich zemích faktor obchodní zprostředkovatel, který buďto sám, anebo ve službách obchodní firmy obcházel nebo objížděl domácké výrobce, zejména tkalce, a vykupoval jejich výrobky. Mohl jim také dodávat surovinu. Jejich zákazníky byli hlavně zemědělci v horských oblastech, kteří si v zimě potřebovali přivydělat jako tkalci, ale také skláři, brusiči a výrobci různých drobností. Čeští faktoři pracovali hlavně pro německé faktorie ve Slezsku a v Sasku[3].

O tom, že faktor bylo poměrně rozšířené povolání, svědčí i to, že se stalo českým příjmením. V maloměstské a venkovské společnosti měli faktoři relativně vysokou sociální pozici, protože vlivem cestování získali oproti ostatnímu obyvatelstvu určitý rozhled, obchodní styky a širší informační základnu. Faktoři se vlivem své relativně výnosné činnosti v 1. polovině 19. století přesouvali do vyšších sociálních pozic, jejich děti už často mohly studovat, resp. dcerám bylo zařízeno velké věno či si rodina mohla koupit i statek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ottův slovník naučný, heslo Faktor. Sv. 8, str. 1016

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.etymonline.com/index.php?search=factor&searchmode=none
  2. http://texty.citanka.cz/harant/I-5.html
  3. Archivovaná kopie. www.czech.cz [online]. [cit. 2009-08-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-30.