Face book

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Facebook.

Face book (česky doslovně kniha tváří či kniha obličejů[1]) je seznam žáků na dané univerzitě v USA. Tento tištěný seznam se dříve rozdával novým žákům prvního ročníku, aby se seznámili s ostatními studenty a učiteli. Další seznamy existovaly na internetu, ale žádný z nich nebyl úplný.[zdroj⁠?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 Mark Zuckerberg, který byl tehdy v druhém ročníku, řekl v Harvardském časopisu Crimson:[2] "Všichni hodně mluví o vytvoření univerzálního seznamu žáků Harvardu… ale myslím si že je to hloupé, že by to trvalo univerzitě několik let se k tomu dostat. Můžu to udělat lépe a to za jeden týden". Univerzita Harvard se v té době snažila tento seznam vytvořit, ale měla problémy s protekcí soukromí a autorského práva.

Na začátku roku 2004 vytvořil Zuckerberg stránku a názvem "thefacebook.com", který byl předchůdcem facebook.com. Zuckerberg předtím vytvořil jiné stránky - "www.facemash.com", na kterých použil informace a fotky bez vědomí jak školy, tak žáků. Na nich uživatelé klasifikovali přitažlivost.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Face book na anglické Wikipedii.

  1. JADRNÁ, Anna. Facebook slaví 10 let, sociální síť používá více než miliarda uživatelů z celého světa. iROZHLAS [online]. 2014-02-01 [cit. 2024-04-21]. Dostupné online. 
  2. The Harvard Crimson. www.thecrimson.com [online]. [cit. 2024-03-15]. Dostupné online.