Far Manager

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z FAR Manager)
Far Manager
Logo
Far Manager
screenshot programu
VývojářJevgenij Rošal (1996–2000)
Far Group (2000–dosud)
Aktuální verze3.0.6226 (14. prosince 2023)
Operační systémMicrosoft Windows
PlatformaMicrosoft Windows
Vyvíjeno vC++
Typ softwaruSprávce souborů
LicenceBSD
Lokalizaceanglická, ruská, česká
Webfarmanager.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Far Manager (z anglického File and archive Manager) je ortodoxní správce souborů pro Microsoft Windows, vytvořený jako klon Norton Commanderu. Far Manager využívá příkazový řádek Windows a je orientovaný na ovládání z klávesnice. Funkce FARu je možné snadno rozšířit použitím pluginů. FAR je vyvíjen od roku 1996.

Princip práce[editovat | editovat zdroj]

Panely jsou přizpůsobitelné co do počtu a typu sloupců s detaily a seřazením. Operace je možné vykonávat z jednoho panelu do druhého (to je základní princip práce v Norton Commanderu a jeho klonech), panely a konzola jsou aktivní zároveň (není nutné mezi nimi přepínat) a všechny základní a mnoho složitějších operací je možné uskutečnit jednoduchými klávesovými kombinacemi.

Funkční výbava[editovat | editovat zdroj]

Far je mocnější než mnoho moderních grafických souborových manažerů[zdroj?], umožňuje výběr za pomoci wildcards (konvence pro hromadné označování), má makra, rozšířené filtrování, zvýrazňování a samozřejmě také příkazový řádek, který je na rozdíl od Midnight Commanderu dobře integrovaný a neomezuje se jen na jednořádkové příkazy. Dále obsahuje interní zobrazovač a editor textu, přizpůsobitelné menu pro uživatele, zobrazení adresářů ve stromové struktuře, vyhledávání souborů, porovnávání, klávesové makra, integrovaného pomocníka a přepínač úloh pro své nástroje.

Pluginy[editovat | editovat zdroj]

Populární pluginy jsou instalovány přímo s FARem a přinášejí například podporu FTP, sítí Windows (SMB protokol), dočasný virtuální adresář (sandbox), seznam běžících procesů Windows, manažera tisku, konvertor velkých a malých písmen v názvech souborů a několik pluginů rozširujících možnosti textového editoru na formátování, dělení řádek a podobně.

Další pluginy jsou dostupné například na tomto PluGRinG katalogu.

Historie a licence[editovat | editovat zdroj]

Far Manager vyvíjel Jevgenij Rošal čtyři roky až do roku 2000, kdy jeho vývoj předal skupině ruských programátorů Far Group.

Far Manager byl původně licencován jako shareware. 26. října 2007[1] byl zahájen vývoj nové Unicode verze Far Manageru verze 1.80, u které byla oznámena změna licence na upravenou verzi BSD licence. Tím se Far Manager stal z komerčního software software svobodný.

Později (13. prosince 2008) autoři kvůli lepšímu odlišení mezi open-source a komerční verzí Far Manageru přeznačili verzi 1.80 jako zcela novou řadu 2.00.

17. května 2010 oznámili autoři, že i komerční verze Far Manager 1.75 je uvolněna pod svobodnou licencí BSD.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]