Expozice Telčské podzemí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Expozice Telčské podzemí
Údaje o muzeu
Zakladatelměsto Telč
Založeno6. září 2014
Zaměřenímultimediální muzeum
Návštěvníci9982 (v roce 2014)
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Expozice Telčské podzemí je muzejní expozice v Telči, která se nachází v podzemním prostorách pod Náměstím Zachariáše z Hradce. Vstup do expozice je ze dvora Základní umělecké skoly v budově čp. 71 na Náměstí Zachariáše z Hradce. Expozice byla otevřena 6. září 2014.[1] Projekt expozice byl financován z evropských dotačních fondů.[2]

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Telčské podzemí se nachází pod téměř všemi domy na náměstí Zachariáše z Hradce a také pod částí zámeckého areálu telčského zámku. Sklepy jsou někdy vícepatrové, propojené mezi sebou a expozice se nachází v celkem 150 metrech sklepení. V minulosti sloužilo sklepení primárně jako skladovací prostory pro domy a také jako obranné prostory pro telčské občany v době ohrožení. Legendy říkají, že chodby ze sklepení vedou za město a jedna z legend říká, že jedna z chodeb vede až na hrad Roštejn.

V expozici se nachází v několika místnostech naučné informační multimediální prezentace z historie i současnosti města. V rekonstruovaných prostorách jsou prezentována data o městě a okolí. V expozici jsou prezentována data na vyspělých technologiích, na tzv. mistscreenech (virtuálních příčkách) je promítána trojrozměrná animace telčského podzemí a domů na náměstí, výpovědi pamětníků a průlet nad městem. V akustické chodbě jsou spouštěny hudební ukázky spojené s Telčí. Připravena je i interaktivní podlaha s promítáním proměn města a okolí a také je prezentován vícedotekový interaktivní stůl, který slouží jako databanka informací z celé expozice a z města Telče. V půlkruhové projekční chodbě je promítán časosběrný dokument z Telče od režiséra Daniela Svátka.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CzechTourism. V Telči bude od soboty zpřístupněno městské podzemí [online]. CzechTourism, 2014-09-04 [cit. 2016-03-23]. Dostupné online. 
  2. ČTK. Telčské podzemí přivítá první turisty nejspíše už v červenci [online]. Deník.cz, 2014-03-10 [cit. 2016-03-23]. Dostupné online. 
  3. JENÍČKOVÁ, Ilona; MACH, Petr. Telčské podzemí [online]. Telč, 2014-04-24 [cit. 2016-03-23]. Dostupné online.