Evakuace letadla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aktivace nouzové skluzavky
Nácvik evakuace letadla

Nouzová evakuace letadla je proces, který se používá v případě nouzové situace v letadle. Ta se může uskutečnit na zemi, ve vodě nebo v průběhu letu. K dispozici jsou různé evakuační postupy a speciální evakuační zařízení.

Komerční letadla[editovat | editovat zdroj]

Komerční letadla jsou vybavena bezpečnostními kartami, které podrobně popisující postupy evakuace. Patří mezi ně lokalizace a používání nouzových východů, skluzavek a dalších zařízení.

Evakuace je naléhavější než „rychlý výstup“, který vyžaduje použití běžných východů letadla a ponechání zavazadel. Při incidentu na letišti v Corku v roce 2017 cestující použili nouzové dveře a skluzavky po nesprávném výkladu instrukce „rychlého výstupu“ od kapitána, jako nouzového pokynu k evakuaci.[1]

Vystřelovací sedadla[editovat | editovat zdroj]

Vystřelovací sedadlo
Související informace naleznete také v článku Vystřelovací sedadlo.

Vystřelovací sedadlo je systém určený k záchraně pilota nebo posádky letadla (obvykle vojenského) v případě nouze. Ve většině případů je sedadlo vytlačeno z letadla výbušným nábojem nebo raketovým motorem, který nese pilota. Rovněž byl vyzkoušen koncept vyhazovatelné únikové kapsle . Jakmile se letadlo dostane z letadla, vyhazovací sedadlo nasadí padák .

Padáky[editovat | editovat zdroj]

Padáky jsou navrženy tak, aby umožňovaly lidem opustit letadlo v polovině letu a bezpečně přistát na zemi díky pomalému sestupu.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Emergency aircraft evacuation na anglické Wikipedii.

  1. www.irishexaminer.com. Dostupné online.