Eudokia Ingerina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eudokia Ingerina
byzantská císařovna
Portrét
Basileios I. s Konstantinem a Eudokií
Narození840
Úmrtí882
PohřbenaKonstantinopol
ManželBasileios I.
PotomciLeon VI. Moudrý
Štěpán I. Konstantinopolský
císař Alexandr
Anna
Helena
Marie
DynastieMakedonská dynastie
OtecInger
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eudokia Ingerina (840882) byla jako manželka byzantského císaře Basileia I. byzantskou císařovnou, milenkou jeho předchůdce Michaela III. a matkou Leona VI. Moudrého, císaře Alexandra a Štěpána I. Konstantinopolského.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Eudokia se narodila jako dcera Ingera, varjažského strážce v císařských službách. Její matka byla z rodu Martiniake a vzdálená příbuzná císařské rodiny jako blízká neteř Michaela II. Amorijského a vzdálená neteř císaře Herakleia a jeho druhé manželky a neteře Martiny. Podle pozdější verze Christiana Settipaniho mohla být dcerou Ingera Martinakia, logotheta, syna Anastasia Martinakia, byzantského šlechtice a úředníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Protože její rodina byla obrazoborecká, císařovna matka Theodora II. ji důrazně odmítala. Kolem roku 855 se Eudokia stala milenkou Theodořina syna Michaela III., který tak přivodil hněv své matky a mocného ministra Theoktista. Michael nedokázal riskovat závažný skandál tím, že by opustil svou manželku, a tak Eudokii provdal za svého přítele Basila, ale pokračoval s ní ve vztahu. Basil byl kompenzován mileneckým vztahem s císařovou sestrou Theklou.

Eudokia v září 866 porodila syna Leona a v listopadu 867 dalšího syna Štěpána. Oficiálně byli Basilovými dětmi, ale toto otcovství bylo zpochybněno, a to zřejmě samotným Basilem. Zvláštní podněcování Basila ke spoluvládě v květnu 867 podporuje možnost, že Leon byl vlastně nelegitimním synem Michaela III. Otcovství mladších Eudokiiných dětí není předmětem sporu, protože Michael III. byl v září 867 zavražděn.

V roce 882 vybrala Eudokia za manželku pro svého syna Leona Theofano a krátce poté zemřela.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eudokia Ingerina na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Byzantská císařovna
Předchůdce:
Eudokia Dekapolitissa
866882
s Eudokií Dekapolitissou (866–867)
Eudokia Ingerina
Nástupce:
Theophano Martiniake