Vlajka esperanta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Esperantská vlajka)
Esperantská vlajka
Poměr stran: 2:3

Vlajka Esperanta, Esperantská vlajka nebo Zelená Vlajka je jedním ze symbolů Esperantského hnutí a vlajka jazyka Esperanto. Esperantisté používají tuto vlajku k reprezentování svého jazyka.

Esperantská vlajka je tvořena zeleným listem o poměru stran 2:3 s bílým karé, ve kterém je zelená pěticípá hvězda.[1] Jaký odstín zelené na vlajce je není přesně určeno, nejčastěji však bývá použití ten na uvedeném obrázku.

Původně to byla vlajka esperantského klubu v Boulogne-sur-Mer (ve Francii). Použití zelené barvy a pěticípé hvězdy iniciovala švédská esperantistka G. Jonson. Zelená barva a symbol hvězdy se zpočátku používaly především k označení knih napsaných v jazyce esperanto – tento zvyk započal Louis de Beaufront. S konečným návrhem vlajky přišli v roce 1893 C. Rjabinis a P. Deullin – zelená barva má symbolizovat naději, pět vrcholů hvězdy představuje pět kontinentů a bílé karé reprezentuje mír. Jako vlajka Esperanta byla oficiálně přijata až roku 2001. Dalším symbolem Esperanta je Jubilejní symbol a hymna La Espero.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Esperanto-flago na esperantské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]