Esmeralda (venezuelský seriál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Esmeralda
Žánrtelenovela
HrajíLupita Ferrer
José Bardina
Adita Riera
Eva Blanco
Ivonne Attas
Esperanza Magaz
Orángel Delfín
Néstor Zavarce
Hugo Pimentel
Libertad Lamarque
Země původuVenezuelaVenezuela Venezuela
Jazykšpanělština
Produkce a štáb
DistributorVenevision International
Premiérové vysílání
StaniceVenevisión
Vysíláno1970 1971
Esmeralda na ČSFD, Kinoboxu, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Esmeralda je venezuelský televizní seriál, romantická telenovela, premiérově vysílaná v letech 1970–1971 na stanici Venevisión. Autorkou seriálu je kubánská spisovatelka a scenáristka Delia Fiallo. Ústřední dvojici ztvárnili Lupita Ferrer a José Bardina.[1] Úspěšný námět telenovely byl několikrát remakován.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Jedné noci se ve vesnici narodí dvě děti. Blanca, manželka bohatého Rogelia Peñalvera, jenž prahne po synovi, porodí dívku, která nevykazuje známky života. Její služebná se s porodní asistentkou Domingou rozhodnou vyměnit děvče za chlapce, který se právě narodil poblíž a jehož matka při porodu zemřela. Dominga si donese dívku domů, kde zjistí, že žije, je ale slepá. Podle smaragdových (španělsky esmeralda) náušnic, které jí věnuje služebná z domu Peñalveroých, ji pojmenuje Esmeralda. Chudá Dominga ji vychovává, později si dívku vezme domů místní doktor Malaver, jenž má tvář znetvořenou popáleninami a který se do ní zamiluje a plánuje, že si ji vezme. Esmeralda však jednoho dne potká Juana Pabla Peñalvera, Rogeliova syna, a zamilují se do sebe. Proti tomu jsou však jak doktor Malavér, tak Rogelio.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Ústřední dvojice[editovat | editovat zdroj]

Hlavní role[editovat | editovat zdroj]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Námět seriálu o chudé a slepé dívce byl mezi diváky úspěšný, takže, jak bývá v Latinské Americe u takových telenovel zvykem, vzniklo postupně několik remaků, respektive adaptací. Jako první to byl venezuelský seriál Topacio (1984–1985), následovala mexická verze Esmeralda (1997), která byla populární i jinde ve světě, včetně Česka, mexicko-brazilský seriál Esmeralda (2004–2005) a mexická telenovela Slepá láska (2017–2018).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Esmeralda (telenovela venezolana) na španělské Wikipedii.

  1. Seductoras parejas de telenovelas (1) [online]. Revistadominical.com.ve, 2015-06-28 [cit. 2019-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]