Eric Moussambani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eric Moussambani
Narození31. května 1978 (45 let)
Malabo
Povoláníplavec
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eric Moussambani (* 31. května 1978) je plavec z Rovníkové Guineje. V médiích se mu začalo přezdívat „Erik Úhoř“ poté, co získal mezinárodní ohlas díky své účasti na Letních olympijských hrách 2000. Zaplaval rozplavbu na 100 metrů volným stylem v čase 1:52,72, přičemž šlo o více než dvojnásobek než u jeho rychlejších soupeřů a také o horší čas, než je světový rekord na 200 metrů. Přesto vytvořil svůj nový osobní rekord a současně národní rekord Rovníkové Guineje. Později se stal trenérem národního plaveckého týmu.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Moussambani se dostal na olympijské hry bez splnění minimálních kvalifikačních předpokladů přes divokou kartu, aby byly podporovány rozvojové země, kterým chybí úplné tréninkové zázemí. Zatímco Pieter van den Hoogenband vyhrál v čase 48,30 (a v semifinále vytvořil světový rekord 47,84), Moussambani doplaval ve více než dvojnásobném čase (1:52,72). „Posledních 15 metrů bylo velmi obtížných,“ prohlásil. Protože ale ostatní dva plavci v jeho rozplavbě skočili do vody ještě před startem a byli proto diskvalifikováni, vyhrál rozplavbu bez soupeře. Moussambani přitom před tím nikdy neviděl padesátimetrový bazén, plavat se naučil osm měsíců před olympiádou, cvičil na jezeře a později ve dvanáctimetrovém hotelovém bazénu v Malabu.

Ačkoli Moussambani svůj osobní rekord později snížil pod 57 sekund, na Letní olympijské hry 2004 se již nedostal, protože nezískal vízum. Nezúčastnil se ani Letních olympijských her 2008. V březnu 2012 byl ale jmenován trenérem národního plaveckého týmu Rovníkové Guineje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eric Moussambani na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]