Eparchie tulská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Tula
Základní informace
SídloTulaRuskoRusko Rusko
KatedrálaChrám Všech svatých (Tula)
Zřízena31. července 1799
MetropolitaAlexij (Kutěpov)
Vikarijní biskupFeodorit (Tichonov)
Další informace
Webhttp://tulaeparhia.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Tula je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území městského okruhu Tula a Donskoj, také Bogorodického, Venjovského, Volovského, Jefremovského, Kimovského, Kirejevského, Kurkinského, Novomoskovského a Uzlovského rajónu Tulské oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup tulský a jefremovský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Myšlenka carevny Kateřiny II. Veliké o zřízení nového biskupství v Tule byla realizována za vlády cara Pavla I. Eparchie byla zřízena Nejsvětějším synodem dne 31. července 1799.

V průběhu 19. století byly v tulské eparchii kromě duchovního semináře vytvořeny čtyři duchovní učiliště.

Během Velké vlastenecké války se vztahy mezi státními orgány a Ruskou pravoslavnou církví mírně zlepšily. Věřící dostali možnost požádat krajské úřady o otevření chrámů a farností. Podle dopisu zmocněné rady pro záležitosti Ruské pravoslavné církve se v Tulské oblasti nacházelo 336 náboženských budov využívaných pro kulturní a hospodářské účely a 131 nevyužívaných budov. Aktivních pravoslavných farnosti bylo 7, z nichž dvě byly v Tule (chrám Dvanácti apoštolů a renovační chrám Všech svatých) a ostatní v Venjovu, Kaluze, Krapivenském, Taruském a Zaokském rajónu.

V oblasti bylo do roku 1945 podáno 30 žádostí o otevření chrámů, z nichž pouze 4 byly uspokojeny. V té době se v regionu staralo o věřící 13 kněží, 2 diákoni a 6 psalomščiků, jejich počet se během příštího roku zdvojnásobil. Roku 1945 bylo podáno 89 žádostí a vyhověno bylo pouze devíti. Na začátku 50. let bylo v eparchii 39 aktivních farností. Od poloviny 60. let do roku 1988 bylo aktivních 34 farností (z toho 4 v Tule).

Roku 1987 byl z iniciativy arcibiskupa Maxima (Krochy) a požehnáním patriarchy Pimena ustanoven svátek Sbor tulských svatých. Zahrnuje jména svatých Tulské oblasti, včetně asketů spojených s bitvou na Kulikovském poli.

Dne 27. prosince 2011 byla rozhodnutím Svatého synodu zřízena z části území eparchie nová eparchie beljovská. Obě se staly součástí nově vzniklé tulské metropole.

Názvy:

  • tulská a beljovská (1799–1919)
  • tulská a venjovská (1919–1920)
  • tulská a odojevská (1920–1944)
  • tulská a beljovská (1944–2011)
  • tulská (od 2011)

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Тульская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]