Entita (matematika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Entita v matematice je entita, kterou zkoumá matematika a jsou s ní uskutečňovány matematické operace, je vždy rozlišitelná od jiných entit a existuje nezávisle na nich. Může být i abstraktním pojmem.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

První vjem člověka je reálně existující blízká osoba nebo nejbližší předměty, tedy objekty. Objekty se projevují v určité situaci, mohou se pohybovat a měnit v nějakém ději. Spojením objektu, situace a děje vznikají jevy, ty se mezi sebou odlišují nebo podobají.[3] Mají tedy nějakou vlastnost.

Na základě zkoumání vlastností jevů, lze vytvořit pojem (je vytvořen ze souhrnu společných vlastností). Stejným postupem, z různých pojmů a jevů se tvoří další pojmy. Jevy a pojmy se nazývají entity.

Příklad[editovat | editovat zdroj]

Pojmy 1, 5, 700 – mají společnou vlastnost, určují pojem počet, který lze vzájemně porovnávat. Abstrakcí poté vznikne pojem přirozené číslo. K pojmu přirozené číslo lze přiřadit nekonečně mnoho dalších pojmů, např. 4, 11, 521.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. E: Zoznam hesiel. dai.fmph.uniba.sk [online]. [cit. 2021-08-10]. Dostupné online. 
  2. Význam slov, co znamená slovo, popis slova - Lidový slovník pro chalupáře obsahuje 10 000 slov a stručný popis jejich významu či smyslu.. lidovyslovnik.cz [online]. [cit. 2021-08-10]. Dostupné online. 
  3. O abstrakci. 84.242.77.122 [online]. [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]