Edelman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Edelman (rozcestník).
Edelman
Základní údaje
Datum založení1952
ZakladatelDaniel Edelman
Adresa sídlaNew York, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Oblast činnostipublic relations
OceněníSilver Anvil Award (2004)
Identifikátory
Oficiální webedelman.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Edelman je globální public relations společnost, která byla založena a pojmenována po Danieli J. Edelmanovi a nyní řízena jeho synem Richardem Edelmanem. Společnost byla založena v poválečných letech, od té doby se rozrostla a dnes zaměstnává více než 4 200 lidí a inkasuje roční honoráře ve výši 604 milionů dolarů.[1] Je to největší nezávisle vlastněná public relations společnost na světě. Sídlem firmy je Chicago a New York, v České republice společnost zastupuje agentura AMI Communications.

Společnost pravidelně zveřejňuje reporty pro PR a marketingové profesionály. Nejznámější je každoročně zveřejněný barometr důvěry.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení[editovat | editovat zdroj]

V roce 1949 se zakladatel společnosti Daniel Edelman přestěhoval do Chicaga, aby přijal pozici public relations ředitele ve společnosti Toni (dnes divize Gillette). Daniel jezdil s dvanácti páry identických dvojčat po zemi a ptal se publika, které z dvojčat použilo sadu na domácí trvalou od Toni a které ji mělo z kadeřnického salónu. V roce 1952 opustil Toni a založil Edelman. Do tří měsíců bylo právě Tony jedním z prvních klientů.

Začátky a růst[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1960 měla společnost kolem 25 klientů, mezi nimi například Finsko.[2] Prvních 30 let Edelmanu se zaměřuje na vytvoření silného zázemí v USA

Daniel Edelman odchází z čela firmy v roce 1996 ve věku 76 let. Jeho syn a současný CEO Richard Edelman pokračuje v otcově šlépějích. Danielovi další děti John a Renee také zaujímají vysoké pozice ve společnosti. V roce 1997 Richard zveřejnil, že obdrželi dvě nabídky na odkoupení od jejich největších konkurentů, ale obě odmítli. Edelman tak zůstává jedinou soukromou společností mezi deseti největšími konkurenty.

21. století[editovat | editovat zdroj]

Začátkem 21. století dosáhl Edelman obratu okolo 210 milionu dolarů s téměř čtvrtinou pocházející z Evropy. Toto období také poznamenává internetová bublina, která díky mnoha klientům z technologické oblasti zasahuje i Edelman. Následuje rozšíření působení do jiných oborů, například finance, zdravotnictví a další rychle rostoucí sektory.

Významní klienti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]