Duke Nukem (počítačová hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duke Nukem
Základní informace
VývojářiApogee Software
(Todd Replogle
Jim Norwood
Allen H. Blum III
George Broussard
Scott Miller)
VydavatelApogee Software
DesignérTodd Replogle
SkladatelScott Miller
Herní sérieDuke Nukem
PlatformaPC Compatible/DOS
Datum vydání1. července 1991
Herní módsingle player
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Duke Nukem je počítačová hra od Apogee Software (nyní již 3D Realms), která nám představuje osudy hrdiny jménem Duke Nukem. Hra byla vydána 1. července roku 1991.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hra je zasazena do roku 1997 (což byla v době vydání blízká budoucnost). Dr. Proton je bývalý vědec, který vlivem radioaktivity zešílel a rozhodl se, že si podmaní život s jeho armádou Techbotů. Duke Nukem, neohrožený hrdina, je najat CIA, aby ho zastavil. V první episodě je Duke vysazen na mrakodrapu v největším městě na světě, Shrapnel City, které je pod nadvládou dr. Protona, s cílem dostat se do jeho podzemního úkrytu. V druhé episodě Duke Nukem následuje Dr. Protona do jeho tajné měsíční základny. Ve třetí episodě dr. Proton uteče do budoucnosti a Duke Nukem ho následuje skrz časoprostor, aby konečně zastavil jeho šílené řádění.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Herní svět se posouvá posunem 8x8 bloků, místo jednotlivých pixelů. Původní název hry byl Heavy Metal, ale producentu Scottu Millerovi se toto jméno nelíbilo a rozhodl se jej pojmenovat po hlavní postavě, podobně jako v komiksech. Navrhl Duka, což podle něj znělo silně, a programátor Todd Replogle navrhl Nukem jako příjmení. Po vydání hry Apogee Software zjistil, že animovaný seriál Captain Planet and the Planeteers již obsahoval zápornou postavu se jménem Duke Nukem, a proto, aby se vyhnul soudnímu sporu, přejmenoval hru ve verzi 2.0 na Duke Nukum. Později se ukázalo, že Duke Nukem nebylo registrované jméno, a tak si ho Apogee ihned zaregistrovalo a v pokračováních nadále používalo původní jméno.

Kompatibilita[editovat | editovat zdroj]

Minimální požadavky hry byly PC s MS-DOS, CPU 286, 520 kB RAM, zvuková karta není podporována, veškerý zvuk jde přes PC Speaker. Na moderních počítačích s Microsoft Windows se hra obvykle hraje v emulátoru DOSBox.

Související články[editovat | editovat zdroj]