Domek Chiński w Żywcu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Domek Chiński w Żywcu
Základní informace
Výstavba18. století
Poloha
AdresaZamkowa 4, Śródmieście, PolskoPolsko Polsko
Nadmořská výška343 m
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky487/87
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Domek Chiński w Żywcu, česky Čínský pavilon v Żywci, je památkově chráněná budova (pavilon či altán). Nachází se na malém ostrůvku v městském parku ve čtvrti Śródmieście města Żywiec v okrese Żywiec ve Slezském vojvodství v jižním Polsku. Leží v nadmořské výšce 343 m v pánvi Kotlina Żywiecka.[1][2][3]

Historie a popis domku[editovat | editovat zdroj]

Čínský pavilon v Żywci patří mezi nejcharakterističtější stavby města. Nebyla to však první budova, která byla na tomto místě (tj. na mýtině na ostrůvku) postavena. Nejprve zde stál jednopatrový altán v italském stylu, který byl postaven pravděpodobně roku 1712. Ve 2. polovině 18. století jej Wielopolští přestavěli, nebo zde postavili nový altán stylizovaný do podoby čínského pavilonu. Tehdejší zahrada procházela postupnými změnami do podoby současného zámeckého parku. Osmiboká stavba s vnějším schodištěm je krytá střechou charakteristickou pro Dálný východ. Na vrcholu střechy byl umístěn erb rodiny Wielopolských. Altán také sloužil jako letní domek a herna pro děti Habsburků, kteří později vlastnili żywiecké panství. V přízemí altánu se nachází kavárna a v patře umělecká galerie.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Okolí domu je celoročně volně přístupné, vnitřní části jen v otevírací době.[zdroj?]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Domek Chiński w Żywcu - atrakcje turystyczne Żywiec ➡️ E-Wczasy.pl. www.e-wczasy.pl [online]. [cit. 2023-12-16]. Dostupné online. 
  2. a b DARIO-FILM/PW. Domek Chiński w Żywcu. www.zywiecinfo.pl [online]. 2023-12-10 [cit. 2023-12-16]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b BESKIDINFO, Redakcja. Historia Domku Chińskiego w żywieckim parku [online]. 2023-03-08 [cit. 2023-12-16]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]