Dlouhá chodba (Třeboň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Dlouhá chodba je označení pro historickou chodbu, která přibližně spojuje Budějovickou bránu v jihočeské Třeboni s bývalou Břilickou bránou.

Navazuje na třeboňský zámek na jižní straně a na kostel sv. Jiljí na straně severní. Je dlouhá 110 m.[1] Nachází se u ní pamětní deska třeboňského opata Kříže z Telče.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chodba byla budována na západní straně městského opevnění. Město s jejím vznikem souhlasilo. Realizována byla v letech 16061612 v souvislosti s přestavbou opevnění od Dominika Comety.[2] Nejprve se jednalo ale soustavu pavlačí nad původním opevnění, později (na počátku 18. století zde vznikla obezděná a krytá chodba). Na své severní straně chodba ústila prvním patrem nejprve jen do Budějovické brány a až později byla prodloužena na oratoř v západní části lodi kostela sv. Jiljí. Jednalo se o spojovací chodbu, kterou mohla využívat šlechta pro přímý přesun na mši suchou nohou.

V dnešní době je součástí areálu Státního oblastního archivu v Třeboni a jsou zde uskladňovány písemnosti.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]