Diskuse s wikipedistou:Venclj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pozor! Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení.

Chmee2 8. 1. 2010, 11:43 (UTC)

Vážený pane, nerozumím Vaší vítce. Cítím se jí dotčen. Změnu doteď považuji za důležitou (ačkoli s postupem času ne nezbytně nutnou). V minulé verzi odpovědi jsem se dopustil nařčení ad hominem, za což se omlouvám. Napište mi ale prosím, co považujete za vandalismus.--Venclj 8. 1. 2010, 22:07 (UTC)
Dobrý večer, experimenty jsem Vám udělil za tuto editaci. Pokud to já chápu dobře, dodal jste písmenka do slova plozivní a udělal slovo explozivní, které ale dle toho, co je v odkazu plozivní souhláska není na místě. Jsou tři možnosti, buď jste se omylem dopustil chyby a pak není potřeba se v tom dále pitvat, to se stává nám všem, druhá je, že to já chápu špatně a má to být skutečně explozivní, načež se případně velice omlouvám a třetí, že jste se pokusil změnit význam slova jako experiment či schválnost, což není to, co rádi vídáme. Chci se Vás tedy optat, co Vy na této editaci vidíte pozitivně? :) Mne přijde jako nesmyslná, ale možnost, že jsem to jen nepochopil, je docela dost dobře možná. Hezký večer --Chmee2 8. 1. 2010, 22:33 (UTC)
Já jsem byl naopak podivně překvapen pojmem "plozivní". Encyklopedický slovník češtiny: "Z (poslechového) hlediska se konsonanty tradičně dělí podle sluchového dojmu vznikajícího dík striktuře a jejímu zrušení: okluzivy jsou explozivy (k. ražené, výbuchové...)" (ESČ, NLN 2002, s. 225)
Termín ploze (plozivní) v ESČ není, ačkoli se v některých případech používá (Ploze místo exploze), ale nikdy jsem se nesetkal s plozivní souhláskou, až zde. Samozřejmě, že jsem si všiml celého hotového hesla. Neměl jsem ale čas dělat větší zásahy (ani nevím, jak bych opravil celé heslo včetně odkazů).
K Vaší druhé otázce tedy shrnuji, že změnu považuji za pozitivní. Je samozřejmě otázkou, jestli "plozivní souhlásky" nepoužívá některý lingvista, s nímž jsem se doposud při studiu českého jazyka nesetkal. Každopádně považuji termín explozivní souhláska (exploziva) za rozšířenější a uznávanější.--Venclj 10. 1. 2010, 19:50 (UTC)
Nejsem lingivsta, takže jestli to tak je a tématu rozumíte více, omlouvám se Vám za špatně vyhodnocenou editaci. Měl jsem zato, že se jedná o skrytý vandalismus a postupoval tak. Budu rád, když případně článek upravíte na správnou variantu. Ještě jednou se omlouvám za experimenty, které jsem Vám sem vložil. --Chmee2 10. 1. 2010, 20:19 (UTC)
Nic se nestalo. Děkuji za uznání. Další změny provedu, jakmile na to budu mít dostatek času. Pod profilem upravuji WP teprve nedlouho, a tam jsem nebyl nadšen, že hned na začátku začínají takové neshody a nedorozumění. --Venclj 11. 1. 2010, 01:50 (UTC)
Jo, ploziva a exploziva jsou synonyma. Čili ta editace byla v podstatě zbytečná, ale ne zcestná. --Jiří Janíček 19. 4. 2010, 20:48 (UTC)