Diskuse s wikipedistou:Jan~cswiki/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vážení kolegové, přátelé, nehádejte se, DISPUTUJTE[editovat zdroj]

Jsem Jan Pospíšil a je mi 50 let. Nejstarší ze tří dětí už ukončilo studia a je ve věku, ve kterém je asi většina z vás. Nicméně i já mám ještě většinu života ještě před sebou a chystám svůj profesionální comeback. (see my CV, if you are interested in)

Musím vám říci, že před třemi roky, když jsem zavadil o Wikipedii, nezaujala mne, protože to bylo příliš nové a nerozuměl jsem tomu. Avšak s odstupem času jsem do Wikipedie ledasco napsal (v různých jazykových verzích tohoto projektu) a mohu jen potvrdit, že Wikipedie je úžasná věc. Domnívám se, že projekt Wikipedie může být v budoucnu jeden z největších světových zdrojů užitečných encyklopedických informací. Doufejme jen, že sám velký en:Jimmy_Wales jednou sám tento skvělý projekt budoucnosti neukončí, protože by to byla velká škoda (bylo by dobré mít někde v Česku neustále aktualizovaný mirror, a to „read only“, jak pro tento případ, tak i pro občasný výpadek originálu), stejně jako to bylo, bohužel, v případě projektu DLT.

Víte, sleduji vaši plamennou diskusi a je mi z toho trochu smutno. Tím co jsem předeslal, jsem chtěl zdůraznit, že posuzuji vaše aktivity trochu z nadhledu, a trochu z povzdálí, a chtěl bych vás jen povzbudit, abyste ustoupili od svých osobních vášnivých ambicí a podívali se na Wikipedii jako na celek. Nejlepší rozhodnutí nejsou obvykle ta nejrychlejší. Bývají často příliš ukvapená. Trochu si oddechněte a dejte si na všechny své myšlenky trochu časového odstupu.

Vstupuji tedy do této vřavy (doufám, že ne moc pozdě) trochu jako moderátor (z latiny moderor = mírnit, krotit, usměrňovat) a rád bych, jako ostatní uživatelé, aby se dalo v pohodě pracovat, aby provoz Wikipedie umožnil „rychlý a spořádaný tok“ při „zachování nejvyšší možné míry bezpečnosti cestujících“, kdybych použil terminologie přítomné jako zlatá nit ve všech leteckých předpisech. Někdy mám totiž dojem, že loď české Wikipedie se trochu naklání a možná i potápí (jak kdosi poznamenal „Bůh s českou Wikipedií“) a místo kapitána je tu skupina Admistrátorů, kteří se hádají a loď neřídí. Inu s kolektivním řízením v této zemi není ještě mnoho pozitivních zkušeností. Ale taková je realita.

Víte, za svou kariéru jsem míval různé mančafty, a velmi podobné situace jsem už řešil. Vše se dá řešit klidnou vzájemnou domluvou, když se lidé ovšem chtějí dohodnout, a ne když místo vůle k dohodě jen stále (a bez rozumných argumentů) přilévají olej do ohně. Nově příchozí by se neměli bezhlavě pouštět do boje, ale trochu se potichu zahloubat do hlubin historie editací, aby si ověřili, o čem je tady řeč. V tomto prostoru české Wikipedie existují názory, že musí být „řízena jako firma s pevnými pravidly, které musí každý poslouchat“ až po anarchistické „každý si může dělat co chce“. Taky je pravdou, že „Wikipedie není demokracie, ale wiki“. S tím se dá souhlasit. Celkově bychom měli směřovat spíše k tomu, že ne všechno se dá odhlasovat (proto ne demokracie a ti kdo nejvíc kříčí), ale spíše neutrální a odborné hledisko (bohatě zdokumentované literárními a hypertextovými odkazy, případně zdokumentovanými dotazy na externí experty) by mělo mít prioritu.

Uvědomme si, že česká Wikipedie je mladší sestrou anglické, která už má za sebou asi 10 let. Jsme její mladší sestrou. Což takhle, když si nevíme zrovna rady co s tím, obrátit se zpět do otcovského domu a požádat o radu? Vždyť i anglická Wikipedie si prodělala své dětské nemoci, a našli bychom tam jistě způsoby řešení některých problémů, které sami neumíme řešit. V každém případě způsob práce i kvalita dat v české Wikipedii by měly být plně kompatibilní s anglickou matkou. Jde přece o jeden jediný mnohojazyčný projekt.

Námět na činnost[editovat zdroj]

Už máme přeloženy všechny články z en:Category:Wikipedia? Ještě nás, přátelé, čeká hodně práce. Zejména nejsou podrobně popsány oprávnění jednotlivých administrátorů (to co lze číst dnes, by chtělo více podrobností). Administrátoři jsou, jak jsem pochopil z anglické verze, „prima inter pares“, tedy „první mezi rovnými“, kteří mají mezi ostatními wikipedisty důvěru. Nad ním je Byrokrat (máme v české Wikipedii 4 Byrokraty), pak je Steward – ten mimo jiné má právo odebrat právo Administrátorovi, pokud si Wikipedisté, tedy myšleno obyčejní (zřejmě jen registrovaní) uživatelé Wikipedie odhlasují, že ho chtějí, nebo nechtějí. Problém je, že Stewarda asi v české Wikipedii nemáme. Pak je celá řada vyšších administrátorských oprávnění, o kterých v češtině nic nevíme. Tedy – překládat, překládat a zase překládat. A taky hledat v hlubinách anglické Wikipedie, jak se co řešilo a tlumočit to do srozumitelných českých článků typu Wikipedie:xxx.

Mám pro vás návrh – DISPUTUJTE[editovat zdroj]

Diskuze už máme u každého článku. Debata je vlastně, když se sejdete někde osobně (kdysi kdesi v Praze na Florenci?) a podiskutujete o problémech z očí do očí – taková setkání by mohla být lékem na vztahy a na obroušení ostrých POV. Ale Disputace je, prosím, veřejná rozprava na vysoké odborné úrovni. Na některých universitách se disputace pěstují dodnes při obhajobě habilitačních a jiných vědeckých prací.

Pojďme si vyčlenit prostor, např. Wikipedie:Disputace, kde by se skutečně vážně, slušně a odborně probraly problémy, které nás přerostly. Muselo by jít o veřejnou a přísně řízenou rozpravu limitovaného počtu účastníků.

Např. Wikipedie:Disputace/VítZvánovec versus group4

Navrhuji, aby v této kauze byli zvoleni 4 mluvčí, proto group4 (nemusí to být dogma, ale považuji to za optimální limit).

V záhlaví by se každý podepsal automatickým podpisem a učinil z toho nadpis, aby se k tomu dalo odkazovat. Totiž, když se diskutuje na mnoha různých místech, tak je v tom dost nepřehledný zmatek. Také je na závadu, když se chaoticky edituje ledaskde – na různých stránkách a na dohodnuté stránce kde se zachce.

Proto to záhlaví, pak stručně, jasně, věcně a nezaujatě (to znamená slušně a zdvořile), definovat v bodech problém s hyper-odkazy, kde jsou formulace, na které si stěžujete, nebo co je kde problémem. I tady by se měly respektovat principy NPOV a Wikietiketa. Zvláště Wikietiku by si disputanti měli měli vytisknout vedle monitoru a před uložením svého příspěvku odříkat jako Otčenáš.

Nemáme Stewarda, který by ošetřil přístupovými právy stránku Wikipedie:Disputace/VítZvánovec versus group4 (a podobné, které mohou být v budoucnu zřízeny) jen pro disputující, proto musíme spolehnout na čestnost účastníků (a přihlížející wiki-veřejnosti), že nebudou editovat jinde než mají. Totiž šlo by to uzamknout Administrátorem, a pak by mohli editovat jen ti, kdo mají přístup Administrátora. Avšak i Administrátoři by mohli švidlovat. Jak ale zajistit, aby mohli disputovat i jiní wikipedisté, kteří nemají takové oprávnění? Zkrátka prostor disputace pro limitovaný počet účastníků (a pro veřejnost „read only“) musí být ochráněn pro klid disputujících. Něco už vymyslíte. Jsem si tím jist. V české Wikipedii jsou dobří odborníci na IT.

Každý účastník disputace nechť začne podpisem a skončí podpisem a čárou.

Další bude reagovat výhradně pod čarou, a nikde jinde.

Ti, kteří nebudou určenými účastníky disputace, tuto stránku nebudou editovat, budou ji jen prohlížet (tím bychom měli to veřejné sledování rozpravy), a mohou se libovolně vyjadřovat pouze v Diskusi k této Disputaci.

Dále navrhuji, aby od vstupu do tohoto prostoru disputující (ten na kom je řada) při odpovědi nespěchal. Zaručme každému, aby měl dostatek času na své argumenty (a svou obhajobu). Dopřejme každému alespoň 24 hodin času, možná i víc. Mezitím je potřeba žít, spát, jíst, pracovat, třeba i jet na dovolenou. Nemusíte vše vyřešit hned během nepřetržitých 48 hodin. Možná připusťme, nejkratší možnou dobu od přečtení do odpovědi 3 hodiny. Ale ne méně. Moderátor disputace (někdo zcela nestranný) by měl právo smazat to, co tam nepatří (editace vandalů a diváků v disputaci; případně odpověď v limitu kratším než 3 hodiny). Moderátor by se neměl vyrušovat umravňováním přispěvatelů na Diskusní stránce k této disputaci, s tím by mu mohli vypomoci zbývající Administrátoři.

V každém příspěvku v disputaci budou hyper-odkazy na místa, na která disputující odpovídá a případné důkazy budou opět opatřeny hyperlinky na místa, kde se patřičné důkazy nacházejí.

Možná se vám to bude zdát zdlouhavé, ale „práce kvapná, málo platná.“ Kauza VítZvánovec je velmi vážné pochybení celé české wiki-komunity (můžete to brát jen jako můj POV, ale prosím, respektujte ho se vší vážností). Bude-li tento „proces“ trvat v poklidu i několik týdnů, ohně vášní opadnou, a pozvolna se širší wiki-veřejnosti ozřejmí hluboká podstata těchto neshod a dlouhodobých problémů. Také by se dalo o průběhu tohoto „ozdravného procesu“ referovat v aktualitách na úvodní stránce. Lidé s novinářským duchem by z diskusní stránky k této disputaci vyrýžovali zcela určitě nové poznatky, co ve Wikipedii funguje a nefunguje, a nápady jak na věc. A také, vážení kolegové, uvážlivým a pomalým postupem při řešení této citlivé „koncilové otázky“ (některé koncily trvaly i řadu let) vám zajistí respekt a přirozenou autoritu jako Administrátorů u většiny wikipedistů. A to je skutečná zlatá deviza pro vás.

Na začátku disputace by měl někdo ze zbývajících Administrátorů (ti kteří nebudou disputovat) uvést, kdo se jak zasloužil o práci na Wikipedii (práce na enginu, na překladech organizačních záležitostí z angličtiny, zda a jak dlouho je dotyčný Administrátor v této funkci, jak dlouho a kolik přispíval dosud jako uživatel). Sám disputující by měl v prvních větách říci něco o sobě, věk, povolání a možná také foto. Nelze-li disputovat tváří v tvář, mohly by alespoň naskenované fotky z občanky mít velice pozitivní vliv na průběh disputace. Z tohoto informativního úvodu psaví lidé určitě napíšou něco jako „Stručné dějiny české Wikipedie“.

Ostatní pravidla okolo tohoto mechanismu si jistě dotvoříte sami.

Objektivně vzato (je to samozřejmě jen můj POV), Vít Zvánovec je čestný člověk. Má vysokou pracovní morálku a je to nepochybně velmi inteligentní a obětavý mladý muž. I on žádá od druhých čestné a věcné jednání a plným právem se dožaduje očištění své cti, totiž lze-li dokázat, že jednal s dobrým úmylem. Jsou si jeho protivníci zcela jisti, že i oni jednají čestně a s dobrými úmysly? Neodstřelte ho, prosím – 5. Nezabiješ! Lynč je velmi nebezpečná věc, pokud se stane normou! Pokud kolegu Víta Zvánovce nechcete jako Administrátora, a pokud on sám to nechce dělat (je to dost rizikové poslání), nechte ho žít a važte si práce svých předchůdců. „Kdo nezná svou minulost, ohrožuje svou budoucnost.“ Podle ovoce vaší práce (nikoli podle toho, co si kdo teď pro sebe uhádá) pozná další generace, jestli vaše práce byla dobrá.

Kolegové wikipedisté, mám vás všechny rád, a těším se, že se spravedlivě a slušně dohodnete, že nebudete trpět nespravedlivé osobní útoky na kohokoli z kolegů v tomto kyberprostoru, a že česká Wikipedie poroste „rychle a spořádaně“. That´s all folks :-) --Jan 19:54, 31. 7. 2005 (UTC)