Diskuse s wikipedistou:Jan Pol

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Úhlová soustava[editovat zdroj]

Dobrý den, vítám Vás ve Wikipedii. Chci se optat na pojem úhlová souřadná soustava, který jste vložil do článku. Ač jsem z Matfyzu, neslyšel jsem o ní a ani Google mi nepomohl. Řekl bych, že takový pojem se nepoužívá. Pokud se pletu, odkažte mě prosím někam, kde se používá. Díky, pěkný den! --Egg 13:59, 16. 3. 2006 (UTC)


Dobrý den. K Vašemu dotazu dovolte abych uvedl: Ze souřadnicových soustav se uvádějí nejčastěji dvě: kartézské (udávající bod v rovině dvěma délkami) a polární (uvádějící umístění bodu v rovině jednou délkou a úhlem). Zdá se mi, že chybí třetí možnost, udávající umístění bodu dvěma úhly.V podstatě takto pracují zeměměřiči. Zatímco v prvních dvou soustavách se pracuje i s funkčními závislostmi, charakterizujícími čáry jako y=f(x) a r=f(ro), uvádění takové závislosti dvěma úhly beta=f(alfa) není, pokud vím, používána, i když je evidentně možná. Jak tuto soustavu nazveme není důležité. Já jsem zvolil náze "úhlové souřadnice". Pokud se charaktrizuje čára v rovině, dostaneme grafy vyhlížející stejně, jako při použití prvních dvou uvedených soustav. Samozřejmě v každé soustavě jsou definovány jednoduchou rovnicí různé čáry. Zajímavé je však použití úhlové soustavy na kulové ploše, kde se zobrazí také nevlastní body a lze tedy sledovat chování čar v jejich blízkosti. Myslel jsem proto, že pro úplnost by měly být uváděny všechny tři soustavy. Pokud uvedení třetí soustavy neodpovídá pravidlům Wikipedie, pak se omlouvám a prosím, abyste můj údaj vymazal a také prosím o vymazání mé přihlášky mezi wikipedisty. Děkuji Vám. Jan Pol

Nasel jsem nevyuzity obr., co jste sem nahral Soubor:AB-vzdalenost.png, je nevyuzity omylem, nebo s nim mate plany, nebo je na smazani, nebo neco jineho? Diky Vrba 23:10, 24. 4. 2006 (UTC)

Uhlova soustava souradnic[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Úhlová soustava souřadnic. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Franp9am 13. 4. 2011, 00:57 (UTC)