Diskuse s wikipedistou:Eva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte[editovat zdroj]

Tak sláva, přece jen jste se odhodlala registrovat. To jsem ráda, zatím je to tu totiž poněkud mužská záležitost, aspoň tu teď nebudu sama. Níže dostanete pár rad, ale vedete si celkem dobře, takže doufám, že to s námi dlouho vydržíte a pomůžete. --Karakal 21:09, 30. 5. 2005 (UTC)

Odpověď na své dotazy najdeš na mé diskusní stránce. --Karakal 16:13, 5. 6. 2005 (UTC)

Formát děl autorů[editovat zdroj]

Dd, chtel bych Vas poprosit - nepište díla tučně, část autorů, které jsem tu popsal má díla psaná tučně, později jsem zjistil, že podle wikipravidel se mají psát kurzívou a tak se teď snažím, tedy pokud u nějakého autora něco dodělávám tuto chybu opravovat. Díky Vrba 19:28, 10. 6. 2005 (UTC)
PS: Je k tomu poměrně rozsáhlá debata na mé diskusní stránce, na stránce p. Mormegila, atp. :-)

Dík za upozornění, už jsem to opravila.Snad všude.--Eva 17:19, 12. 6. 2005 (UTC)

Upozornění na debatu[editovat zdroj]

Dd, chtel bych Vas upoyornit na prave probihajici debatu na moji diskusni strance, ktera zacala na strance meho odpurce p. Berena a pokracovala na Kategorie diskuse:Čeští spisovatelé, jelikož změna, která pravděpodobně bude prosazena povede k tomu, že přestanu do literatury přispívat, stanete se zde jedinou hybnou silou literatury Vy, bylo by ve Vašem zájmu se do debaty zapojit a prosazovat nějaký zájem. Vrba 22:23, 17. 6. 2005 (UTC)


Děkuji za upozornění, pročetla jsem si příspěvky v těchto diskusích, ale vzhledem k tomu, že jsem ve wikipedii teprve krátce, se musím přiznat, že problému kategorií a podkategorií ještě nerozumím natolik, abych dokázala kategorie sama přeskupovat (a jako nováček bych se do toho myslím ani míchat neměla). Ale přece jen pár poznámek k tomuto tématu:
  • Zatím svoje články házím všechny do kategorie Česká literatura, což samozřejmě není dobré řešení, ale tato kategorie je životopisných článků plná, zatímco například v kategorii Čeští spisovatelé je jen 10 článků, ačkoliv životopisných článků o českých autorech jsou stovky. Kat. Čeští spisovatelé by se rozhodně měla doplnit o všechny sem zapadající články a teprve pak by se mělo řešit další členění (na prozaiky, básníky, kronikáře atd. - což bude asi problematické, ale podle mne určitě přínosné).
  • Členění podle období mi nepřipadá nutné řešit kategoriemi, ale pouze články, které budou obsahovat dostatek odkazů na životopisné články (jako to ostatně už funguje - viz např. Česká literatura v letech 1945–1990, stačí tedy vytvořit např.článek Česká literatura v období husitství, nikoliv kategorii, a sem uvést dostatek potřebných odkazů).
  • Co se týká toho, že byste přestal přispívat články o literatuře, byla by to pro Wikipedii určitě škoda, Váš pohled na literaturu je určitě fundovanější než například můj, já jsem v podstatě laik, kterého baví sem psát články.--Eva 11:42, 18. 6. 2005 (UTC)

To ze tu jste kratce Vas nijak nediskvalifikuje, mozna je to i urcitou vyhodou, preskupovat je nemusite, ale Vas nazor je pro mne dulezity, protoze pokud zustanu u literatury tak spolu musime vyjit, tedy pokud to dobre chapu tak se k literature chzstate jeste neco napsat.

  • Ja vim, ja jsem psal vsechny rozdelujici clanky, take jsem se domnival, ze to staci, ale napr. u Beat generation je velky problem, navic jeji vazby na jazz, ... - nevim jak moc znate danou problematiku, ale velka cast Beat generation casem vychladla a nekteri se staly tuctovymi autory jdouci se spolecnosti. Konecne muzeme ted v USA pozorovat trend, kdy puvodni deti kvetin, kteri mladi prozili ve stylu free sex, svetu mir, posvatna pout Indii jsou nyni strujci puritanske Ameriky, reditele bank -> vladnouci generace, ktera propaguje nejen jine myslenky, ale myslenky opacne, rad bych o vyvoji beat generation neco napsal i sem.

U husitske lit., kterou rad operuji je problemem, ze zadny z autoru nebyl literat ani kronikar, nic podobneho, byli to proste knezi a ja se obavam, ze nam takto vypadnou z literatury napr. jsem uprimne zvedav co se stane s Petr z Mladoňovic, ale IMHO ho v literature neudrzi ani par volu, no necham se prekvapit.

  • Tedy abych se priznal, myslel jsem, ze literature, dejinam a fotbalu rozumi kazdy, jste prvni literarni laik, ktereho znam :-)), jinak dekuji, ale ja myslim, ze literatura zas o tolik neprijde :-))

Dekuji za Vase nazory Vrba 19:27, 18. 6. 2005 (UTC)


  • Ad Beat generation: Přesně z důvodu vazeb na jiné druhy umění jsou podle mne výhodnější takovéto články než pouze kategorie. Stačí se o vazbách na jazz zmínit ve článku a v článku a jazzu se zmínit o Beat generation. Co se týká dalšího vývoje autorů, i to se dá zpracovat jako další odstavec článku a asi by to tam i mělo být.
  • Husitská literatura:možná vhodnější název by byla Literatura v době husitství(je tam poměrně hodně děl, například děl kazatelů, které se přímo k husitství nevztahují). Navíc bych podstatnou část odstříhla a vytvořila samostatný článek o literatuře v době Karla IV., ta ještě podle mne pod husitství nezapadá (např.drama Mastičkář, kronika Přibíka Pulkavy...)->předkládám ke zvážení.Vůbec nevadí, že autoři této doby nebyli čistě literáti, pokud je o nich samostatný článek, stačí je zařadit do obou kategorií (třeba Literatura i Právo, pokud byl i právník), ale rozhodně bych jej z kat.literatura neodstraňovala.
  • Že literatuře a historii rozumí každý?To byste se divil, jak málo lidí má dnes v lit.a historii opravdu přehled:-)Já tím hlavně myslela, že všechny informace musím shánět a to především na internetu, kte je někdy spolehlivost informací dost zpochybnitelná.--Eva 20:33, 18. 6. 2005 (UTC)

  • Nedivil, ale kazdy se tak tvari, soky v literature nezazivam sokujici pro mne byl obev, ze se neuci trojclenka :-))
  • Mam hotove rozdeleni na lucembrskou literaturu a husitskou (probehla o tom Debata, nekde na diskusnich strankach p. Doda -> s nazvem mate pravdu, vecer to pretahnu, to mi nedoslo. Na ty lucemburky bych rad pouzil oblibenou vymluvu - cas, ale neni to pravda, pravdou je, ze jsem ted nesedel u PC, kde to mam napsane a tak to lezi na HDD, snad se polepsim v prubehu pristiho tydne, cili spise lenost. U techto hlavne pravniku se obavam, ze z ni rozdelenim na kat vypadnou, ale snad mate pravdu a podari se je tam udrzet.
Jinak Vas navrh je IMHO nejkonstruktivnejsi co z debaty ja a p. Beren vylezlo. Dekuji Vrba 11:51, 19. 6. 2005 (UTC)

Jsem ráda, že to, na čem jsme se shodli, máte za konstruktivní. Chtěla jsem k tomu dodat ještě asi tolik:
  1. Nepřehlednost obsáhlých kategorií bych zatím moc neřešila, kdo se v nich nebude moct vyznat, pro toho existuje v prohlížeči Úpravy->Najít na této stránce nebo vyhledávání v rámci WIkipedie.Vyřazovat věci, které někam víceméně patří jen aby se daná kat.zpřehlednila mi nepřipadá šťastné.
  2. Jsem pro to, aby byly všechny články co nejvíce propojené, myslím, že to velice usnadní pohyb neznalého návštěvníka po encyklopedii->budu určitě podporovat přehledové články.
  3. Vzniku kat.spisovatelů podle období se asi neubráníme, jak se tak dívám do diskusí na toto téma. Nakonec může existovat obojí členění, jen aby ty kat.taky někdo plnil... Jen doufám, že tu pak nebude více kat.než článků. Asi mne rychle opustí odhodlání tohle nějak řešit. V diskusích co člověk to názor a shoda žádná. K tomu ještě: no jo, jsme prostě Češi:-(, pořád se někde cítíme jako ti pověstní dva kohouti na jednom smetišti...(omluvte prosím tento postřeh tím, že jsem tu jen krátce - pozadí mnoha konfliktů je pro mne španělská vesnice a asi jen proto mi připadají zbytečné).
  4. Chtěla bych, aby Čeští spisovatelé byli i podkategorií České literatury. Jak říkám, čím více propojení, tím líp.Autory bych zařazovala tam i tam--Eva 21:28, 19. 6. 2005 (UTC)

  1. Ja to take nechtel resit, ale zase asi ma p. Beren pravdu, ze lepe to resit ted, nez bude kategorie hyperobsahla (opravdu mne udivuje, ze tvurci reklam vystaci se slovem super, kdyz mame slovo hyper) a pak uz se nikomu nebude chtit to predelat.
  2. Urcite, ja take, jen nekdy nevim jak to udelat
  3. Ono je to nekdy tezke, ale dost casto se po boji nejaky kompromis najde, ja tedy patrim k takovym tem vecnym nespokojencum, kteri "vedi" jak by to "fungovalo" lepe a radostneji, to je jedna cast problemu konfliktu jejichz jsem ucastnikem, druhou jsem shrnul v diskusi s p. Berenem v obsahle uvaze o nemoznosti zmen, ktera IMHO vystihuje vyrazny problem dnesni ceske wikipedie, ackoli mnoho lidi se tvari, ze tomu tak neni. Dalsim problemem je mala komunikativnost, nekde neco nadhodite a moc reakci neni, pak to predelate a vsichni se divi :-). Ono nektere velke wiki uz maji tyto spory vyresene a asi nelze prevzit jejich model zcela, osobne si myslim, ze ceskou wikipedii tezke booje teprve cekaji. :-(
  4. Narodni_spisovatele urcite budou podkategorii narodni_literatura
  5. ESF je ekonomicko-správní fakulta?

Vrba 11:46, 20. 6. 2005 (UTC)

Literatura za Lucemburků a husitů[editovat zdroj]

Jinak jsem se dívala že s husitskou a lucemburskou literaturou nepohnul, což samoz.neříkám jako výtku.Jen mne napadlo, že jestli se Vám do toho nechce, mohla bych Vám s tím pomoct, zatím píšu jen životopisy a už je to trochu monotonní. P.S.ESF je Ekonomicko-správní fak.A odkud jste vůbec Vy?--Eva 18:55, 20. 6. 2005 (UTC)


Ja ji mam napsanou uverejnim dnes, ale pokud to pak chcete nejak vylepsit, tak je to jenom vitano, ani netreba posilat navrhy na email jinak muj je vrbat24@seznam.cz, ale myslim, ze tam filtruji prilohy. Jiste, podkategorie muzete delat jak chcete bez diskusi, diskuse by IMHO mela byt jen u zavaznejsich veci. Ted me napadlo, jste dama mate prednost, pokuste se s tim neco udelat Vy (husitska lit), kdyby jste to prejmenovavala nechte udelany redirect z puvodni stranky at se neblbne s odkazy, tedy u jmen, ktera vyhodite z husitstvi do lucemburku (nebo jak to pojmenujete), tam bude potreba udelat zmenu odkazu, drzim palce a tesim se na Vas clanek - svuj mazu z HDD, uz se z toho nevyvleknete.Vrba 19:19, 20. 6. 2005 (UTC)
PS: Odkud jsem jako skola, kterou jsem absovoval? Jinak vetinou tvrdim, ze jsem mimozemstan na vylete.

Ja bych vazně radši měla k tomu i tu Vaši verzi - každá imformace navíc je dobrá.Ale jestli to mam nejdrív uveřejnit a Vy to pak dolnníte tak klidně.Snad zvládnu i ten přesun Husitská lit->Lit.v obd.hus.Jestě jsem to nezkoušela.Taky neslibuju že to bude hned tak hotové, ale začnu na tom pracovat.

PS:Tak mimozemšťan, jo? A jakto že se tedy tak vyznate v české literature?:-) --Eva 20:29, 20. 6. 2005 (UTC)


Moje verze je opravdu smazaná, kdybych ji nesmazal, měl bych jistě spoustu zajímavých poznámek, takhle budu muset případně doplňovat bez srovnávání to je fér (pamet mi slouzi cim dal tim hure, tak nemuzu ani moc kritzovat :-)), neuveřejnit něco a pak rejpat to mi fér nepřijde.
Přesun zvladnete je tam talcitko presunout stranku :-) Vrba 20:59, 20. 6. 2005 (UTC)
PS: U nás v Mimozemi se to vyučuje, nečetla jste stopařova průvodce? Ja jsem si puvodne myslel, ze mimozemstani jsou ti ostatni, ale jeden muj kamarad mi rekl, ze vsichni nemuzou bzt mimozemstani a tak jsem mimozemstan ja - u nas v Mimozemi napr., pokud jedete autem a vidite, ze nekdo se tam snazi nacpat z vedlejsiho pruhu, tak nezacnete rvat "Kretene", ale prbrzdite a on se zaradi a pusti blikacky - podekuje, tady, kdyz pribrzdite tak cumi xo se deje pak se zaradi, ale nepodekuje. V tramvaji (saline) nestojime nad sedackou, ale tak, aby si ti co chteji sedet, mohli sednout - atp.

Mam takový pocit že pouzitím slova šalina jste se, Mimozemšťane, prozradil, odkud jste (ale můžu se mýlit:-) No nic to už je od diskuse k literatuře docela vzdálené.To husitství jsem přesunula a do zítra snad odřežu ty Lucemburky(záleží jak dlouho ještě vydržím vzhůru).A taky jsem udělala Kategorie:Česká literatura - průřezové články --Eva 21:14, 20. 6. 2005 (UTC)

Literatura za Karla IV.[editovat zdroj]

Právě jsem dokončila to odříznutí, nakonec se to jmenuje Česká literatura za Karla IV., díla tam uvedená jinam než do vlády Karla IV.nezasahují.--Eva 11:06, 21. 6. 2005 (UTC)

Roku 1346 byl Karel IV. korunován římským (německým) králem, 1355 římským císařem (německé císařství ve středověku neexistovalo, vzniklo až 1871). Zvažte prosím také tvrzení o reformách, které chtěl provádět s pomocí církve. Jaké reformy máte na mysli? Nejde spíše o zakladatelské aktivity (Nové Město pražské, vysoké učení atd.)?Di

To tvrzení o reformách jsem pomechala z původního textu odříznutého z článku o husitské lit.Abych řekla pravdu taky mi to nepřipadalo uplně presné.Za upozornění na ta data díky, to hned opravím.--Eva 12:51, 22. 6. 2005 (UTC)

Ahoj, tak jsem zase tady :-), nějak jsem žil v tom, že V. Körner maturoval 1958 a FAMU ukončil 1962, podle toho co u něj píšeš to tak asi nebylo si si jistá?. Vrba 12:04, 15. 7. 2005 (UTC)

Informaci kterou tam uvádím mám z http://www.czech-tv.cz/specialy/krevzmizeleho/korner , jestli máš spolehlivější zdroj informací, budu ráda když to opravíš.--Eva 13:42, 15. 7. 2005 (UTC)

Ověřím to, bude mi to chvíli trvat, myslím, že nemají pravdu Díky Vrba 14:06, 15. 7. 2005 (UTC)

Ruralisté[editovat zdroj]

Ahoj, prosím Tě kat. ruralisté existuje pod názvem ruralističtí spisovatelé a je ve [Kategorie:Spisovatelé podle stylů], jestli nemáš nic proti Knapa přesunu a kat zruším. Vrba 14:00, 6. 8. 2005 (UTC)

Aha, tak sorry, jasně že namám nic proti, zmátly mě kat. jako májovci a tak, který jsou přímo v České literatuře a ruralisté tam nebyli.Dík za pozornění.--Eva 15:39, 6. 8. 2005 (UTC)

No já fakt nevim jak nejpřehledněji, tak jenom lokální záležitosti jsou v příslušné národní literatuře a pokud vim, že tam působil i někdo z jiné nár.lit, tak to cpu do té kat. spisovatelé podle stylů, pokud máš nějaký lepší nápad sem s ním, každá rada dobrá :-)) Vrba 09:09, 7. 8. 2005 (UTC)

Urážky[editovat zdroj]

Z urážek MC si nic nedělej, ono je to tu z jeho strany pořád, velmi zajímavé je přečíst si jeho příspěvky, tam pochopíš, že nestojí zato se tím zabývat a kazit si jím náladu, já na něj startuji, protože už sem jeho urážek viděl nějak moc a už mne nebaví koukat se jak šikanuje lidi, kteří mu nic neudělali. Postj starších wikipedistů je k němu velmi tolerantní, protože je zde už dlouho, snad se to změní. Vrba 23:28, 19. 8. 2005 (UTC)
PS: Přimlouvám se za smutného Kika :-)))

BTW: Urážky na internetu jsou obecně problém. Sám jsem si zažil něco podobného se členy komunity kolem serveru Kompost.cz. To se pak člověk diví, co všechno může s komposťáky zažít :o) (v současné době jsem se s touto komunitou snad udobřil). Brouzdej 23:33, 19. 8. 2005 (UTC)

Jistě problém to je, ale musíme se mu postavit, jinak problém poroste, tím, že budeme ke zlu mlčet se nezmnění, nebot zlo (urážky, nikoli někdo konkrétní) pak sílí a autor si myslí, že může všechno. Vrba 23:47, 19. 8. 2005 (UTC)

Malíři[editovat zdroj]

Ahoj, kategorie malíři je duplicitní ke kategorii výtvarníci (je v profese a výtvarné umění) pokud chceš i kat malíři mělo by se o tom nějak debatovat, Tvoje malíře jsem zatím přesunul do výtvarníků, a smazal. Pokud je budeš chtít a trochu se v nich angažovat chtělo by to nějaký projekt, rád pomůžu. Vrba 20:54, 25. 8. 2005 (UTC)

Ahoj, nechystám se do nich pustit výrazněji, natolik zas výtv. umění nerozumím, ale slíbila jsem Alaichovi článek o mém nejoblíbenějším malíři Gauguinovi tak jsem pro něj nachystala kat. a zase jednou špatně - no, v téhle části wikipedie se nevyznám:-) dík žes to opravil--Eva 21:03, 25. 8. 2005 (UTC)

Sekání v Brně[editovat zdroj]

Evy, zvu tě na setkání wikipedistů v Brně, dne 13.9.2005. Podorbnosti najdeš pod reálnou lípou. --Kirk 14:52, 10. 9. 2005 (UTC)

Vážená kolegyně, nemáte ICQ? :-) Jinak mi je 25 let a rád bych si s vámi po ICQ psal :-) --Kirk 12:53, 29. 7. 2005 (UTC)

Vážený kolego, klidně mi tykej:-) ICQ jsem se pokoušela tak před rokem nainstalovat a tehdy neúspěšně kvůli firewallu co jsme měli. Od té doby jsem si tak nějak na ICQ nevzpomněla, takže jo ICQ mám, zhruba půl hodiny:-) 236-971-193 a nick Efka --Eva 16:39, 29. 7. 2005 (UTC)

AIESEC stránka[editovat zdroj]

Ahoj, Jsem z LC Praha a rozhodl jsem se aktualizovat stránku na wikipedii o AIESEC, bohužel ale nemám absolutně zkušenosti s psaním článků na wiki a jak jsem zjistil tak napsat sem něco je mnohem složitější než jsem si myslel. Pokud jsem to dobře pochopil tak ty jsi poslední tuhle stránku upravovala a proto bych tě chtěl požádat o pomoc s aktualizací. Jestli máš zájem mám celý článek v dokumentu ve wordu, takže bych ti to mohl poslat a případně bys to zveřejnila ty jestli to přes tebe pujde rychleji co ty na to? odepiš nejlépe na mail petr.slanina@aiesec.cz. Díky :)