Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Alexej Neuman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele ŠJů

Dobrý den. Děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment na stránce Seznam dopravních značek v Česku fungoval a byl posléze vrácen zpět. Pokud k tomu nemáte nějaký legitimní důvod, neodstraňuje prosím obsah již existujících stránek na Wikipedii. Jestliže takový důvod existuje, uveďte jej do shrnutí editace. Pokud si editaci chcete nanečisto vyzkoušet, využijte k tomu pískoviště. Pokud se chcete dozvědět něco víc o přispívání do Wikipedie, navštivte stránku Vítejte ve Wikipedii. Děkuji. --David V. (diskuze) 22. 5. 2022, 15:46 (CEST)Odpovědět

Dobrý den. Důvod, proč jsem tam nahrál (avšak byla v nějakém větším formátu, alespoň u mě) novější podobu značky (klidně pošlu screenshot ze směrnice a reálného provozu) je ten, že jsem to/ji chtěl jen aktualizovat, protože ta předešlá je od roku 2019(2020) neplatná. Stejná změna, jak říkám "ztučnění červeného pruhu" proběhla i u značky B1 "Zákaz vjezdu všech vozidel z obou stran" která už na stránce Seznam dopravních značek v Česku je nahraná a tam je bez problému.
Budu se tedy snažit novější verzi značky P4 dát do užívaného formátu na výše uvedené stránce, nahrát ji tam a samozřejmě důvod uvedu do shrnutí editace. Pokud vám nedude vadit, nahrál bych na stránku Seznam dopravních značek v Česku i novější verze značek A32a a A32b.
-Přeji hezké odpoledne, Neuman. --Alexej Neuman (diskuse) 22. 5. 2022, 16:08 (CEST)Odpovědět
Nahrání nové dopravní značky je určitě v pořádku, za vrácení Vaší poslední editace se omlouvám, došlo k editačnímu konfliktu. Vypadalo to, že značku bezdůvodně odstraňujete, proto jsem Vaše úpravy vracel zpět. --David V. (diskuze) 22. 5. 2022, 16:15 (CEST)Odpovědět

@David V.: Dobrý den, Alexeji, nevím co nazýváte „směrnicí“ a co „reálným provozem“. Podobu dopravních značek závazně stanoví obecně závazná vyhláška č. 294/2015 Sb. a ta k roku 2019 žádnými takovými změnami neprošla.

Pokud byste měl na mysli změnu vzorových listů (nynější verze VL 6.1 skutečně platí od 1. 8. 2019, takže by to mohlo být pravděpodobné), tak mám dojem, že jste se dopustil mylné interpretace nebo jste čerpal z nějakého sekundárního neoficiálního zdroje, který vycházel z mylného pochopení.

Nejprve bychom si měli ujasnit, že tzv. Vzorové listy pozemních komunikací, vydávané (bez explicitního zákonného rámce a zmocnění) ministerstvem dopravy, nejsou ani obecně závaznými právními předpisy, a dokonce ani českými technickými normami. Ano, různí objednatelé či výrobci musí nějak řešit detaily, které z textu a vyobrazení ve vyhlášce 294/2015 Sb. a ze skutečných technických norem spolehlivě a dostatečně přesně určit nelze, a někteří z nich si jako doplňkový standard mohou zvolit tyto vzorové listy. Je pravděpodobné, že ministerstvo dopravy mohlo stanovit závaznost těchto vzorových listů pro komunikace ve svém vlastnictví, tedy pro organizaci ŘSD a pro dálnice a silnice I. třídy. Pro kraje, obce a vlastníky účelových komunikací tyto vzorové listy obecně závazné být nemohou, nanejvýš může být někomu jejich závaznost určena smluvně např. v rámci obchodní objednávky výroby nebo údržby nebo v rámci podmínek udělení státních dotací apod. Silniční správní úřady z vrchnostenské pozice jejich dodržování vyžadovat nemohou.

Samozřejmě je tu také otázka, jak se dívat na situaci, když se Vzorové listy příliš tvořivě odchylují od podob dopravních značek, které jsou závazně stanoveny obrázkovou přílohou obecně závazné vyhlášky. Jsou i případy, kdy si ministerstvo ve Vzorových listech vymýšlí úplně jinou podobu značky, která vyhlášce neodpovídá vůbec či se více podobá úplně jiné dopravní značce, než o kterou má jít (například vodorovná dopravní značka pro zásobovací stání). Pokud vzorové listy oproti vyhlášce nějak modifikují proporce či podoby jednotlivých symbolů, lemů, barevné odstíny atd., je to vždy nanejvýš více či méně odvážná interpretace té vyhlášky - vzorové listy nikdy nemohou obecně závaznou vyhlášku měnit. Každopádně zde v článku Wikipedie bychom se měli primárně držet té obecně závazně stanovené podoby spíše než jejích volných interpretací, aplikací a modifikací.

Pokud jde o změny, které jste do tohoto článku vnášel: je pravda, že VL z roku 2019 nově stanovily pro značky B1 a P4 (potažmo P5) o čtvrtinu širší červený lem, než měly a dosud mají ostatní dopravní značky stejného tvaru. Vzhledem k tomu, že ve vyhlášce č. 294/2015 Sb. k žádné takové změně nedošlo, patří tato změna vzorových listů mezi ty "odvážnější" interpretace, které už jsou trochu za hranou toho, k čemu mají vzorové listy sloužit, protože ve vyhlášce jsou ty lemy zřetelně pořád stejné.

O co jste se opíral vy, když jste u prvních osmi výstražných značek změnil změnil šířku i odstín červeného lemu, mi opravdu není jasné. U těchto značek se předepsaná šířka lemu neměnila dokonce ani v těch vzorových listech. Barevné odstíny ty vzorové listy neřeší vůbec, doporučené rozsahy chromatičnosti a činitele jasu jednotlivých barev jsou uvedeny souřadnicemi CIE XYZ v odst. 4.1.1.3 ČSN EN 12899-1 (73 7030), nicméně primárně bychom se asi měli řídit tím, jak namíchali barvy v tiskárně Sbírky zákonů, protože pouze ta vyhláška je obecně závazná. Každopádně by asi bylo dobré mít v celém našem seznamu dopravních značek ty odstíny pokud možno stejné.

Co se týče výstražného kříže pro vícekolejný přejezd (A 32b), tam jak ve vyhlášce, tak ve vzorovém listu je prostor mezi tím horním křížem a dolním půlkřížem i nadále normálně bílý (případně ve zvýrazněné podobě značky svítivě žlutý). Tady je bohužel problém i v tom, že na stránkách vámi nahrávaných obrázků v Commons pořádně neuvádíte, z jakého zdroje jste při jejich tvorbě čerpal nebo odkud jste je převzal. Proč jste do seznamu dopravních značek nahrál nenabarvený polotovar, u kterého sám uvádíte, že „šedá část je pouze při výrobě“, tedy taky není jasné. Nepochopil jsem, proč někdo používá takovou výrobní technologii, že pod některá bílá pole dává podkladovou šedou barvu a pod jiná nikoliv, každopádně encyklopedie by se tím v tomto článku asi opravdu zabývat neměla.

V tuto chvíli tedy nevidím jiné rozumné řešení, než tyto vámi provedené neopodstatněné změny všechny revertovat. --ŠJů (diskuse) 28. 6. 2022, 00:16 (CEST)Odpovědět