Diskuse ke kategorii:Vyloučení z KSČ

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V této kategorii jsou členové Komunistické strany Československa, kteří o své členství přišli před listopadem 1989 jinak než smrtí (vystoupením, vyloučením atd.). - Proč toto vymezení včetně vystoupení? Vím, že hranice mezi vystoupením a vyloučením bylo v některých dobách velmi tenká (kdo chtěl vystoupit, byl často vyloučen), ale přesto by bylo dost nepřesné takto kategorizovat. A proč po roce 1989? Proč nekategorizovat takto i členy vyloučené třeba v roce 1990? --Dezidor (diskuse) 24. 5. 2012, 09:02 (UTC)

Pokud vím, tak pokud někdo před rokem 1989 vystoupil z KSČ tak byl následně vyloučen se všemi důsledky. tito lidé na tom byli zpravidla ještě hůře než vyloučení nebo vyškrtnutí, nepřesné to je, už delší dobu o tom přemýšlím, nic lepšího jsem nevymyslel. Vyloučení po listopadu 1989 nemělo zpravidla existenční důsledky a navíc by se do této kategorie dostali lidi jako Milouš Jakeš atd. PB0305 (diskuse) 24. 5. 2012, 09:11 (UTC)
Ta první věta není zcela pravda. Byl to velice častý postup, ale rozhodně nelze říct, že to tak bylo vždy. Je mnoho těch, kterým bylo dovoleno vystoupit aniž by došlo před tím k vyloučení. Navíc jde především o normalizační praxi, třeba v období první republiky to bylo též jinak. Viz třeba takový Bohumil Jílek. Ten byl navíc nejprve vyloučen, pak přijat zpět a nakonec vystoupil. Nejsem si navíc jist, zda takovouto kategorizací nahrazovat kategorii Členové KSČ či je mít vedle sebe, protože jsou jistě tací, u kterých je členství podstatnější ve straně než vyloučení z ní. Další otázkou je, zda takto kategorizovat i u ostatních politických stran. --Dezidor (diskuse) 24. 5. 2012, 11:30 (UTC)
Máte pravdu, kategorii by bylo asi lepší zúžit na období pro ukončení členství mezi únorem 1948 a listopadem 1989 nebo uvádět jen ty, kteří své členství už neobnovili. U některých členů bude možná lepší nechat obě kategorie. Uvádět u některých členů jen kategorii členství v KSČ bez informace o "vyloučení" se mi zdá nevhodné. PB0305 (diskuse) 24. 5. 2012, 11:42 (UTC)

Nevidím důvodu, proč by obsah kategorie neměl odpovídat názvu. Tj. pouze vyloučení, ne vystoupivší/vyškrtnutí; a za celou dobu existence strany (tedy včetně polistopadových). Pokud chcete mít osoby vyloučené v různých dobách zvlášť, vytvořte podkategorie. --Jann (diskuse) 24. 5. 2012, 17:29 (UTC)