Diskuse ke kategorii:Ochrana přírody

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Není tato kategorie duplicitní k Kategorie:Ekologie? Navrhuji články přemístit do Ekologie. Nebo je mezi těmito pojmy podstatný rozdíl?

Je mezi nimi podstatný rozdíl... Každá ta kategorie znamená něco úplně jiného...Cinik 07:17, 21. 1. 2005 (UTC)

Jinak znovu požadují, aby kategorie ekologie byla přesunuta do biologických věd a kategorie ochrana přírody pod přírodu a případně ještě politiku, ne však do ekologie, protože s tou nemá nic společného...Cinik 07:26, 21. 1. 2005 (UTC)

O významech pojmů ekologie a ochrana přírody se tu už někde diskutovalo, ale znova. Ekologie je věda o vztazích organismů a jejich prostředí a patří tam tedy odborné články na toto téma (potravní řetězce, sukcese, populační modely .... je toho spousta). Ochrana přírody je spíš aplikace těchto teoretických znalostí na udržení jakž takž zachovalého prostředí případně legislativní nástroje, které to umožňují. (zákon o ochraně přírody, chráněná uzemí, ale asi i čističky odpadních vod, taky popisy různých ochranářských organizací ...). Jedno s druhým souvisí pouze tak, že ekologie dodává teoretické podklady pro ochranu přírody. Nejsem si jistá naprosto dokonalou správností formulací (před chvílí jsem se probudila), ale pro pochopení principu by to mohlo stačit. --Karakal 07:32, 21. 1. 2005 (UTC)

Karakal má pravdu, byť se před chvílí probudila :-) Asi by bylo taky rozumné udělat kategorii "Ochrana životního prostředí" a v ní podkategorii "Ochrana přírody". Do té vyšší kategorie by spadaly například ty čističky odpadních vod, Kjótský protokol. EIA, IPPC apod. Do té stávající kategorie "Ochrana přírody" bych navrhoval řadit jen věci související s ochranou přírody a krajiny v užším slova smyslu, tedy např. zmíněný zákona o ochraně přírody, chráněná území, Naturu2000, seznamy ohrožených druhů aj. --Radouch 10:06, 21. 1. 2005 (UTC)

- - -

Tak snad najdeme nějaké řešení. Jak jsem už napsal v Kategorie Diskuse:Ekologie, já osobně chápu ekologii jako obor, který biologii přesahuje (ze které tedy původně vznikla), mimo biotických aspektů se zabývá i spoustou abiotických (klima, půda, studium různých biosystémů, biosféra, využívání přírodních zdrojů – to jen namátkou, viz i výše Karakal).
Udělám ale napřed následující:

  1. Ekologii vsunu dnes přes den pod Biologii (jak to bylo a jak si přeje Cinik)
  2. v Přírodě ji však nechám také (tak já osobně a hodně jiných bych ekologii v tom stromečku Příroda – Přír. Vědy - Biologie nenalezl, a kategorie mají právě usnadnit čtenáři tu cestičku k tomu co hledá)
  3. Ochrana přírody pak bude prozatím jen pod Přírodou; v obou kategoriích, tedy Ekologie a Ochrana přírody, udělám odkaz na vždy tu druhou (viz např. Kategorie:Filosofové a Kategorie:Filozofové), proti čemuž snad nebude námitek ("viz také kategorii...")

Ono i tak bude jistě pár sporných hesel, kam je zařadit, takže konečné řešení je asi otázkou času a diskuse (snad dělení Ekologie na dílčí oblasti či tak, nevim).
P.S. Přemýšlím, jestli by nebylo vhodné tuto diskusi přemístit na Kategorie Diskuse:Ekologie, kde se s tím nejen začalo, ale kam to asi i patří. ??? Prozatím -jkb- 00:13, 23. 1. 2005 (UTC)

S tou kategorií Ochrana přírody byl můj renonc - já se psaní offline domníval, že pod Přírodou je, jak vidím, je tedy pod Ekologií (což je i můj názor), nechám ji tam tedy. -jkb- 00:59, 23. 1. 2005 (UTC)