Diskuse k šabloně:Paláce v Brně

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ach jo... Jednak tu máme Seznam paláců v Brně a hlavně je ta šablona zmatená. Netuším, odkud jsou ty údaje brané. Mezi šlechtické paláce jsou tam řazeny i obyčejné měšťanské domy (Berglův palác, Burgerův dům, Canevalův dům, ...), v Dietrichsteinském paláci nesídlí MG, ale MZM, dům U čtyř Atlasů (taky se imho nejedná o palác) je pro Brňáka i internet úplně neznámý pojem, Malý Špalíček je soubor měšťanských domů, Morava a Padowetz opět nejsou šlechtické paláce (to by tam chyběl i třeba M-Palác), Schrattenbachův palác=Rožmberský dům - o tom slyším poprvé, a uvádět mezi paláce Starou a Novou radnici? Připadá mi to jako zbytečná šablona skoro na smazání (nechtěl bych se dožít podobných šíleností), na totální přepracování a vyjasnění terminologie rozhodně. --Harold (diskuse) 11. 1. 2013, 23:30 (UTC)

Dobrý den. Ano, ano, vím že je tu heslo Seznam paláců v Brně, i ten je sice poněkud zmatený, to ale tolik nevadí. Připouštím, že nová šablona v této podobě není v pořádku a potřebuje nutně upravit, nicméně domnívám se, že jako šablona má smysl: je to určité sjednocení a hlavně (na rozdíl od zmíněného Seznamu), je přítomná přímo na stránce všech hesel, kterých se týká. Kritiku beru, nicméně budu rád, když mi pomůžete ji vhodně upravit. Děkuji, těším se na spolupráce a přeji hezký den.--Vit001 12. 1. 2013, 16:04 (UTC)
Dobře teda, jako navbox jakési skupiny šlechtických domů a paláců je to možné (tedy ve smyslu, v jakém je slovo palác obvykle užíváno), ovšem jsem proti uvádění ostatních (veřejných) staveb, které nemají s takovými budovami nic společného kromě použití slova "palác". Těch skutečných paláců zrovna v Brně myslím tolik není (proto si myslím, že šablona je vcelku zbytečná...), některé byly zbořeny při asanaci na začátku 20. století. --Harold (diskuse) 12. 1. 2013, 17:48 (UTC)
Souhlasím - mým původním úmyslem ostatně i v Praze bylo uvádět paláce (skutečně jen šlechtická, či církevně-hodnostářská sídla), nicméně, u některých sídel se nedalo přesně určit, zda je pouze sídlem rodu atd., tak se to poněkud rozrostlo. V tom případě se ovšem nemůžeme řídit informacemi v hesle Seznam paláců v Brně - tam jsou také přesně ty, které jmenujete mezi nežádoucími. Pokusím se provést nějaký vhodný výběr. Děkuji, hezký večer, --Vit001 12. 1. 2013, 19:59 (UTC)
Až půjdu do knihovny, tak si půjčím Památky Brna, to by snad mohlo pomoct. Něco by mohlo být i v Brno - vývoj města... (mám doma). --Harold (diskuse) 13. 1. 2013, 10:16 (UTC)
Sice po delší době, ale nějak jsem to upravil. V knihovně jsem našel ještě knihu Brněnské paláce. Stavby duchovní a světské aristokracie v raném novověku, druhý díl Brněnské paláce. Stavby nové šlechty a měšťanstva v raném novověku inzerovaný na přebalu i s obsahem ale asi nevyšel. To rozdělení myslím OK, ještě jsem tam přidal "Sídla městské a státní správy" a taky "Nájemní domy", odmazal jsem Redutu, nikde jsem se nesetkal, že by byla označována za palác (kulturní a společenská budova, divadlo - i v minulosti), tedy pokud je na mysli tato Raduta. Zbořené stavby jsem se nakonec rozhodl neuvádět, bylo by jich moc, i když by se z toho asi dal udělat nějaký výběr nejvýznamnějších. Nicméně jsem to, aspoň zatím, odložil. --Harold (diskuse) 24. 4. 2013, 21:56 (UTC)