Diskuse:Zermelova–Fraenkelova teorie množin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Konstrukce objektů[editovat zdroj]

Myslím si, že z článku, tak jak vypadal dnes ráno suchý výčet axiomů), není možné vůbec pochopit, o co v ZF jde. Proto jsem přidal kapitolu o motivaci a jako ilustraci, jak se vlastně v ZF pracuje s matematickými objekty, jsem zmínil uspořádané dvojice a celá čísla apod.

Budu rád, když se na můj výtvor vrhnete jako psi, protože je tam dost co zlepšovat. Mj. typografie matematických značek není mou silnou stránkou. Ale hlavně mě zajímá, jestli celkový styl výkladu je vhodný.

Ale pokud chcete můj popis celých (nebo racionálních čísel apod.) smazat jako příliš podrobný, tak prosím až po diskuzi. Mně se zdá ten popis jako velmi dobrá ilustrace způsobu práce v ZF. Pokud nějaký takový návrh na smazání mé dnešní práce padne až za několik dní, prosím o info na pjel at centrum.cz, abych se té diskuze mohl zúčastnit. Díky. --Pavel Jelínek 28. 8. 2010, 11:29 (UTC)

Související články[editovat zdroj]

Jelikož článek je úvodní stránkou k důležitému a širokému tématu "axiomatická teorie množin", tak se mi zdá nutné, aby sekce "související články" umožnil čtenáři najít dostatek stránek k dalšímu studiu. Budu rád, když tam přidáte další.

Dnes jsem tam přidal mj. odkaz na Model (logika) a Mostowského větu o kolapsu. Tato témata sice se ZF velmi úzce souvisí, ale když na to uživatel klikne, tak tuto souvislost nepochopí. Navrhněte prosím, jak toto nejlépe vyřešit.

Tím, že k tomu odkazu napíšu stručné vysvětlení? Nejstručnější by bylo nejméně na několik vět a to by narušilo obvyklou podobu sekce "související články". Tak že bychom tyto odkazy přesunuli do sekce "Studium modelů ZF"? Tuto sekci já nedokážu napsat příliš fundovaně - ze studia matem. logiky na Karlově univerzitě už jsem stihl leccos zapomenout. Ale pokud nenapíšete lepší nápad, tak se o to možná pokusím.--Pavel Jelínek 28. 8. 2010, 08:35 (UTC)

Na toto budou zřejmě různé názory. Ten můj je, že celá sekce související články je obecně na Wikipedii příliš nadužívána a ve většině případů je zbytečná. Odkazy na jiné články by měly podle mého názoru vést právě přímo z textu, kde je ta souvislost z kontextu zřejmá. V čem mají spočívat výhody toho, že na konci článku je ještě přilepen seznam odkazů bez vysvětlení?--Tchoř 28. 8. 2010, 10:41 (UTC)