Diskuse:Závody ve zbrojení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mám k článku nemalé výhrady:

  • Chybí úvod článku ve stylu: "Závody ve zbrojení mezi USA, SSSR a dalšími subjekty v letech ....-...., které začaly .... (kdy a čím), ...seznam nejdůležitějších událostí, ...vyvrcholily ...(kdy a čím), a byly ukončeny ...(kdy a za jakých okolností)".
  • Je nutné vnesení pohledu i z druhé strany. Mluví se zde o „obětních beráncích“ na straně USA, nikde jsem neviděl zmínku o Ruských obětech závodů ve zbrojení. Celý článek zavání Sovětskou propagandou opsanou kdoví odkud. Snad (bohužel) ze zastaralé gymnaziální učebnice dějepisu. Slova jako „obětní beránci“ snad do Wikipedie ani nepatří. Takto hrozí článku NPOV.
  • Zmiňuje se rozmístění raket v Německu, ale není zde ani slovo o rozmístnění Sovětských střel SS-20 ve východní Evropě, které mu předcházelo. Opět: takto hrozí NPOV.
  • Chybí odkazy na věci jako je politika détente, která neodmyslitelně souvisí se závody ve zbrojení a vzájemném jaderném odstrašování.--DeeMusil 19:01, 27. 2. 2008 (UTC)
Jazyková úprava i obsah jsou opravdu ostudné. Zajímavé, že je to heslo na WIKI tak dlouho bez reakcí a radikálních úprav. Počkám pár týdnů, nebude-li odstraněno, začnu ho předělávat alespoň do českého jazyka (Zákupák)--P.Starý 19:11, 27. 2. 2008 (UTC)
Ano to je zajímavé. Jen mi to potvrzuje že většina wikipedistů jsou leftisti, kterým sovětská propaganda nevadí. :c) Pokud budete předělávat a budete moci v oddílech vyvrcholení a ukončení závodů ve zbrojení využít odkaz na Reaganovu doktrínu, nebo na Ronalda Reagana, bylo by to fajn. Také by se mohl hodit odkaz na všechny ty typy raket a dalších zbraní. Dobrý odkaz je zde: WMD/Globalsecurity.org. Bylo by dobré zmínit, že závody ve zbrojení byly sice zpočátku jen mezi USA/SSSR ale později se zapojily i Čína, Írán, Severní Korea a další země a dále pak, že nešlo jen o počty jaderných hlavic, ale např. masivní sovětskou výstavbu námořní flotily v letech cca 1975-82 (lodě a ponorky) a další typy zbraní, konvenční (impozantní sovětská převaha v počtu tanků a aut.pušek, které se bála i Thatcherová), chemické, biologické atd. Z tohoto pohledu je článek zcela jistě nedostačující. Označím článek za pahýl... politický pahýl se sem zatím moc nehodí, spíš (pokud nějaký, tak) propagandistický pahýl :c) Rád bych se do článku také pustil, ale nestíhám a mám rozdělané jiné... --DeeMusil 10:02, 28. 2. 2008 (UTC)
Zdá se mi to, nebo se termín závody ve zbrojenmí dá vztáhnout i na jiné situace, jako např. závody ve zbrojení před první světovou válkou? --Nadkachna 16. 9. 2008, 12:35 (UTC)