Diskuse:Vznik Československa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Nazgul02 v tématu „Upravit?

Pittsburská deklarace[editovat zdroj]

Myslím, že by bylo vhodné u tohoto tematu se také zmínít o tzv. Pittsburkské deklaraci z roku 1918. Tato dohoda mezi čechoameričany a americkými slováky o státní formě budoucího Česko-Slovenska byla velice důležitá a zajistila podporu Slováků. Zde bylo dohodnuto, že CSR bude federativní republikou po vzoru USA a Švýcarska. Tato dohoda nebyla z české strany dodržena a v ústavě 1920 nebyla respektována. Důsledkem bylo, jak správně píšete, to, že nečeské menšiny jen málo podporovaly nově vzniklý stát. Ivak 17:00, 11. 12. 2005 (UTC)

Určitě by to bylo vhodné. Jestli máte chuť to tam zpracovat, tak s chutí do toho: Editujte s odvahou. Případné překlepy zkontroluje někdo další. A možná dodá i nějaké podrobnosti. --Luděk 17:04, 11. 12. 2005 (UTC)

Znak České republiky[editovat zdroj]

Možná by bylo vhodné používat současný "velký státní znak", který bere ohled i na další národy v naší republice, jako jsou Moravané a Slezané. [1]-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.161.166.193 (diskusebloky) 28. 10. 2009, 17:04‎ (CE(S)T)

No, já nevím, ale použití znaku České republiky k dějinám Československa by bylo dost zcestné, ne?! Navíc nemyslím, že by to Moravanům a Slezanům zas až tak vadilo:), tedy pokud alespoň trochu něco vědí o dějinách státu.--Bosquete 28. 10. 2009, 16:17 (UTC)

Ten znak v článku je malý československý znak a je tam umístěn správně, velký znak ČR by do tématu o již zaniklém Československu opravdu nepatřil. S ohledem na ostatní národy Československa byl vytvořen při vzniku "Velký státní znak" ten je k vidění zde:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_large.svg

Možná by v infoboxu Dějiny Československa mohl nahradit malý znak, znak střední, aby byly i Moravané a Slezané zastoupeni. Ale zase by se mohli ozvat obyvatelé Těšínska, Opavska a Ratibořska, že chtějí ten velký, kde jsou i oni. Takže nevím

Na současném znaku ČR chybí znak Opavska, Těšínska a Ratibořska (Ducatus Ratiboria), které měly své vlastní heraldické místo ve znaku ČSR a dnes v českém znaku již nejsou, i když je nepostihl osud Podkarpatské Rusi nebo Slovenska a zůstaly součástí tohoto státu. Valticko je kapitolou samo o sobě. Na původním prvorepublikovém znaku chyběl právě znak Valticka (Feldsberger Gebiet), které do zemí koruny české nikdy nepatřilo, ale vzhledem ke své velikosti a významu (nevedla se o něj sedmidenní válka, nemá zásobu uhlí atd.) patrně nebylo nutné jej heraldicky zastoupit, tak je tomu patrně i dnes. Počet nezastoupených se tedy ve znaku ČR zvýšil na 4 oproti prvorepublikovému číslu 1. (Percy31 22. 4. 2011, 02:29 (UTC)).

Upravit?[editovat zdroj]

Článek s docela významným názvem a značnou návštěvností hyzdí už od roku 2012 šablona Upravit a od roku 2014 je navrženo přesunout jeho část do článku První československý odboj. Za tu dobu se článek dočkal mnoha editací i od zkušených editorů, ale žádné konkrétní návrhy na úpravu ani vyjádření k přesunu v diskusi nevidím. Není na čase s tím něco udělat? Tedy nejdřív souhlasit s přesunem, což je jednoduché. Pak ho realizovat, což bude obtížnější (hlavně kdo se toho ujme, přiznávám, že moje parketa to zrovna není). Následně příslušnou část hlavního článku podstatně zestručnit a posoudit, jestli a případně jaké další úpravy článku by byly potřebné. Předem dík za spolupráci :) --Xyzabec (diskuse) 23. 9. 2021, 17:45 (CEST)Odpovědět

Navrhuji šablony prostě odstranit. Co se týče šablony Upravit, článek jistě není dokonalý, ale je rozhodně lepší než v roce 2012. Pokud by tato šablona měla být na všech článcích, které potřebují nějaké úpravy, museli bychom ji dát na cca 99 % článků. Co se týče přesunu, návrh zjevně nezískal za sedm let výraznější podporu, nechal bych to být. Nazgul02 (diskuse) 25. 9. 2021, 02:29 (CEST)Odpovědět