Diskuse:Volební systém

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Gorn v tématu „Zvlášní struktura

pro jistotu upozornuju i tady, ze tento clanek je castecne dublovan s clankem poměrný volební systém. --Nolanus 15:26, 1. 10. 2005 (UTC)

IMHO by článek potřeboval přepracovat. wiki-vr 11:09, 15. 6. 2006 (UTC)

Filtr na ochranu před spamem[editovat zdroj]

Chtěl jsem upravit kategorii na Kategorie:Volební systémy ale nešla uložit, objevilo se oznámení "Filtr na ochranu před spamem". wiki-vr 11:09, 15. 6. 2006 (UTC)
P.S.: Problém byl v odkazu, odstraněno jeho daktivací (vložen do <!--...-->). wiki-vr 12:29, 15. 6. 2006 (UTC)

Neslučoval bych[editovat zdroj]

Neslučoval bych, článek sám o sobě bude dost rozsáhlý, Tematika je složitější a rozsáhlejší viz:

Za další důvod pokládám i interwiki. Hezký den wiki-vr 11:33, 15. 6. 2006 (UTC)

Jestli a nakolik sloucit, v tom nemam uplne jasno. Kazdopadne je v tom treba prinejmensim udelat trochu system, rozhodnout, co bude v hesle volebn systemy, co v heslech vetsinovy a pomerny. Ono je to totiz samozrejme navic slozitejsi, casto se to rozhodnout presne neda a sou i systemy co se nedaji oznacit ani za jeden ani za druhy. Kazdopadne prosim, aby se zatim ta sablona nesundavala, dokud tu nebyla nekontrolovane a hlavne nekoordinovane obe hesla bujela. --Nolanus 12:34, 15. 6. 2006 (UTC)

S tou potřebou systematiky souhlasím, milý kolego:-) Možná by pomohlo nějaké zjednodušení (?). wiki-vr 13:35, 15. 6. 2006 (UTC)
Trochu sem si to ted promyslel a rekl bych, ze zatim to tady muze zustat jak je, kazdopadne heslovite ovsem jeste s urcitym prostorem k rozsireni a do odkazujicich hesel dat podorbnejsi a rozvedene informace. Mozna by bylo vhodne tuto stranku pozdeji i polozamknout nebo dat aspon na stranku upozorneni aby lidi uvazili, jestli je jeste vhodne rozsirovat toto heslo a ne ty odkazujici. Dokazu si to zive predsatvit, ted se zas par tejdnu v novinach o nicem jinym psat nebude a kazdej sem bude chtit prispet svoji troskou a za chvili se v tom vubec nevyzname /me spatne predpovedi se vetsinou vyplnuji/. /pri dalsi uprave prosim opravte "Dojisté", ja kvuli tomu nechci plytvat editaci/. --Nolanus 13:49, 15. 6. 2006 (UTC)

Anglická wikipedie vede oddělené články pro volební systémy a poměrný volební systém. Tyto dva anglické články jsou v konsolidovaném stavu. Proto lze tento fakt vzít jako příznak toho, že články je lépe nechat oddělené. --Daniel Polanský 15:12, 18. 6. 2006 (UTC)

Singulár v názvu článku[editovat zdroj]

Přimlouvám se za jednoté číslo v názvu článku. Hezký den:-) wiki-vr 11:33, 15. 6. 2006 (UTC)

Taktéž. Přesun proveden. Viz též názvy článků
--Dan Polansky 6. 6. 2009, 06:26 (UTC)

Upravit nebo pahýl?[editovat zdroj]

Trochu jsem váhal kterou šablonou článek označit. Vzhledem k ne příliš dobrému zdroji (při založení článku) dostal článek "upravit". Pokud mysláte, že stačí pahýl, tak šablony vyměňte:-) wiki-vr 12:26, 15. 6. 2006 (UTC)

Doplněk k výhodám/nevýhodám většinového systému[editovat zdroj]

k výhodám většinového systému - položka "pomáhá utvoření bipartismu" - doporučuji specifikaci podmínek, za kterých se tak podle stávajícího uznávaného pohledu děje, jak s tím přišel G. Sartori: jednokolový relativně většinový systém vede k bipartismu za strukturovaného stranického systému a rozptylu hlasů. Jinak obecně k výhodám i nevýhodám většinových systémů - tak, jak jsou formulovány, dost často popisují výhody a nevýhody právě jednokolového relativně většinového systému spíše než většinových systémů obecně - jako by někdo vzal za vzor Velkou Británii nebo USA a prostě to mechanicky zobecnil...

Zvlášní struktura[editovat zdroj]

Dobrý den vespolek. Nemyslím to nijak zle, ale článek mi přijde zvláštně strukturovaný až nepřehledný. Abych byl konkrétní vypíchnu jednu věc. V sekci "Většinové volební systémy" jsou rozděleny na

  • Systém relativní většiny
  • Systém absolutní většiny
  • Systém alternativního hlasování
  • Blokové hlasování

pokud se ale prokliknete na stránku Většinový volební systém je zde dělení úplně jiné a obsahuje mnohem více položek:

  • Systém relativní většiny
  • Dvoukolový volební systém (příp. vícekolový)
  • systém absolutní většiny
  • systém spojující absolutní většinu s relativní (anglicky majority-plurality system)
  • románský vícekolový systém
  • Doplňkové hlasování
  • Alternativní hlasování
  • Blokové hlasování

nešťastný mi v této souvislosti přijde název "Systém alternativního hlasování", který může jakožto třetí na seznamu vzbudit dojem že zahrnuje "alternativní způsoby hlasování", což je mýlka, nebot označuje jen jeden konkrétní alternativní způsob.

Rád bych stránku drobnými úpravami zpřehlednil, ale nechci tak činit bez nějaké předběžné minidiskuze. Gorn (diskuse) 20. 7. 2019, 23:38 (CEST)Odpovědět