Diskuse:Vladimír Renčín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jaroslav Mikolajek v tématu „Problém s exportem tabulek

Základní pohnutky[editovat zdroj]

Tato stránka vznikla původně jako "odpad" sběratelské vášně, zaměřené na humor Vladimíra Renčína. S postupujícím časem jsem seznal důležitost sběru i dalších informací, než jsou jen vtipy. Proto berte tuto stránku jako informatorium pro začínající sběratele. Pokud se najde někdo s životopiseckými ambicemi, nechť libovolně rozšiřuje toto strohé dílko. V mé evidenci se nachází i spousta informací o počtech i umístění vtipů v různých tiskovinách. Z diskuze níže jsem seznal, že tak podrobné informace zde nemají místo a zatím jsem nepřišel na metodu jejich publikace.

Poznámky:

Počty vtipů a ilustrací berte shovívavě, u Vladimíra Renčína rozhodnout, zda se jedná jen o ilustraci nebo již o vtip, bývá nelehké.

Zdroj informace v sobě skrývá i druh tiskoviny, ze které byla informace získána. Jaroslav Mikolajek (diskuse) 7. 5. 2013, 20:12 (UTC)

Jak na seznam děl?[editovat zdroj]

Přemýšlela jsem o tom, uspořádat díla do tabulky po položkách datum vydání, autoři, jméno díla, nakladatelství (samozřejmě po souhlasu zakladatele článku). Vzhledem k tomu, že na wikinápovědě je pouze jak psát události typu úmrtí nebo historických skutečností, není dán přesný tvar, jak psát díla autora. Dovolím si tvrdit, že takto je to mírně nepřehledné pro případného čtenáře. Nějaký nápad? --Rinu 10:14, 29. 11. 2006 (UTC)

problém, nad kterým jsem se vůbec nezamyslel, ba co víc, ani mě nenapadl. V každém případě díky za vydatnou pomoc při založení fůry odkazů, jsem teprve ve fázi zpracování materiálu o knihách, takže jsem se k tomu nedostal. Jediné řešení, které mě napadlo, je rigorózní dodržování zvoleného formátu a pomocí kopírování se dá seznam přemístit třeba do Excelu, kde jakékoli třídění již není problém. Ten formát, to jsou ty nešťastné středníky, které v tom seznamu knih straší, ale nešlo jinak, čárka je obsazena seznamem autorů a pokud nějaký údaj (zatím) chybí, tak to vypadá trochu divně (středník na začátku řádky...). Ale dá se to dále zpracovat... Ostatně první seznam je export právě z Excelu, kde si držím "páteřní" evidenci všeho o Vladimíru Renčínovi. Jinak vítám jakoukoli spolupráci, nabídky na jaroslav.mikolajek<zavináč>gmail.com. Nezastírám že mojí současnou prioritou je seznam Renčínova díla takříkajíc po vtipech, ale k němu vede cesta přes publikace a bez přehledu o jejich zkoumání jsem ztracen. Takže to, co jsem zveřejnil na Wiki, je jen logickým důsledkem předchozí práce. Zdraví--Jaroslav Mikolajek 20:22, 1. 12. 2006 (UTC)

K seznamům, to Rinu[editovat zdroj]

Napadá mě jedno řešení, ale nejsem schopen jej realizovat pro neznalost HTML a potažmo Wiki jazyka. Princip může spočívat ve vytvoření tabulky se záhlavím, kde kliknutím na záhlaví sloupce by došlo k seřazení tabulky podle tohoto sloupce. Prolítnul jsem nápovědu k tabulkám ve Wiki a nic na toto téma jsem tam nenašel, což ještě neznamená, že to tam není. Nemá někdo na toto téma nějaký nápad? --Jaroslav Mikolajek 21:55, 25. 12. 2006 (UTC)

Pokusné použití tabulky[editovat zdroj]

zatím jen v méně nepřehledném odstavci se seznamem výstav. Připravuji přepracování seznamu knih v obdobném duchu s rozšířením informací asi takto:

Autor textu Titul Nakladatelství Vydáno Vtipů/kreseb ISBN
Petr Chotěbor Pražský hrad románský Správa Pražského hradu 1999 7/0 80-86161-08-0

Prosím o názor na zveřejňované informace! Ještě něco, předpokládám, že seznam bude tříděný. Zatím jej třídím podle roku vydání, ale to není příliš praktické - zvláště v tabulce bude rok snadno k nalezení. Předpokládám, že tabulku setřídím abecedně podle titulu, ale není problém ji seřadit podle jiného kritéria. Máte nějaký návrh? --Jaroslav Mikolajek 23:40, 3. 1. 2007 (UTC)

Omlouvám se za delší odmlku. Myslím, že aktuální návrh je nejpřijatelnější. Já jsem pro. --Rinu 04:13, 10. 3. 2007 (UTC)

Konečně jsem se rozhoupal k dokončení tabulky knih. Pokud někoho napadá metodika, jak tabulku učesat, přivítám návrh či dokonce řešení. Jako hlavní problém vidím dlouhý název několika nakladatelství, který pak zbytečně rozšíří sloupec "Nakladatelství". Dalším problémem je několik katalogů z výstav, což budou útlé brožurky či soubory volných listů a jejich obsahem budou prakticky výhradně reprodukce Renčínových kreseb snad s nějakým textem. Katalogy bohužel většinou vycházely v mizivých nákladech a žádný mi ještě nepadl do rukou. Nejsem si tedy jist, zda je řadit mezi knihy, ilustrované Renčínem nebo mezi knihy Renčínových kreseb. Jedním řešením je oba seznamy sloučit a je po problému. Přesto si myslím, že hodně lidí budou zajímat pouze knihy kreseb, ty ostatní už méně, pokud vůbec. Zdravím všechny příznivce Renčína! --Jaroslav Mikolajek 22:17, 29. 3. 2007 (UTC)

Při liknavém procházení pramenů o Renčínovi jsem empiricky přišel na jednu zkušenost - knihovnické údaje o počtu stran jsou mnohdy nepřesné. Totéž platí občas i o tiráži. Pokud mi tedy kniha prošla rukama a podařilo se mi zkontrolovat všechny zde uváděné údaje, přidávám do sloupce Stran/Vtipů/kreseb ještě hvězdičku. Nejsem si jist, zda je hvězdička dostatečně encyklopediký útvar, ale stručnější řešení daného problému mě nenapadlo. Podotýkám, že hvězdičky se budou množit pomalu, přece jen počítání stránek není mé hobby. Sloupec ISBN obsahuje hodnotu "Není", pokud v knize nelze ISBN nalézt a tedy pravděpodobně nebylo přiděleno. Pokud je kolonka prázdná, není ISBN známo a zatím se neví, zda bylo přiděleno. Zdar všem příznivcům Renčína a Renčínologie! --Jaroslav Mikolajek 30. 10. 2008, 21:51 (UTC)

Všechny výše uvedené stesky vyřešil rázně a provždy wikipedista Jvs předěláním tabulek na "Wikitable sortable". Díky moc! --Jaroslav Mikolajek 3. 9. 2010, 21:28 (UTC)

Problém nevydaných knih, respektive tisků[editovat zdroj]

Donesla se mi informace o knize "Věda v nedbalkách", která byla připravena do tisku s obrázky V.R. v nakladatelství Svoboda. Nakonec vyšel jen text této knihy pod názvem "Jak dnes vyniknout" v nakladatelství Votobia. Nemám naprosto potuchy, zda taková informace patří do encyklopedických znalostí, proto prosím o příspěvek na toto téma. Díky! Jaroslav Mikolajek (diskuse) 3. 11. 2015, 22:07 (CET)Odpovědět

Poděkování[editovat zdroj]

Již asi půl roku přidávám informace "po řádcích", aniž jsem je vyhledal. Proto musím poděkovat Pavlu Čukovi, Josefu Haničincovi a Jiřímu Šídovi za trpělivý sběr informací a za jejich zasílání k publikaci. Jaroslav Mikolajek (diskuse) 21. 1. 2016, 22:59 (CET)Odpovědět

Rozdělení článku[editovat zdroj]

Ahoj vespolek. připadá mi, že článek se stává poněkud nepřehledným. nebylo by vhodné rozdělit jej na článek Vladimír Renčín s uvedením jen základních děl a článek Seznam děl Vladimíra Renčína (či jinak nazvaného)? --Gampe (diskuse) 17. 3. 2021, 18:38 (CET)Odpovědět

Nazdar,
asi to tak bude, přehlednost není výsadou tohoto článku. Jako pomůcku uvádím prostý obsah, který je v záhlaví článku. Určitě budu akceptovat smysluplné návrhy na úpravu členění Renčínova díla. Abych pravdu řekl, zabývám se shromažďováním a verifikaci informací o Renčínově díle a grafická podoba článku mi je tak trochu fuk. Pokud máte chuť na tom zapracovat, nemám námitek:-)
Zdraví --Jaroslav Mikolajek (diskuse) 22. 8. 2021, 21:24 (CEST)Odpovědět

Problém s exportem tabulek[editovat zdroj]

Nazdar,

dopracoval jsem se ke stavu, kdy jsem schopen ze své "hlavní" evidence Renčína vyexportovat zdrojový Wiki kód a zjednodušeně řečeno jej umístit na Wikipedii. Tento přístup má dvě hlavní výhody - nic se neopisuje, tedy nedodávají se chyby. Druhou výhodou je, že při změně požadavků na zobrazení těch, kterých údajů na Wiki jsem schopen jednoduše upravit exportní skript a provést export znova.

Je zde ale problém. Když kdokoli doplní do exportované části nějakou další informaci, nemám jednoduchou metodu, jak si toho všimnout. Jinými slovy - jak zajistit, abych si zde zapsané nové informace všiml a doplnil ji do své hlavní evidence.

Zdraví Jaroslav Mikolajek (diskuse) 8. 2. 2023, 12:59 (CET)Odpovědět

Stačí si dát danou stránku do sledovaných - hvězdička vpravo. Wikipedista:Patka 10. 2. 2023, 08:21 (UTC)