Diskuse:Vilém Julius Hauner

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mám dotaz, jak se mohl z historika V. J. Haunera stát matematik V. J. Hauner? Pokud to jsou dva různí lidé, mohl se založit nový článek... --Timichal 07:10, 24. 5. 2006 (UTC)

Spíš to vypadá, že dotyčný je naprosto neznámý člověk, o kterém se nic neví... teda někdo slyšel že byl tohle, a někdo zas něco jiného, ale zdroje zjevně... --Li-sung 07:13, 24. 5. 2006 (UTC)
Zdravím. Za tu dnešní proměnu mohu já. Když jsem zpracovával Viléma Juliuse Haunera, spojil jsem díky stejnému roku narození a jménu dva Haunery. Sice mi moc nedávalo smysl, proč se vojenský historik Hauner uchýlil několikrát k matematice, ale různé zdroje uváděly různé střípky informací. Když SeZnam zpřístupnil svoji encyklopedii, zkoušel jsem ji a zjistil jsem, že Ottův slovník naučný uvádí 2 různé Vilémy Juliuse Haunery – 1. a 2. Věci začaly dávat trochu smysl (i když v samotném Ottovi je oběma V. J. Haunerům připsáno po jedné maličkosti, která by se spíše hodila tomu druhému) a tak jsem je rozdělil – voj. historik je nyní na Vilém Julius Josef Hauner. Stále ale ve mně hlodá pochybnost (přeci jen by byla velká náhoda, kdyby se v Praze ve steném roce narodili 2 Hauneři, kteří by dostali stejná obě jména; jedno heslo v Ottovi končí před rokem 1908; druhé zmiňuje naopak pozdější dobu, takže by mohlo jít o informace z 2. vydání), takže budu prověřovat obě možnosti. Trochu světla by mohl vnést Milan Hauner, který by měl být potomkem historika, ale nemám na něj e-mail. --Adam Hauner 18:39, 24. 5. 2006 (UTC)
Publikuje-li v ĎaSu, asi by mohla pomoci tamní redakce; zkusil jste to už? --Malýčtenář 08:34, 25. 5. 2006 (UTC)
Dík za trknutí, napsal jsem zdvořilou žádost na adresu redakce. --Adam Hauner 12:05, 25. 5. 2006 (UTC)