Diskuse:Varieta (biologie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem zcela zmaten. Mohl by prosím někdo urovnat a vyjasnit situaci? Jaký je rozdíl mezi pojmy varieta, kultivar, cultivar a hlavně odrůda? Interwiki vede mezi odrůda a en:variety (biology), ale tenhle článek tvrdí, že právě varieta je taxon pod druhem, anglicky se označuje jako cultivar a česky nesprávně kultivar, ale přitom také ukazuje zkratky obou termínů. Nechápu, mám v tom binec, ponechávám na odbornících. --Mormegil 14:33, 11. 12. 2005 (UTC)

Pro upřesnění sledujte taxon.--Juan de Vojníkov 12:36, 12. 12. 2005 (UTC)

Je to o trošku jasnější, ale stále je tu jedna IMHO naprosto podivná informace:

kultivar - anglickým ekvivalentem je "cultivar". Kultivar je někdy nesprávně používán i v české literatuře. Pro kultivar pak zkratku ctv.

Naprosto nerozumím. První větu chápu jako "podívejte se také na kultivar, je to něco podobného, ale různého; anglicky se kultivar řekne cultivar." Druhá věta však okamžitě tvrdí, že slovo kultivar se používá nesprávně, tudíž to vlastně asi vůbec neexistuje. (A třetí věta pak jenom "vysvětlí", že pro tento nesprávný pojem se používá jakási zkratka.) Každopádně (pokud to tedy nejsou různé termíny) nemají existovat oddělené články kultivar a cultivar.

--Mormegil 13:54, 18. 12. 2005 (UTC)

Samostatné heslo kultivar má samozřejmě existovat. --snek01 23:11, 18. 12. 2005 (UTC)

Říkám, že každopádně nemají odděleně existovat dva články kultivar a cultivar, neboť se zřejmě jedná jen o dvě pravopisné verze téhož slova. A opakuji, že ta věta je hlavně poněkud nesrozumitelná. OK, zkusím ji upravit tak, jak bych její význam dedukoval, pak to po mně někdo případně opravte. --Mormegil 18:40, 20. 12. 2005 (UTC)

Ano cultivar a Kultivar jsou skutečně pouhé jazykové verze téhož. V češtině se takřka výhradně používá kultivar nicméně zkratka ctv., cultvr. a nebo ctvr. odvozené z anglické a latinské podoby slova. Reo + | 13:23, 28. 3. 2006 (UTC)
To snad v zahradnické praxi, ale v botanice či ekologii se používá spíše varieta, ne?--Juan de Vojníkov 15:12, 28. 3. 2006 (UTC)

Varieta, neboli odrůda je botanická taxonomická kategorie nižší než druh. - S tím lze pochopitelně souhlasit.

Je to vypěstovaná forma kulturní rostliny s ustálenými dědičnými znaky. - S tím ovšem bez výhrad souhlasit nelze: Nemusí totiž jít o "vypěstovanou formu kulturní rostliny", ale o i o formu "plané rostliny", vyvolanou stanovištními faktory!!!

--Ing. Jan Kaňák 22:11, 15. 7. 2006 (UTC)

Ano, tak. Kultivar si můžeme představit jako varietu vzniklou "kulturní cestou". Nejde o synonymum. Reo + | 11:56, 27. 7. 2006 (UTC)