Diskuse:Tis červený

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jen pro zajímavost, tenhle článek byl citován ve zprávě idnes. [1] (úplně dole, červený rámeček) --Li-sung 12:30, 20. 8. 2005 (UTC)

Mno výborně. Že by první ptáček? :o) Cinik 12:38, 20. 8. 2005 (UTC)

Striktně vzato možná porušili licenci, neb jejich článek není pod GFDL a může být považován za dílo odvozené od našeho. Ale uvedli link na Wikipedii jako zdroj, což je pro nás dost dobrá propagace, takže na tom vydělají oni i my. :-) Jsem rád. Egg 12:47, 20. 8. 2005 (UTC)

Na licenci se ohlížet nemuseli, neboť citace v odůvodněné míře Autorský zákon dle § 31 výslovně povoluje. Jsem taky rád, je to první vlaštovka, doposud idnes citovala pouze anglickou wikipedii. --Beren 12:59, 20. 8. 2005 (UTC)

Výborně, díky za poučení. Egg 13:02, 20. 8. 2005 (UTC)


Foto z commons[editovat zdroj]

Obrázek v taxaboxu: Odvážil bych se tvrdit, že nejde o Taxus baccata, ale o Taxus x medium (kříženec s T. cuspidata) (Jehlice jsou dost zřetelně postavené od horizont. osy nahoru a maj jiný špičky - hezky vyfocený detail :o)) Za to obrázek:Větvička samičího stromu se zralými semeny je IMHO perfektní baccata --Reo On 12:03, 30. 9. 2005 (UTC)

V článku už bylo vyřešeno. Cinik 15:17, 1. 2. 2006 (UTC)

Dobrý den, nezlobte se, ale otázku jsem nějak nepochopila. Přečtěte si prosím něco o vodním provozu rostlin a cévních svazcích u rostlin. Hezký den Iva

Formulace[editovat zdroj]

dobry den,mam dotaz do skoly potrebuji zistit cim zije tis kdyz nema v sobe pryskyrici predem dekuji za odpoved :) jana


Ahoj, bylo by moc pěkné, kdyby se někdo pokusil zformulovat odstavec o látkách. Článek se mi líbí, určitě by mohl jít na Hlavní stranu, pokud zmizí tenhle nedostatek a většina červených odkazů z úvodu. Díky. --Miraceti 19:23, 13. 12. 2005 (UTC)


Ahoj, mám dotaz,

nevěda co činím, přinesl jsem domů několik větviček Tisu červeného/pravděpodobně/ místo borovicových větví dle přání mé ženy. Žena je posléze vyhodila a přitom se popíchala na ruce a především na ukazováčku pravé ruky na kterém měla zároveň jedno místo čerstvě pořezané a popálené.Ještě ke všemu se do prstu píchla svorkou na zeleninové bedničce. V noci nemohla bolestí spát a prst otekl.Po týdnu šla manželka k lékaři a ten ji léčil antibiotiky a prst dal do klidu do dlahy. To se stalo týden před Štědrým dnem a do dneška je prst bolestivý, stále z něj vycházejí drobné jako třísky malé špičky. Včera nás zmínka o jedovatém Tisu přivedla na myšlenku, že to je možná příčina problémů.

Můj dotaz zní je možno upravit léčení prstu vzhledem k otravě Tisem ?

děkuji za případnou odpověd a radu TIMOS 14.2.2006

To je otázka na lékaře specialistu. Obávám se, že na wikipedii není žádný pravidelný přispěvatel, který by Vám mohl na tuto otázku dostatečně erudovaně odpovědět... Cinik 10:16, 14. 2. 2006 (UTC)

Ahoj, otrava tisem to rozhodne není, vypadá to že to bude spíše z té bedýnky, jelikož tis nestačí "přiložit" na ránu, ale musí se vstřebat trávícím traktem a rozložit. Taxin, jed tisu totiž působí na trávící trakt a postupně se vstřebává do všech orgánů. Z prstu by to bylo možné, kdyby byla rána velká a prst jste máčeli třeba v odvaru tisu. Ve vašem případě jde spíše o infekci ze špíny se stromu či bedýnky.

Dotaz na jedovatost[editovat zdroj]

Ahoj,mám dotaz, Někde jsem slyšel ,že jeden muž který spáchal sebevraždu pomoci tisu červeného a při ohledání jeho mrtvoly se nenašel žádný odvar ani zbytky po něm, ale pouze jen zbytky po červených bobulkách se semeny uvnitř. Tedy můj dotaz zní takto je možné pro člověka umřít pomocí jenom těchto bobulek nebo je to vždy jenom příčinou odvaru s těchto větví, já se o rostliny velice zajímám proto mě to zhajímá jako zamímavost a děkuji za předem vyřízenou odpovědˇ

Dobrý den, doufám, že váš dotaz je opravdu motivovaný zájmem :-) a nehodkláte daného nešťastníka následovat. Rostlina je jedovatá prakticky celá, vyjma červeného míšku na plodech, semena samotná jedovatá rozhodně jsou a to ne málo. Rozhodně bych nikomu tento způsob sebevraždy nedoporučoval. Účinná látka (taxol, resp taxin) v tisu v menších dávkách asi hned nezabije, ale působí hnusné otravy, je možné si počíst na anglické verzi: en:Taxol#Side_effects, ve větších (a nevím, kolik semen by bylo třeba) - co vám budu povídat, používá se ve vědě k tomu aby zafixoval mikrotubální vlákna cytoskeletu (tj. jako by vnitřek buňky neěkdo zalepil), takže si to představuju asi jako by vás zaživa naložili do formalínu. Rozhodně toto obojí platí jako pro odvar z větviček tak pro semena, u semen jen může mít požívající štěstí, že se semena nenatráví a projdou traktem celá, zaručené to, ale není. S pozdravem Reo + | 1. 11. 2009, 21:24 (UTC)