Diskuse:The Settlers: Dědictví králů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Recenze WPQ[editovat zdroj]

Zdravím! Asi za hlavní problém bych při prvním zkouknutí označil nedostatek referencí. Takto to působí jako vlastní výzkum. Upřímně řečeno si ale nedovedu představit, jak toto ozdrojovat (resp. jak vypadá taková sekundární nebo seriózním nakladatelem vydaná primární literatura).

  • Více o postavě Daria v samostatném článku - máme zde na to šablonu: {{Podrobně}}
  • vypis zvlastnich schopnosti postav: zvolil bych nejaky jiny zpusob, takto odsazene a italikou psane texty se vetsinou pouzivaji prave spis pro informacni sdeleni stylu "vice se dozvite v...", či jiné informace "bokem"
  • Změny oproti ostatním dílům - pusobi to zmatene: pouziti minuleho casu svadi k domence, ze se mluvi o predchzich hrach (ale ok, dalo by se jeste vysvetlit), ale pak "Z her také zmizeli" - tak budto zmizeli teto hry a pak je tam mnozne cislo spatne a nebo nejakym zazrakem byly odstraneny z predchozich dilu o_O
  • mozna by nebylo spatne uvest HW/SF naroky...

To jenom na uvod. Zatim... --Ozzy 19. 11. 2009, 23:37 (UTC)

Omlouvám se, nechci rejpat, ale SF (čti sci-fi) nároky jsou roztomilý překlep:-) --ThomasMorta 22. 11. 2009, 04:33 (UTC)
Děkuji, chápu do posledního bodu a jsou to přesně ty věci, co vidí pouze cizí oči --El Carlos 20. 11. 2009, 12:05 (UTC)
  1. K literatuře: Za věrohodné zdroje bych považoval manuály ke hře (ale netuším, jak je citovat; určitě by měli být přibaleny, nebo alespoň v digitální podobě u hry) a oficiální průvodce (pokud vyšly). V nejhorším případě bych se dalo spokojit s detailnějším rozborem v nějakém specializovaném časopise.
Rozumím --El Carlos 22. 11. 2009, 11:36 (UTC)
  1. Sekce 2 až 5 je konstatování zjevných faktů a tudíž není třeba referencí (nečetl jsem podrobně, v případě že se odkazuješ na nějaké herní mechanismy, které nejsou ve hře explicitně popsané či zjevné, tak ref na manuál, který to popisuje). Dostačující reference je totiž hra samotná.
  2. Sekce 6: datadisky - reference na nové herní prvky z manuálů k datadiskům (opět by měl být ke hře přibalen alespoň elektronicky, v nejhorším případě budou popsány ve společném manuálu ke gold verzi)
Datadisky nemám, tedy ani manuál, ale třeba by postačila nějaká recenze datadisků? --El Carlos 22. 11. 2009, 11:36 (UTC)
  1. Mise: výčet misí psát jako číslovaný seznam (používá se pro něj znak křížku místo hvězdičky, tak jako já tady). Trochu přeformulovat - zpočátku jsem si myslel, že se jedná o seznam provincií (a přišlo mi, že mají dost divná jména). Sjednotit jména misí - primárně bych je psal v češtině a do závorky anglicky, možno i obráceně, ale hlavně jednotně.
Číslovaně - jasné. Jednotnost - no ty názvy jsou přímo takto v české verzi hry. Autoři zjevně nechtěli překládat názvy osad podle které se většinou jmenuje i mise. I mě zarazilo, že nepřeložili "Old King´s castle". Co navrhuješ? --El Carlos 22. 11. 2009, 11:36 (UTC)
  1. Změny oproti ostatním dílům bych přeformuloval na změny oproti předchozím dílům, je to přesnější:-) Tuhle část by chtělo i ozdrojovat, ale zde vyvstává otázka jak - já osobně bych byl drzí a odkázal se uvnitř wiki na předchozí díly (pokud tedy mají dobře popsané herní mechanismy), jinak Ti nezbyde než se buď odkázat na manuál, který změny popisuje, nebo na manuály k předchozím dílům.
  2. Až doděláš článek po technické stránce, nech si ho projet od někoho, kdo Ti upraví češtinu (klidně se obrať na mě). Některé formulace jsou... řekněme šité horkou jehlou:-) --ThomasMorta 22. 11. 2009, 04:33 (UTC)
Opět děkuji za připomínky. Zkusím podle toho překopat, jen co uplyne nějaká doba od recenzování --El Carlos 22. 11. 2009, 11:36 (UTC)

Další poznámky[editovat zdroj]

  1. To varování o vyzrazení zápletky se mi zdá takové humorné - v tom krátkém odstavečku se toho člověk dozví jen velmi málo na to, aby mu to mohlo zkazit hru. Zvlášť v kontrastu s tím, že později jsou zcela bez varování podrobně rozepisované jednotlivé postavy - předpokládám, že těšení se na to, kdo asi ještě přijde, a seznamování se s jeho vlastnostmi je docela podstatnou součástí hry.
  2. Celkově se mi zdá popis jako dělaný pro toho, kdo zná celou sérii jako své boty. To mi přijde dost divné, Spíš bych vycházel z toho, že ten článek čte někdo, kdo zbytek série nezná, a jen v poznámkách se věnoval tomu, že to či ono byla změna proti předchozím dílům. A ne na srovnání postavit celý popis.
  3. Celkově se mi zdá nevyvážený poměr toho kolik prostoru je věnováno jednotlivým postavám, misím a podobně, proti popisu hry jako celku. Má to příliš nakročeno ke scénáři (viz poznámka č 1.), přitom ten je jen jednou složkou, u strategie navíc možná nepříliš významnou.
  4. Jak si hra vedla z hlediska úspěšnosti? Vyhrála nějaké ceny? Vedla si dobře v nějakých žebříčcích? Byla komerční úspěch? Ví se, kolik se prodalo kopií?
  5. Existuje oficiální český překlad? Kdo jej dělal? Kdo hru distribuoval v České republice? Měla zde stejné datum vydání? (Včetně té češtiny?) Ví se, kolik jí bylo prodáno v ČR?
  6. Existuje nějaký on-line spolek, kde by si člověk mohl najít spoluhráče do hry více hráčů, nebo je z hlediska hráčské komunity hra zastaralá a mrtvá a spoluhráče člověk těžko sežene?
  7. Jaká je její podpora v současných operačních systémech? Jde spustit v Linuxu (pod Wine)?
  8. Jakými (kromě svých předchůdců v sérii) hrami se inspirovala? Měla v době uvedení na trhu nějakého přímého či nepřímého konkurenta, podobnou hru (a která uspěla víc)? Jaké hry naopak inspirovala ona?

--Tchoř 26. 11. 2009, 00:16 (UTC)

Carlosi, poprosil bych tě, abys pečlivě prošel i Tchořovy poznámky. Taky je problém s obrázky - všechyn z nich budou totiž pravděpodobně velmi brzo smazány. Viz WP:K - Obsažené obrázky (média) mají svobodnou licenci a jsou vhodně rozmístěné v textu --Mozzan 6. 3. 2010, 15:42 (UTC)

Ahoj, Tchořovi poznámky jsem samozřejmě neopomíjel.
  1. Odebral jsem spoiler,
  2. zkusil rozšířit popis, aby příběh nebyl hlavní součástí a
  3. nebyl vyloženě pro znalce série
  4. Jak si hra vedla s úspěšností v článku je, jestli vyhrála nějaké ceny jsem opravdu nikde nenašel a buďme realisté - není to celovečerní film (zvláště platí pro prodané kopie)
  5. o českém překladu a jeho autorech je taky zmíněno, stejně tak distributor a datum vydání je stejné (viz. zdroje) a psát se mi tam 2x to samé nechtělo
  6. hra je určena pro Windows, vlastní výzkum sem nepatří
  7. poslední je podobné bodu 4 - nejde o nějaký super trhák a nikde jsem nenašel rozhovory s tvůrci a tvrdit, že se inspirovali u Warcraftu, protože je to podobné taky není to pravé ořechové
Tedy nemám dojem, že bych něco vynechal, nedejbože záměrně nebo se na to vykašlal. Naopak jsem ocitoval i ten manuál, jak bylo navrhnuto, ačkoliv se mi to zdá divné. Můžeme se bavit o těch obrázcích. Tehdy jsem je nahrával pod licenci Ubisoftu a nesleduju je denně, abych věděl, že to už není možné. Nicméně ruku na srdce, smáznout 3 - 4 obrázky z článku by z tvé strany bylo produktivnější, než odebrat DČ. Znovu jsem si prošel ono WP:K a mám za to, že toto heslo si DČ zaslouží (po odebrání obrázků, které nejsou vyžadovány - viz část textu, kterou jsi z citace vynechal).
Abych to shrnul. Navrhuji, že já odeberu obrázky, ty ponecháš DČ a pokud se ti nezdají další věci, připiš je k názorům ostatních hodnotitelů. Slibuju, že se jim budu věnovat tak, jak nejlíp budu umět, ale nechtěj po mě finanční zhodnocení hry ze strany vydavatele nebo výčtu ocenění, když si myslím, že takové informace nejsou a ani u her nejsou zvykem. --El Carlos 6. 3. 2010, 23:43 (UTC)
Fajn, to je rozumné řešení, řekl bych. Zatím to tedy nechám a později dopíšu pár bodů, ale kdyžtak se podívej na en:StarCraft, který je na anglické mezi Nejlepšími články. Myslím, že nějakou inspiraci na pozdější dodělávky bys tam našel. ;-) --Mozzan 7. 3. 2010, 08:37 (UTC)
P.s. Dlouhodobě je na české wiki s těmi obrázky u her problém, v ČR je holt podle všeho přísnější autorské právo. :-( --Mozzan 7. 3. 2010, 11:27 (UTC)
Jsem rád, že jsme našli schůdné řešení pro oba. Dej mi potom vědět, až sepíšeš pár poznámek, protože ty to dáváš jako malou editaci a já si toho pak nevšimnu. Díky taky za námět k inspiraci, ale musíme si říct, že nelze moc srovnávat DČ a NČ, ale hlavně legendu jako StarCraft se Settlery. ST je dodnes modlou mnoha progamerů, obdobně jako Counter-Strike a při takovém úspěchu vyplave na hladinu mnohem více informací (třeba celé články o tom, jak hra vznikala). O těch obrázcích mi ani nemluv :-D Ty s historií to máš jednoduché, ale sehnat obrázek her je de facto nemožné. Tady to vypadalo nadějně, ale očividně si po nějaké době Wiki s Ubisoftem nesedla. --El Carlos 7. 3. 2010, 18:40 (UTC)
Ten StarCarft jsem myslel skutečně jenom jako inspiraci, nic závazného – třeba témata ohledně vývoje apod. ;-) btw, plánuju dostat Starcraft mezi NČ, hned jak skončím s Václavem II. :-)) Za ty malé editace sry, ale ono to tak podle pravidel má být ;-) snad na to pak nezapomenu :-)
Co mě teda napadlo hned, že by bylo fajn projít recenze v Levelu a Score (třeba v národní knihovně myslím mají výtisky, nevím teda odkud jsi, ale v případě, že nejsi z Prahy, se dají sehnat i v knihovnách po ČR, aspoň mi to už někdo říkal) a pár vět o tom sepsat. Manuál je náhodou fajn, rpotože máš aspoň nějaký zdroj na papíře... a ty ve spoustě případů bývají lepší, bež to co splašíš na internetu :-)
A taky byses divil, když píšeš o nějakém málo známém vládci (třeba když jsem dělal ty Bulhary), tak někdy ani ty obrázky neexistují a nic dalšího tam člověk dát nemůže. :-) A když už nějaké jsou, tak je to taková ta přebarvená patlanina plná patosu z 19. století :-) Od úterka snad budu mít víc času, tak to pořádně projedu. Měj se ;-) --Mozzan 7. 3. 2010, 18:56 (UTC)
No přeju ti hodně štěstí, ale myslím, že kvůli právní politice wiki je to nemožné, protože jestli se nepletu, tak NČ vyloženě požaduje obrázky, ale zase nevím, jestli třeba u toho SC zrovna jsou... Ty malé editace asi mají být, ale já je nevidím a když si je zapnu, tak jich zase je tolik, že to zase nevidím :-D. Z Prahy jsem a Levely mám snad i doma jenže... to je zase recenze, kterejch je i na netu dost (a solidních), viz ta reference z hodnoceniher.cz, kde uvádí i čísla časopisů. No zase u tý historie můžeš vzít de facto cokoliv za obrázek a máš jistotu, že autor je 70 let po smrti. Myslím, že se docela načekám, až umře Ubisoft a pak ještě 70 let :-D

Důkladné pročtení[editovat zdroj]

Tak jsem to prošel ještě pořádně - nalezené nedostatky:

  • Úvod: rozšířit úvod, neodpovídá rozsahu ani obsahu článku
Máš pravdu. Děkuju za upozornění a rozšířil jsem tak, jak si myslím, že by mělo být. Zhodnoť :-)
Jo, už je ok ;-) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)
  • Rozsah: nedostačujícím způsobem zpracované části, zejména postavy. Viz například anglická verze článku.
Myslíš en.wiki, která vůbec nezmiňuje jiné jednotky než hrdiny??? Myslím, že toho tady máme přece víc. Ano, oni mají delší odstavce u hrdinů, ale když si je přečteš, zjistíš, že obsahují ty samé informace jako zdejší článek. O Dariovi by toho šlo asi napsat víc, ale od toho tu máme samostatný článek Dario.
Dario je v pořádku, spíš bych výčet schopností kompletně zabudoval do normálního textu. O anglickém vím, četl jsem ho, ale každopádně v samotném článku chybí pár důležitých informací o charakteru postav. Například fakt, že Pilgrim je trpaslík, pokud je to tedy pravda. :-) Dále výčet postav nejvíce trpí stylistikou, ale to se pokusím opravit sám. Zatím to zní skutečně jako z manuálu či fanstránky, chce to upravit do podoby encyklopedického textu, ale o to se večer případně pokusím sám. (a to tě nechci urážet, jenom encyklopedický styl přece jenom vypadá trochu jinak...) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)
  • Reference: největší problém, celé části jsou bez refů, alespoň doplnit rozsah shrnující refy za každý odstavec, detaily by si zasloužily vlastní ref; viz WP:Reference#Co zdrojovat, kde jsou shrnuty požadavky na DČ
Doplnil jsem dle požadavků wiki zdroje k přesným datům a číslům. Jinak článek má uvedenou litaraturu ze které vychází a pokud bych tedy měl přesně dávat zdroj ke každému tvrzení, tak to bude vypadat asi jako kapitola Jednkotky, kde reference č. 8 je použita asi 10x. Navíc také vycházím z tvrzení kolegy výše, který zase tvrdí, že někde je zdrojováno zjevné tvrzení. Pokud nacházíš tvrzení, které se ti vyloženě nezdá, vlož šablonu {{chybí zdroj}}, ať se bavíme o konkrétních věcech. Jsem přesvědčen, že vše, co jsem v článku napsal mohu věrohodně dokázat.
Mám na to řešení, to už udělám sám. Co se týče těch zjevných informací, tak s tím je naopak největší problém, protože se dají doložit jenom v případě, pokud hru vlastníš a i tak je to na hraně s vlastním výzkumem. Naopak by informace měly být založeny na zdrojích, jež se dají lépe dohledat a nedají se interpretovat jinými způsoby, než je například samotné hraní hry. :-) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)
  • Obrázky: holt chybí, vím, že to není tvoje chyba, ale chtělo by to pak aspoň přidat externí odkazy na obrázky, které se vyskytují
Jak už jsem ti psal výše, požadavky na DČ obrázky nevyžadují. Ty jsou vyžadovány až u NČ. Pokud chceš ext. odkaz na nějaké obrázky, klidně jej vlož, určitě nebudu nic namítat. Jenom se mi nechce dělat takovouhle záplatu na díru, co si wiki sama způsobuje.
To není wiki, to je tím, že český zákoník, aspoň pokud vím, nezná princip Fair use. :-) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)
  • Formát: některé seznamy by si zasloužily rozšířit do podoby normálního textu, přílišné využívání tučného textu
Pravda :-) s odstupem času jsem to zahlédl taky. Něco jsem předělal, porovnej.
Taky už ok :-) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)
  • Čeština a stylistika: drobné anglikanismy (Ari není tvořena pro boj z blízka apod.)
Opět asi budu potřebovat konkrétní místa, pokud to nenapravíš sám. Zmíněné jsem samozřejmě předělal.
Zbytek už udělám. ;-) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)

Odebírám zatím šablonu DČ, promiň, prostě na to momenátlně nemá. --Mozzan 23. 5. 2010, 09:25 (UTC)

Věnoval jsem se všem tvým připomínkám, za které mimochodem děkuji. Šablonu tedy vracím. Tvým připomínkám jsem samozřejmě nadále otevřen, jenom tě poprosím abys zkusil postupovat podle předposledního bodu častých otázek DČ. El Carlos 23. 5. 2010, 14:00 (UTC)
Tady uznávám, že jsem nechal trochu unést. Odstranil jsem ho takhle narychlo zejména kvůli těm stylistickým vadám, i když je fakt, že už tu nějakou dobu byly a taky se s tím wiki nezbláznila. V zásadě se už o zbytek úprav postarám, ať furt neprudim a přidám taky ruku k dílu. :-) --Mozzan 23. 5. 2010, 15:00 (UTC)
Ani nevíš, jak rád jsem, že na wiki jsou taky normální lidi. Už několikrát jsem zažil postup "špatně, špatně, špatně = smazat, odebrat, revert...". Já mám taky ve zvyku, když najdu nedobrý článek spíš se zasadit o jeho zlepšení, rozšíření nebo doplnění (infobox, kat, šablony). Přijde mi to konstruktivnější.
Určitě ti jsem stále po ruce pro doplnění zdrojů, rozšíření apod. Stylistiku radši po mě nechtěj :-D --El Carlos 23. 5. 2010, 16:12 (UTC)
No o je to o tom to toho člověka naučit, aby ty chyby neopakoval a tys to po něm x-krát za sebou nemusel opravovat, takže v tomhle směru je chápu. ;-) Pustim se do toho po hokeji ;-)--Mozzan 23. 5. 2010, 17:53 (UTC)
No mě se spíš vybavují jiné momenty než nechat někoho poučit (např. Skákací boty), ale budiž. Spojení tohodle a ještě teď současně toho Star Trek (seriál)... Potřeboval bych ty skrytý rezervy sil, jako měli naši v posledních zápasech. Jinak znovu řikám, že se práci nebráním, jenom je mi třeba ukázat prstem. A stejně mám obavu, že jednou zase přijde někdo jinej, komu se nebude líbit zase něco jinýho a zase budu trotlit. Tvoje DČ jsou taky "nekonečný příběh"? --El Carlos 23. 5. 2010, 23:23 (UTC)
Promiň, že sem se na to po hokeji nekouk... šel jsem chlastat O:-). Po pravdě, já moc s DČ problémy nemám. Asi je to tim, že sem se do nich pustil až po asi roce a půl, když už jsem měl tu wiki slušně zažitou. Většinou to dávám do recenze až ve chvíli, kdy už opravdu vážně nevim, jak to ještě vylepšit. Viz první bulharská říše. Já se du vrhnout na ty settlery --Mozzan 24. 5. 2010, 08:28 (UTC)

Ve výstavbě[editovat zdroj]

Změnil jsem šablonu. Bude to chtít víc přepisovat a já na tom můžu pracovat jenom nárazově - v pondělí mám první zkoušku, tak holt neni tolik času. :-( --Mozzan 24. 5. 2010, 08:55 (UTC)

Další úpravy[editovat zdroj]

Tak sekce postavy je jakž takž hotová, ještě jednou možná projít kvůli typos, kdybych něco přehlíd a doplnit vysvětlení schopností u Daria. --Mozzan 6. 7. 2010, 19:28 (UTC)

Náměty na zpracování[editovat zdroj]

Udělal jsem, co jsem mohl. Tady pár věcí, které by článek možná potřeboval:

  • přidat, v jakém enginu hra pracuje, jaké jsou jeho (ne)výhody, byl použit i v jiných hrách?
  • některé sekce pořád trochu působí spíše jako seznamy, je skutečně nutné zde mít výpis všech misí?
  • jak dlouho trvala produkce, kdy co bylo oznámeno, kdy byla dokončena alfa a beta verze?
  • kdo měl hlavní zodpovědnost na vzhledu hry, jaký měl ke hře přístup (resp. postup celého tvůrčího týmu)?
  • část postavy pořád velmi přesahuje zbytek článku, vážně by to chtělo nějakým způsobem rozšířit
  • max. počet hráčů v multiplayeru
  • jak se celkově hra prodávala, jak se prodávala v české republice?
  • ještě jednou doporučuju podívat se na GA na anglické wikipedii, strategií je tam dost

To je asi všechno, co mě tak napadlo. Jinak už do článku zasahovat nebudu, brát mu teda stříbrnej puzzle taky ne. ;-) Měj se, snad ti to třeba někdy do budoucna při vylepšování článku pomůže :-) --Mozzan 31. 8. 2010, 10:27 (UTC)

Díky za náměty, jakmile bude čas (po dovolené) tak se do nich hlouběji ponořím a samozřejmě. Každá poznámka je vlastně školou pro tvorbu dalších článků. Pouze ty body ohledně prodejnosti, beta verzích a jim podobné - hledal jsem to před nějakou dobou pár dní a jde to velmi ztuha. Tahle hra sice nebyla špatná, ale bestseller to taky nebyl a tomu odpovídá i množství "zákulisních" informací. Zbytek zkusím ještě znovu projít. --El Carlos 2. 9. 2010, 19:13 (UTC)