Diskuse:Synergie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

jake jsou priklady syntetickeho systemu??? (Anonym)

Nebezpečné účinky kombinací léků?[editovat zdroj]

Dobrý den, v posledním odstavci ((toxikologie)) se uvádí heslo synergie i pro nebezpečné účinky kombinací léků, které jsou samy o sobě prospěšné. Pokud to náhodou není stylistická chyba (špatná formulace), pak se domnívám, že už by se jednalo nikoliv o Synergii, ale o Dysergii v souladu s již u hesla uvedeným vzorcem: (1+1<2); příp.: (1+1=0); event.: (1+1<0), protože logicky vzato: (jeden kladný účinek léku) + (jeden kladný účinek jiného léku) = (nulový kladný účinek obou léků podaných současně, nebo dokonce negativní účinek). Byla by tím tedy popřena samotná podstata významu Synergie, jak je tento význam správně a velice srozumitelně popsán v úvodu článku. Děkuji za případné reakce kolegů, a přeji hezký den. ((FIL)) --Filozof-23 (diskuse) 1. 4. 2013, 05:25 (UTC)

léků, které jsou samy o sobě prospěšné... – léky mohou být při špatném podání „samy o sobě“ stejně tak nebezpečné, jako při správné aplikaci prospěšné. Vždy závisí na řadě faktorů, počínaje koncentrací účinné látky a konče stavem pacienta;
V rámci interakci více léků může být synergický účinek také nežádoucí, viz např.:
  • antikoagulans Kardegic a riziko synergického účinku při současném podávání nesteroidních antiflogistik:
Jiná nesteroidní antiflogistika (včetně salicylátů počínaje dávkou 3 g denně u dospělých): zvýšení rizika gastrointestinálního krvácení a vzniku vředů (synergický účinek).
Amantadin má účinek synergický s levodopou a může zvyšovat nežádoucí účinky levodopy.--Kacir 1. 4. 2013, 15:30 (UTC)
Dobrý večer, děkuji za reakci; tak jsem se podíval na ty vaše odkazy, kterými jste mi sice dokázal, že se pojem synergie v tomto významu také používá; to ano, ovšem slušelo by se dodat: v přeneseném významu, neboť pak to již není synergie tak jak je popsána v úvodu článku, a jak je běžně přijímána a chápána - tedy obecně pozitivně. Poslední odstavec o farmakologii by potom mohl vypadat třeba takto: Ve farmakologii a toxikologii znamená vzájemné posílení účinku dvou nebo více současně podávaných léků či drog. Někdy se pojem v přeneseném významu užívá i pro nebezpečné účinky kombinací léků, jež jsou samy o sobě prospěšné. Ale ujišťuji vás, že na tom netrvám, a už vůbec ne kvůli sobě. Spíše si myslím že by to bylo dobré s ohledem na širší úhel pohledu na daný význam hesla; a jistě připustíte, že pohled váš (medicínský) může být - a bůh ví že je - jiný než pohled můj (filozofický, event. filozoficko-holistický). Nebudu již dále zpochybňovat vaše myšlenky; nechám vám vaše, a já si nechám svoje. Raději budu věnovat energii a čas tvorbě a rozšiřování článků, jako dosud, nežli planému filozofování. Hlavně ať nám naše Wiki vzkvétá; přeji hezký den. ((FIL)) --Filozof-23 (diskuse) 1. 4. 2013, 20:31 (UTC)
Já Vám rozumím. Upozorňuji ovšem na základní pravidlo Žádný vlastní výzkum. Interpretace kohokoli (i wikipedistů) bez ověřitelných zdrojů a subjektivní chápání pojmů, je irelevantní. Wikipedie musí odrážet pouze věrohodné informace bez příměsi našich analýz a dedukcí. Například formulace: „Někdy se pojem v přeneseném významu užívá i pro nebezpečné účinky kombinací léků... ,“ je bez ověřitelného zdroje také kandidátem na {{fakt}}. Jedná se opravdu o přenesený význam? Obecné pojímání synergie je pozitivní. Synergický účinek se jako pozitivně zesilující využívá např. v onkologii. Neexistují však konkrétní příklady, jako například lékařství (zesílení vedlejších účinků), které synergii přiřazují také negativní konotace? Jak vidno, existují. Tyto otázky bychom zde neměli řešit, jak jste správně uvedl. Správným postupem je pouhá citace sekundárních zdrojů. Zdraví.--Kacir 1. 4. 2013, 21:13 (UTC)
Já vám také rozumím, máte pravdu, že "v přeneseném významu" není asi nejšťastnější formulace, a proto bych se přece jenom kapánek porozhléhl zda někde nanajdu zdroj, kterým by se dalo doložit, že Synergie byla či je myšlena/chápána alespoň primárně (ev. původně) v pozitivním významu. Jde mi také o to (což jsem dosud nezmínil), aby se výklad pojmů (ať už zde na Wiki, či obecně kolem nás) neutápěl v přehnaném obecném negativizmu, který můžeme pozorovat v posledních letech až desetiletích. Pokud něco najdu, dám to sem k posouzení, zatím děkuji za pozornost, hezký den.((F))--Filozof-23 (diskuse) 2. 4. 2013, 05:16 (UTC)
Správná cesta, je nalézt věrohodný zdroj a vložit informaci s ním do článku. Wikipedisté by naopak neměli usilovat o stylizaci článku, ať už v pozitivním či negativní duchu, podle vlastního přesvědčení. To jen uvádím v reakci na větu: Jde mi také o to (což jsem dosud nezmínil), aby se výklad pojmů (ať už zde na Wiki, či obecně kolem nás) neutápěl v 'přehnaném obecném negativizmu'... . Wikipedie nemá být hodnotící, ale pouze odrazem již publikovaných faktů. Srdečně.--Kacir 2. 4. 2013, 09:19 (UTC)

Pro účinky kombinací léků se používá převážně termín "lékové interakce": "Pojem léková interakce označuje situaci, kdy při současném podání dvou nebo více léčiv dojde ke změně účinku některého z nich. Může se jednat o účinek synergický, antagonický nebo kvalitativně změněný."[1] --Jvs 2. 4. 2013, 09:45 (UTC)

Jistě, ovšem předmětem diskuse byl specifický dotaz, zda se používá spojení synergický účinek také u stavů, které mají negativní charakter, např. vedou k nežádoucím účinkům. Jinak klasifikace účinků je samozřejmě složitější. Z hlediska farmakodynamiky se rozlišují specifické, nespecifické a zprostředkované účinky. Z hlediska receptorové teorie antagonistické, agonistické účinky atd., ale to je na samostatný článek.--Kacir 2. 4. 2013, 16:07 (UTC)
Pojem Synergie/synergizmus se původně používal (a poprvé objevil) jako teologický pojem pro spolupráci člověka s Bohem, jak je ostatně uvedeno v ref.(1). Potud je vše v pořádku a nikdo to snad nebude zpochybňovat. - Ve farmakologii a toxikologii znamená vzájemné posílení účinku dvou nebo více současně podávaných léků. (Poslední odstavec u hesla, zatím vše O.K.) Zde je třeba dodat, že Akademický slovník cizích slov, AV ČR 2000 uvádí u tohoto hesla medicínský význam: (cituji): zesilování léčebného účinku kombinováním dvou nebo více léčiv stejně působících (konec cit). Ani zmínka o kombinaci negativního účinku. Takže není to náhodou onen přenesený/okrajový/či snad opačný význam který zde obhajuje kolega? Neměla by se u hesla uvést alespoň zmínka o tomto opačném = negativním významu (protože ať chceme či nechceme, tak se tento opačný/negativní význam používá, viz kolega Kacir). Výklad hesla je neúměrně krátký, nepřesný, bylo by žádoucí rozšířit a rozebrat všechny jak pozitivní, tak negativní konotace daného hesla. Argumenty viz výše, jsou toho důkazem. Dušan--46.135.24.17 2. 4. 2013, 19:53 (UTC)