Diskuse:Syndrom karpálního tunelu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bromelain[editovat zdroj]

Přátelé, "léčba" bromelainem není uvedena v autoritativních postgraduálních učebnicích neurologie, proto ji rozhodně nelze prezentovat jako něco normálního. Podle mého názoru takové hlouposti nemají v článcích vůbec místo, protože jsou šířeny vesměs zdroji o několik řádů méně kvalitními než jsou postgraduální učebnice neurologie nebo ortopedie. Pokud si snad někdo myslí, že je to útlak ananasů, nechť si laskavě uvědomí, že jde o kvalitu textu - a pokud to už chce uvést, rozhodně by mělo být uvedeno, že jde o tradované tvrzení a kdo ho traduje. Tady totiž není žádná shoda odborníků, aby bylo možné takové tvrzení uvádět stejně jako tvrzení o chirurgické dekompresi. Navíc se domnívám, že jde o natolik okrajovou záležitost, že chybí i důvod pro uvedení spočívající v reflektování různých úhlů pohledu. A jen tak mimochodem, podstatně kvalitnější texty na anglické, německé a francouzské Wikipedii bromelain neuvádějí. Proč asi?--Aronnax (diskuse) 20. 3. 2012, 09:45 (UTC)

Má reakce je v mé diskuzi. --Ragimiri 20. 3. 2012, 13:45 (UTC)
(z důvodů obecnosti kopíruji + několik doplňujících poznámek)
Tak především nedoložené nebo mizerně doložené hlouposti (ano, anonymní pochybný webík je nedostatečný zdroj podle pravidel) se zpochybňují, při zjevné nesmyslnosti (toto je zjevný nesmysl) se pak ihned odstraňují. Odpovědnost za kvalitní a věrohodný zdroj má vkladatel/obhájce, nikoliv ten, kdo informaci maže. Asi toliko k tomu, že se dožadujete zdroje ke zdůvodnění editace. Ale budiž - bromelain neuvádí z českých knih např. učebnice Neurologie (Nevšímalová, Růžička a kol.), učebnice Základy neurologie (Amler) (ověřeno), pokud si dobře vzpomínám, tak ani Speciální neurologie (Jedlička, Keller) a ani Waberžinkova skripta pro mediky. Kvalitní anglicky psané učebnice se o tom vůbec nezmiňují, protože pseudomedicínská "systémová enzymoterapie" nedosáhla mimo Německo a přilehlé zemičky větší popularity. Neexistenci kvalitních studií lze ověřit prostým pohledem do MEDLINE: [1]. Pokud se něco nedostalo ani do této poměrně málo selektivní databáze, je jasné, že je to tragické kvality.
Dovolil bych si doplnit obecný povzdech: Přátelé, projevte trochu soudnosti. Já také nezasahuji do článků týkajících se historie, protože vím, že neumím kriticky zhodnotit kvalitu zdroje. U medicínských témat je to jednoduché - velká řada "vygůglitelných" informací je nevalné kvality, někdy jde dokonce o nebezpečné nesmysly. Tolik populární "webíky o zdraví" píší jen zřídka odborníci nebo alespoň lidé s medicínským nebo alespoň biologickým vzděláním. A na kvalitě obsahu je to znát. Kdyby bylo zvykem znát a dodržovat pravidlo Ověřitelnost u ze strany dlouhodobých editorů, v mému zásahu by mohla být jen jedna připomínka: "Proč to tam mohlo být tak dlouho?"--Aronnax (diskuse) 20. 3. 2012, 15:28 (UTC)
Moje poznámka: Bromelin v tom článku nemá co dělat. Aniž bychom museli řešit, že odkazovaný web je poměrně mizerný zdroj. On ten web totiž ani neuvádí, že by bromelin byl jedinečně vhodný na řešení syndromu zápěstního tunelu. Ten web tvrdí, že lze léčbu podpořit bromelinem, který účinkuje proti zánětu a proti bolesti. Tzn. debata u tohoto článku by měla být spíš o tom, nakolik souvisí léky (a „léky“) proti zánětům s léčením syndromu (pokud vím, tak tu vůbec žádná souvislost se zánětem být nemusí, ale naopak může). A o tom, nakolik pomáhá bromelin proti zánětům, ať se diskutuje u bromelinu, případně i u zánětu nebo tlumení bolesti.
A vím, že to tak nebylo myšleno, ale představa 200-500 mg ananasu denně mne pobavila. --Tchoř (diskuse) 20. 3. 2012, 19:11 (UTC)
Nevím, nakolik je MUDr. Mlčoch mizerný zdroj, to nedovedu posoudit. Mohu pouze připojit povzdech, že kdyby kolega Aronnax připojil jím uvedenou literaturu do shrnutí, mohlo se vše vyřídit v klidu bez vzájemných invektiv a zbytečných bajtů v databázi. Vzkaz pro Tchoře: Myslím, že z věty „Z výživového hlediska by mělo dojít ke zvýšenému příjmu vitamínu B6 (třikrát denně 50 mg) a bromelinu, což je enzym vyskytující se např. v čerstvém ananasu (200–500 mg denně).“ plyne celkem jasně, že se jedná o množství vitamínu a enzymu. --Ragimiri 21. 3. 2012, 09:45 (UTC)