Diskuse:Svobodník (společenská vrstva)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámky trochu na okraj:

  • VyřešenoVyřešeno Ještě bych připomněl, že jde také o příjmení, vizte např. [1] a [2]
  • Z článků není zřejmé, v jakém období se toto označení používalo. Bylo by to v uvedeném zdroji dohledatelné?
  • Bylo by užitečné vědět zařazení mezi ostatní společenské skupiny. Jde třeba o označení na úrovni láník, půlláník, čtvrtláník, které se taky běžně vyskytuje v matrikách (přinejmenším v 19. století) v souvislosti s rozsahem drženého majetku? Nebo je to úplně mimo?

--Bazi (diskuse) 17. 9. 2014, 11:29 (UTC)

Článek je zatím takový pahýl k níže uvedeným zdrojům, kde to všechno je zpracováno v maximální šíři. V budoucnu se budu snažit jeho text rozšířit. K dotazům. Označení je doloženo už ve 14. století a smysl má do roku 1848 resp. 1850, kdy se jeho význam zrovnoprávněním vyprazdňuje. Rozhodně nejde o označení na úrovni velikosti statku resp. majetku. Toto označení je mnohem bližší stavovskému dělení feudální společnosti (stav panský, rytířský..., poddaní), kde patří někam do závěsu za zchudlé rytíře, ale má zásadní problém - není přímo ukotveno v žádném klíčovém zemském zřízení. Přesto ale právně funguje, císařem Matyášem jsou i písemně definovány povinnosti a práva svobodníků, do té doby vedeny právem zvykovým. Asi nejlépe vysvětlí statut svobodníků nejčastější způsob vzniku - vladyka rozdělil svůj majetek mezi syny, přičemž tito pokračovali stejným způsobem, až rod schudl natolik, že pozbyl společenské významnosti, někde během toho ztratil/zapomněl predikát a erb, a zbylo z něj jen několik rodin stejného příjmení, kteří hospodařili (někteří i se svými poddanými) na svých statcích, které byly narozdíl od poddaných jejich vlastnictvím a dědictvím (řádně právně zaneseným), a zůstávali osobně svobodní (žádná vrchnost, robota atd.), pokud se toho dobrovolně nezřekli nebo nebyli silnější vrchností zabráni. V průběhu času existuje celá řada výjimek, propouští se na svobodu (výhost) atd., ale to je na delší povídání. --Henricus (diskuse) 17. 9. 2014, 12:52 (UTC)
Díky za osvětlení. Je mi jasné, že článek je zatím pahýl, takže nemůže ještě obsahovat všechny důležité informace. Přesto zrovna to časové vymezení a vazba na jiné společenské skupiny je IMHO dost užitečné a stojí za uvedení v článku. --Bazi (diskuse) 17. 9. 2014, 13:50 (UTC)