Diskuse:Studená fúze

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neřekl bych, že se stávající text týká studené fůze. Podle mne se to týká termojaderné fůze.

Studená fůze byla pouze "humbuk" v době přibližně před patnácti lety kdy publikovali dva uznávaní britští vědci zprávu, že se jim podařilo dosáhnout jaderné fůze za studena při elektrolýze těžké vody s použitím paladiových elektrod. Jejich výsledky se však nepodařilo reprodukovat a posléze byly vysvětleny jiným způsobem.--Zp 09:34, 1. 5. 2006 (UTC)

jop. souhlas. zaměnil jsem si tyhle dva termíny, už mne na to na IRC upozornil egg, který říkal, že to i přepíše. Nechal jsem se unést tím co zadal první zadavatel a pak nad tím nepřemýšlel a jenom to tupě rozšířil--Chmee2 09:37, 1. 5. 2006 (UTC)

Studená je termonukleární?[editovat zdroj]

Chápu že v termínu termonukleární sou zahrnuty ty vysoké teploty, ale já bych to nechápal striktně etymologicky, primárně jde přece hlavně o tu fúzi těch jader. Ostatně termo znamená imho teplo, o tom jak vysoké teploty to sou tam, nic není :-). A i kdyby to znamenalo vysoké teploty, tak to je přece relativní. Případně je možné tam vložit vysvětlující poznámku. --Nolanus C E 12:17, 9. 11. 2007 (UTC)

Je nesmyslné to kategorizovat do termonukleární fúze, protože termonukleární znamená za vysokých teplot, tedy za vysoké energie vztažené na jednu částici. (Teplo je forma energie.) Studená fúze je opak tohoto pojmu, kdy typická energie částic je výrazně nižší. Přesně řečeno součin teploty a tlaku je pod kritickou hodnotou. --egg 12:34, 9. 11. 2007 (UTC)


Článek o 'obecně' studené, či konkrétně o Pons&Fleischmann[editovat zdroj]

Zdravím, chtěl bych se zeptat uživatele H11 na tvou poslední úpravu. Ono není striktně dané co se myslí pojmem studená fúze, proto byla myslím vhodnější původní formulace, která naznačovala že se tím termínem občas ozančuje pokus Fleischmanna a Ponse, někdy ale i zcela jiné způsoby (Mionová katalýza, E-cat a pod.). V současné podobě si první dva odstavce článku trošku protiřečí. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Michalsmid (diskusepříspěvky)

Tak já jsem přesvědčen, že pojem studená fúze se správně používá jen pro ten IMHO zázrak z těžké vody (stále zkoušený v různých podobách). Ale klidně revertujte. Mě to takhle přišlo lepší a zřejmější co to vlastně opravdu je, že to není běžný fyzikální jev (srovnej hoření), ale nijak na té verzi nelpím. --H11 (diskuse) 14. 7. 2012, 10:01 (UTC)
Obávám se že není jasně dané co je 'správné použití' pojmu studená fúze, ale často se používá i pro ostatní zázraky :). Změnu jsem tedy revertoval.--Michalsmid (diskuse) 15. 7. 2012, 09:49 (UTC)