Diskuse:Struktura motorového vozidla

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

kouknete sem Wikipedie:Délka článku a ja nvrhuju uz tento clanek roztrahat na 4 az 8 castí. Roztrahani bych nechal na Vás .--H11 21:03, 25. 6. 2008 (UTC)

Délka článku?[editovat zdroj]

Protože se jedná o strukturu, která by měla být návodem pro podrobnější rozpracování a zároveň přehledem co kde se již vyskytuje prosil bych o shovívavost co se týče délky. Navrhoval bych po rozpracování jednotlivých hesel struktury (myslím tím základních hesel tvořících úplný spodek) a po kontrole zda jsou hesla v rozvíjejících článcích obsažena, tato hesla ze základní struktury postupně vymazat. Výsledkem by měla být celková struktura obsahující zhruba to co je teď zobrazeno v obsahu s odkazy na rozvíjející články. Dík za každou dobře míněnou radu. Beny plzeň 21:15, 25. 6. 2008 (UTC)

Ta délka snad ani tak nevadí, hlavně zatím nic nerozdělovat. Spíš bych zvážil formu článku, tj. přepracovat úvod do encyklopedičtějšího tvaru (komentáře typu „Tato struktura motorového vozidla má zároveň posloužit kolegům wikipedistům“ nebo „vědomosti potřebné pro lidičky“ nejsou vhodné a nepatří tam), přesunout na jiný název (ve wiki se nedělá u článků ta pomlčka. Navrhoval bych třeba prosté „Struktura motorového vozidla“) a tak. --Podzemnik 21:19, 25. 6. 2008 (UTC)

Vlastní výzkum[editovat zdroj]

Tak jsem sem plácl tu nehezkou šablonu. Pokud opravdu nelze z literatury ani odjinud dostat strukturu motorového vozidla, vypadá to na vlastní výzkum. Pokud se mýlím, tak mne prosím opravte a já zase rád šablonu odstraním. --Podzemnik 14:28, 26. 6. 2008 (UTC)

nechci mluvit za autora ale pochopil jsem to jako kompilaci z nekolika knih,ktera dal dohromady....(samo ze ty knihy nemam,pro overeni)--H11 14:43, 26. 6. 2008 (UTC)
No jo, to já beru, samozřejmě předpokládám, že autor se v tom vyzná apod. Ale článek na mě působí tak, že ještě nikdo se nepokusil o obecné popsání, resp. roztřídění součásti motorového vozidla a tento článek má být jakousi první vlaštovkou, jak by to asi mohlo vypadat (byť jak říkám, autor může mít klidně pravdu). --Podzemnik 14:55, 26. 6. 2008 (UTC)
Vážený Podzemníku moje reakce na tvoji šablonu je asi takováto: Jsem rád, že tě můj příspěvek do Wikipedie zaujal. Je zajímavé jak jsi dospěl k názoru o vlastním výzkumu. V seznamu použité literatury máš vše co je uvedeno v mém článku. Tady v té literatuře je přesně ten správný příklad jak nelze do jedné knížky zahrnout celý problém automobilu a jak si každý autor tuto strukturu přizpůsobuje problematice o které píše. Takže ještě jednou shrnu. Mé DÍLO je o tom, že neumím (a rád bych uměl) najít ucelený přehled všech položek týkajících se automobilu. Pokud se nám ho podaří vytvořit společnými silami bude to velmi dobrý přínos pro návštěvnost Wikipedie lidmi z oboru. Pokud se podaří jednotlivá hesla společnými silami převést do článků s odborným zaměřením bude wikipedie prvním elektronickým médiem s tímto obsahem. Přínos pro studenty, učitele a zájemce o obor je zřejmý. Pokud se týká ověření uváděných hesel přeji příjemnou zábavu. Já to tvořím v rámci svého učitelování každou volnou chvíli asi 4 roky. Myslím, že by byl jednodušší postup jak ověřit poplatnost jednotlivých hesel, vytvořit na ně podle dostupných údajů jednotlivé stránky. Z výsledku potom vyplyne zda je to použitelné. Je to stále živý obor a sehnat základní údaje je mnohdy kabaret. Díky a sluníčkový den. Beny plzeň 18:34, 26. 6. 2008 (UTC)
Hmmm Podzemnik několikrát přečetl, popřemýšlel a asi pochopil. Já totiž špatně pochopil ten úvod a myslel, že jsi ten článek sestavil podle svého uvážení, jak to asi je že se tím ještě nikdo nezabýval. Proto se nezlob, šablonu jsem tedy odstranil, nicméně by to jistě chtělo upravit úvod, případně vyhovět požadavku na zdroj (pokud to je možné). Taky by chtělo trošku ujasnit, o čem by měl článek být a jak by se měl jmenovat.
Podle mého Slovníku spisovné češtiny pojem „struktura“ znamená „způsob složení“, „způsob uspořádání“ apod. Takže podle názvu by článek měl obsahovat složení motorového vozidla. Pokud by tomu pak mělo být, pak třeba sekce jako „Automobil jako technický problém“ zde nejsou žádoucí, to přece není součást vozidla. Možná to zase všechno špatně chápu, ale nedá mi to, abych se na to nezeptal. Hezký večer a vše nej, --Podzemnik 18:57, 26. 6. 2008 (UTC)

Dík za reakci. Už delší dobu učiteluju v oboru a mám ohromnou potřebu zpracovat přehled všeho co se týká výuky okolo motorových vozidel. Opravdu neexistuje sjednocující seznam. Rád bych požádal kolegy o návrh jak toto dílo přejmenovat s jednoznačným významem. Taky bych poprosil o úpravu stylizace úvodního textu. Už jsem asi vypatlanej, ale nic mě nenapadá a budu rád, když to bude vystihující. Smyslem celého díla je umožnit přístup na Wikipedii k článkům o jednotlivých problémech týkajících se motorových vozidel. Takový soubor informací použitelný ke studiu. Dokonce ani ministerstvo školství nedokáže něco takového poskytnout. Pokud se tato myšlenka ujme, lze ji uplatnit i v ostatních oborech, kde také něco podobného získat je problém. Díky za pomoc. Beny plzeň 15:13, 27. 6. 2008 (UTC)

Když jsem si článek prohlédl ihned mne napadla parafáze Anatomie motorových vozidel, ale to je analogie zjevně nepříliš vhodná - myslím si IMHO, že článek by se asi měl jmenovat Přehled konstrukčních prvků motorových vozidel nebo tak nějak - slovo struktura se mi zde jeví jako ne zcela nejvhodnější ** Jinak ale docela dobré (chutné a výživné) ** Zdravím --MiroslavJosef 15:23, 27. 6. 2008 (UTC)
Dík za reakci. S tím názvem to je těžké. Je v tom jak teorie, tak i konstrukční prvky. Asi by sedělo Skoro všechno o motorovém vozidle nebo Základní informace o motorovém vozidle prostě něco na ten způsob, ale ne tak strašně krkolomné. PROSÍM, PORAĎTE!!! Beny plzeň 00:14, 28. 6. 2008 (UTC)

Mám dotaz: přípojování vodičů se myslí na karoserii a další díly, nebo i mezi sebou? Pokud i to druhé, tak tam chybí sváry. --Lenka64 15:28, 27. 6. 2008 (UTC)

Díky za pomoc, už jsem to tam šoupl. Beny plzeň 00:14, 28. 6. 2008 (UTC)

Pojetí článku[editovat zdroj]

Doporučuji se zamyslet nad textem [[Wikipedie:Co Wikipedie není#Wikipedie není návodem, průvodcem ani učebnicí|]]. Cílem Wikipedie sice je vytvářet co nejkomplexnější soustavu znalostí, ale ne v této podobě. Wikipedie se nestaví jako nějaké učební osnovy či sylabus jako dlouhatánský seznam nejrůznější znalostí potřebných pro jedinou úzkou profesi. Takové ucelené didaktické texty typu „Skoro všechno o motorovém vozidle“ rozhodně nepatří sem, ale když tak na Wikibooks. Encyklopedie by měla být stavěna modulovým způsobem. Cokoliv lze rozdělit na dílčí témata bez ztráty souvislostí, mělo by být rozděleno. Týká-li se vodíkový pohon, typy světlometů, akumulátorů nebo brzd i jiných dopravních prostředků nebo strojů nebo zařízení, nemají být základní principy vykládány v článku o motorových vozidlech. Zkuste se porozhlédnout, jak Wikipedie funguje a jak je uspořádaná, a pokud tomu přijdete na chuť, tak zřejmě budete muset svoji původní představu opustit a začít zcela jinak. --ŠJů 30. 9. 2008, 09:37 (UTC)

Tohle určitě není článek, je to i mizerný seznam. Určitě je to na kandidát do prostoru Příloha (její příprava se bohužel trošku vleče z technických důvodů). Miraceti 30. 9. 2008, 09:40 (UTC)
Není naprosto žádný důvod vymýšlet nějaké nové prostory. Už teď je těch prostorů a projektů zbytečně moc. --ŠJů 30. 9. 2008, 12:56 (UTC)
Námitka!! Pokud to co uvádíte jako mizerný seznam dokážete vyhodnotit z jiných podkladů, jsem rozhodnut celý podklad pro další zpracování údajů o motorových vozidlech smazat. Tento seznam měl posloužit pouze jako návrh pro jednotlivé samostatné články. Pokud ovšem začnu reagovat na podněty mých kolegů a žáků, vyzývám ostatní odborníky z oblasti k rozšíření jednotlivých hesel do samostatných navazujících článků. Pokud bude schopnost a ochota ostatních kolegů wikipedistů zpracovat navržené téma podle jednotlivých hesel stejně dojde k postupnému umazávání tohoto mizerného seznamu, protože jednotlivé hesla budou mít své články. Vzhledem k doposud velmi nízkému ohlasu na spolupráci při tvorbě těchto pro obor dost důležitých informací nemám námitek proti smazání seznamu k 31.10.2008. Beny plzeň 30. 9. 2008, 19:20 (UTC)
rozhodnout se jestli je tohle encyklopedický článek nedokáži, jen chci upozornit na Wikipedie:Požadované články.--H11 30. 9. 2008, 21:34 (UTC)