Diskuse:Starověké římské malířství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Velice zajímavý a záslužný článek, takto to téma myslím není na žádné jiné Wikipedii pojato. Moje náměty k vylepšení:

  • úvod by měl být shrnutím článku a měl by mu odpovídat svou délkou - tady je jednak trochu moc dlouhý vzhledem ke zbytku a jednak je spíš úvodním kusem výkladu, který se pak už neopakuje
VyřešenoVyřešenoRozdělil jsem původní pasáž na úvod a nástin historického vývoje.
  • článek musí začínat věcnou definicí
VyřešenoVyřešenoDefinice u tak rozsáhlého tématu je trochu problematická, ale něco jsem dal dohromady.
  • trochu jsem váhal nad názvem článku; nebylo by lepší Antické římské malířství anebo Malířství antického Říma? Protože malování v Římě samozřejmě neskončilo antikou
VyřešenoVyřešenoTohle mi předtím nějak uniklo. Přidal jsem adjektivum starověké, aby se název shodoval s ostatními články v kategorii Starověk.
  • řádkové citace jsou neúplné - třeba kniha Plinia Staršího, z níž citujete v refu 1, tam není nikde uvedena jménem - a je jich na takové téma velmi málo
VyřešenoVyřešenoOn se obvykle Plinius st. cituje bez názvu díla, jelikož je to jeho jediné, ale ať je to běžnému čtenáři jasné - doplnil jsem jej.
  • "V období pozdní antiky má římské malířství má spíše grafický charakter." - nejen že je tam dvakrát "má", ale mělo by tam být "mělo", články o minulosti se píší v minulém čase (je to tam na víc místech).
VyřešenoVyřešenoTento nedostatek jsem snad odstranil.
  • Pompejské nástěnné malířství - v kapitole chybí reference, kde jste to dělení vyčetl
VyřešenoVyřešenoTohle dělení je dnes běžně používané, takže se zdroji problém nebyl.
  • Pozor na mluvnické číslo: "Pompejská freska se sexuálními motivy" spíš asi "Erotický motiv na pompejské fresce" (na obrázku je jen jeden motiv, milostná dvojice). Nebo "kolem nějž se nachází další motivy," správně "nacházejí" (plurál).
VyřešenoVyřešenoOpraveno.
  • Psát co nejstručněji: "Čtvrtý styl neboli fantaskní styl," lépe "Čtvrtý neboli fantaskní styl". "Se dále nacházely také na..." je lépe "se nacházely také na..." anebo "se dále nacházely na..."
VyřešenoVyřešenoMůj častý nedostatek, poslední editací v článku jsem jej snad už vymýtil.
  • "Apollon kitharoed" má asi být "Apollón s lyrou"
VyřešenoVyřešenoOna to je starořecká kithara, lyra měla užší tvar a hlavně méně strun.
  • "severovské tondo" chce naznačit, co je tondo, nebo lépe dát interní link
VyřešenoVyřešenoVytvořil jsem samostatný článek a poupravil popisek souvisejícího obrázku.
  • "Tondo ukazující damnatio memoriae" - spíš "vykazující damnatio memoriae", ukazuje ve skutečnosti Severovu rodinku. Ale to damnatio memoriae bych tam ani nezmiňoval, z hlediska tématu článku to není důležité.
VyřešenoVyřešenoViz výše.
  • Fajjúmské portréty by chtěly probrat podrobněji, je to po umělecké i historické stránce velice důležité téma.
VyřešenoVyřešenoNapsal jsem samostatný článek a zde jsem uvedl jen stručnou charakteristiku.
  • Chybí kapitolka o raně křesťanském a vůbec pozdně římském výtvarném umění.
VyřešenoVyřešenoDoplnil jsem aspoň základní charakteristiku, na co jsem si vzpomněl a co jsem našel v obecné literatuře (Pijoan, Strong) - v ČR se publikace na toto téma dost špatně shánějí.

Hodně zdaru,--Ioannes Pragensis 19:26, 11. 7. 2008 (UTC)

Děkuji Vám za obsáhlou recenzi. Zatím jsem provedl spíše kosmetické úpravy a doplnil pár citací. Později se mi snad povede doplnit více obsahu. S pozdravem -- Mercy (|) 17:01, 12. 7. 2008 (UTC)

Článek jsem podstatně rozšířil a doplnil. Bohužel z tohoto oboru nikdo na Wikipedii nepůsobí, takže se odborný korektor docela těžko shání. Budu vděčný za případné další připomínky a ještě jednou děkuji za Vaši recenzi. S pozdravem -- Mercy (|) 29. 7. 2008, 19:11 (UTC)

Tak tady je hned jedna: "na stěnách Domů Dioskúrů" - nemá být spíš "na stěnách Domu Dioskúrů"? Nebo ještě spíš "domu Dioskúrů"? --Ioannes Pragensis 29. 7. 2008, 20:42 (UTC)