Diskuse:Solární ohřev vody

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování[editovat zdroj]

Možná by to chtělo přejmenovat tak, aby už z názvu bylo jasné, že to je právě solární ohřev. Článek o jiném druhu ohřevu vody tu zatím nemáme, takže dost času něco výstižného vymyslet.Leotard 8. 12. 2009, 09:03 (UTC)

Možná rovnou sloučit do solární panel. --Wikipedista:BobM d|p 8. 12. 2009, 09:12 (UTC)
Nejsem pro sloučení. Ohřev vody popisuje zkroucené, načerno natřené trubky, ve kterých se ohřívá voda a ta se potom přímo (nebo přes výměník) používá jako horká voda. Solární panel popisuje elektronickou součástku, respektive zařízení pro výrobu elektřiny. Rozdílné fyzikální principy, rozdílné výstupy. Na ostatních wiki to mají také rozdělené. Bojím se, že příznivci solárních panelů jako výrobníků elektřiny by se bouřili. Leotard 8. 12. 2009, 09:24 (UTC)
Pojmu solární panel rozumím tak, že si představuji nějaké zařízení, které vystavujeme na slunici za účelem zíkání energie v nějaké podobě (v tomto případě buď elektrické nebo tepelné). Dále se podle mého mínění musí solární panely konkrétně dělit na panely fotovoltaické a fototermické, aby bylo ihned jasné o jaký způsob přeměny energie jde. A rozhodně bych se nebál negativní reakce příznivců fotovoltaických panelů (to Leotard: jestli jsem dobře pochopil jaký typ panelu jste měl na mysli), jelikož podle mého tyto dva typy úplně odlišných panelů striktně odlišují. Tímto jsem pro přepracování obou stránek. Strejda Smoula 14. 4. 2010, 14:31 (UTC)

Solární panel je zařízení k výrobě elektrické energie, solární kolektor je zařízení k výrobě tepelné energie. Jde tedy o poměrně rozdílná zařízení.