Diskuse:Sociální stát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Při tvorbě článku jsem narazila na několik problémů. Tak je dávám v plen:

  1. Mám problém se základním vysvětlením pojmu. Nejsem schopna to formulovat tak, abych neměla pocit, že někoho vykrádám. Takže jsem se nakonec uchýlila k akademickému stylu citace definice. Nejsem si ale jistá, zda je to pro účely wikipedie vhodné (rozhodně se to tu moc nepoužívá). Takže pokud to někdo nezatížený zvládnete lidsky přeformulovat, bude to asi fajn.
  2. Nejsem si jistá relevantností odstavce o terminologii. Na druhou stranu dle mé zkušenosti má termín sociální stát velmi často negativní konotaci, akorát že i pro neutrální význam žádný lepší neexistuje, resp. se neujal. Mně osobně by bylo nejpříjemnější pojmenovat článek welfare state, což je hezky nezatížený pojem. Ale nemyslím si, že je to na cs-wiki košer, takže jsem tak neučinila.
  3. Souvisí s dvojkou. Mám pocit, že by se minimálně mělo udělat nějaké přesměrování z oněch ostatních možných pojmenování. Nevím, jak se to dělá, ale budu moc ráda, když mě to někdo naučí, abych už příště nemusela obtěžovat.

--Madla 11:13, 17. 11. 2005 (UTC)

Ad 3.: přesměrování je celkem jednoduché: např. do welfare state napíšete:
#redirect [[Sociální stát]]
Jinak článek vypadá velmi pěkně, jen tak dál :-). --Radouch 11:20, 17. 11. 2005 (UTC)

Sloučení[editovat zdroj]

  • Proti - oba články jsou obsáhlé, nevidím důvod ke sloučení --Wikipedista:BobM d|p 12. 5. 2013, 06:48 (UTC)
  • Ne. Třeba Haiti jistě má nějakou sociální politiku, ale nikoho by ani nenapadlo označit ji jako sociální stát. Mr Oashi, četl jste vůbec ty články? Littledogboy (diskuse) 12. 5. 2013, 11:12 (UTC)

Zajištění blahobytu[editovat zdroj]

Podle mě je nepřesné označovat sociální stát jako stát, který usiluje o zajištění blahobytu obyvatel. Sociální stát lze definovat i konkrétněji jako stát který garantuje svým občanům sociální práva,; v tomto smyslu je ČR sociálním státem, ačkoli se tak výslovně v čl. 1 odst. 1 Ústavy  neoznačuje. Při odlišování sociálních práv od základních lidských (též občanských) a politických práv bývá zpravidla poukazováno na odlišnou povahu korespondující povinnosti státu. Sociální práva jsou jako všechna základní práva a svobody primárně veřejnými subjektivními právy vůči státu, jimž odpovídají jisté povinnosti státu vůči nositeli základního práva. Zatímco u základních lidských a politických práv převažuje povinnost státu zdržet se jistého konání (negativní, omisivní povinnost), typicky zásahu do individuální sféry chráněné základním právem, u sociálních práv je výrazně v popředí povinnost státu konat. (zdroj: komentář k listině - wágnerová a kol.) --) 2. 12. 2021, 19:04 (CET)

EDIT: zároveň mě zajimá, jaký je zdroj této definice (zajištění blahobytu)