Diskuse:Soběslavice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Vojtěch Veselý v tématu „Původ názvu obce

Původ názvu obce[editovat zdroj]

Název obce se odvozuje od knížete Soběslava, což však historické záznamy o jeho životě nepotvrzují. Pouze podle legendy se měl tento kníže po zbavení trůnu na počátku 11. století uchýlit do zdejší krajiny, hustě zalesněné s hojností zvěře, a vystavět na území dnešní obce pevný hrad či spíše malou tvrz.

Formulace „což však historické záznamy o jeho životě nepotvrzují“ navozuje dojem, že je shoda na tom, o kterého ze Soběslavů by mělo jít. Přitom, pokud to dobře chápu, tak problém je právě v tom, že legenda nepasuje ani na jednoho ze tří známých Soběslavů té doby. Časově nejvíc odpovídá Soběslav Slavníkovec, ten ale nikdy nebyl knížetem. Ostatní dva zase žili až ve 12. století. Navrhuji to přeformulovat třeba takto:

Název obce se odvozuje od knížete Soběslava, který se podle legendy měl po zbavení trůnu na počátku 11. století uchýlit do zdejší krajiny, hustě zalesněné s hojností zvěře, a vystavět na území dnešní obce pevný hrad či spíše malou tvrz. Historické prameny však žádnou takovou osobu neuvádějí. V úvahu připadají tři středověcí Soběslavové, ale jejich osudy jsou s legendou v rozporu jak časově, tak fakticky.

Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 2. 6. 2016, 12:16 (CEST)Odpovědět