Diskuse:Smaragdová deska

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Očekával bych spíše vysvětlení, co to vlastně ta "Smaragdová deska" je, odkud pochází a podobně. Ten "překlad" je hrozný blábol včetně pravopisných chyb (...Všechny Věci Zrodili Se...), způsob psaní se všemi slovy začínajícími velkými písmeny nechápu vůbec. Může někdo k tomuto textu podat vysvětlení?

--Mojža 11:14, 19. 9. 2004 (UTC)

ad Smaragdová Deska
Jsem si vědom všech "nedostatků" překladu, leč opravovat je nebudu z důvodu ustálenosti tohoto. Bylo by to, jako bych chtěl opravovat třeba Bibli Kralickou. Jiný čas, jiná pravidla. A co se týče velkého D viz stejné zvyklosti - http://www.sacred-texts.com/alc/emerald.htm (vysoce ceněný a uznávaný web) a také zde - http://en.wikipedia.org/wiki/Emerald_Tablet . -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) H t (diskusepříspěvky) 21. 9. 2004, 14:50 UTC

To ovšem pletete dohromady dvě věci. V angličtině se u vlastních jmen píší první písmena všech slov (kromě předložek a spojek) velká (např. The United States of America), u nás pouze to první, pokud další slova nejsou samy o sobě vlastním jménem (Spojené státy americké). Pokud to tedy nemá jiný důvod, jedná se pouze o chybu při překladu. Tak jako tak ovšem samotný text do Wikipedie nepatří (viz též moji poznámku v Wikipedista diskuse:Mojza). Plné texty historických aj. zdrojů patří do WikiSource, tzn. např. wikisource:Smaragdová deska. --Mormegil 15:02, 21. 9. 2004 (UTC)
Vsak uz jsem odpovedel, ze to co nejdrive zkratim/upravim. Hadat se o velke D mi neprijde dulezite(ac svuj nazor podporeny dlouholetym studiem teto tematiky si ponecham), pokud to nekomu pomuze - zmena je jednoducha .-) .
s pozdravem h_t -- Tento komentář byl přidán 21. 9. 2004, 15:11 (UTC)

nový text, listop. 2004[editovat zdroj]

Začínám řešit naše esoterické artikuly, zde zcela novým krátkým textem. Ten původní text (překlad) byl přestěhován do wikisource (kde je už i latinský a německý), a sice tak jak byl, jenom přeformatováno (já bych tam ty velký písmena nechal). S tím obrázkem si nevím rady, zatím ho ponechávám, chci jen rešeršovat, co vůbec představuje a také odkud pochází, což je obé nejasné. Také zde ponechávám ext. odkaz. Myslitelný je i přesun stránky na Smaragdová deska s malým d. Na Kabale, Hermesovi atd. se pracuje. -- -jkb- 11:39, 1. 12. 2004 (UTC)