Diskuse:Signál

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mechanický, pneumatický či hydraulický signál?[editovat zdroj]

  • Jaké jsou jednotky? Konkrétní signál v daném čase má svůj rozměr.
  • Nemělo by se jednat o pohon, ale skutečně o signál a to si nejsem jist, že se jedná o signál nesoucí informace.
  • Třeba někdo nalezne dostatek významných a věrohodných informací, ale já to zatím jednoznačně vidím pouze na pohony.
    --Federmann 18:19, 26. 2. 2008 (UTC)
Nevím, co měl pisatel toho seznamu na mysli. Podle mého názoru má smysl třídit signály především podle cesty, jakou je vnímá příjemce, tedy podle smyslů – akustické, optické, čichové, dotekové, pohybové, tepelné... Pokud ale za příjemce signálu nebudeme považovat jen entitu obdařenou vědomím, ale i třeba součást nějakého technologického celku (palubní počítač dá signál základnovému, kupříkladu), tak pak by možná mělo smysl to třídit i podle způsobu přenosu. Jen bych si myslel, že pneumatický i hydraulický přenos spadají pod mechanický, a nevidím důvod je takhle zvlášť zdůrazňovat. --ŠJů 18:48, 26. 2. 2008 (UTC)
Pisatel jen doplnil výčet co může být signál (a je jako signál třeba v automatizaci použiván), a to ve smyslu již uvedeného výčtu. Samozřejmě ty tlakové záležitosti by se daly zahrnout jen pod ten termín "mechanický". Co se týče signálů přijímaných entitou s vědomím - kam byste zřadili třeba demografický signál ? --Cimrmann 19:11, 26. 2. 2008 (UTC)

Signál z hlediska komunikací[editovat zdroj]

Tento článek podle mne potřebuje začít od čistého listu. Možná to z ní drasticky, ale ten článek neodpovídá skutečnosti a to bych rád napravil.

V článku není to zásadní:

  • Definice co je signál tj. Signál je fyzikální veličina závislá na čase. Na to jestli je to napětí, proud nebo akustický signál už ve své podstatě nesejde.
  • Rozdělení signálů deterministické, stochastické, energetické, výkonové
  • definování periodicity signálu
  • kauzalita
  • charakteristiky signálů, například střední hodnota, výkon, energie signálu, vzájemný výkon/energie, autokorelační fce
  • možná ve stručnosti příklad několika základních signálů
  • stručná zmínka o pásmových a náhodných signálech, které by si zasloužili svojí obsáhlostí samostatné články

Co je podle mne nadbytečné a mimo téma je:

  • Charakteristika rozdělení přenosu signálu - z hlediska signálu to sem vůbec nepatří, jak jsem již výše uvedl charakteristiky signálů jsou něco jiného
  • Zvláštní významy - Myslím, že tři části jsou díky definici signálu zbytečné. Doprava, Vojenství a Politika Možná jako alternativní výklad slova signál do wikislovníku.

Mám k tomu dostupnou literaturu například Signály a Soustavy (ČVUT)od Prof. Ing. F. Vejražky CSc a Doc. Ing Z. Hrdiny CSc. případně od jejich kolegů z VUT, i nějakou tu cizojazyčnou literaturu.

Raději bych to přepsal od základů(klidně si to vezmu ze začátku na starost, abych upravil co jsem nastínil s patřičným uvedením zdrojů). Ale protože bych předělal celý současný článek, tak chci předem vědět jestli by vám to nevadilo. --HonzaNbk (diskuse) 4. 10. 2012, 18:31 (UTC)

Určitě jste tomu pomohl, to je OK. Ale mám problém s "definicí", což IMHO žádná definice není: znáte nějakou fyzikální veličinu, která by nebyla závislá na čase? Do toho se vejde úplně všechno. Přitom signál musí být něco, co nese význam, signalizuje atd. - ať už jakoukoli formou. Podobně "kauzální signál" by se měl nějak vysvětlit: to, že má počátek v čase, nic neříká. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 10. 2012, 19:16 (UTC)
Ta definice je použita ve skriptech pana prof. Vejrežky a tehdy doc. Hrdiny. S obdobným popisem se dá setkat i jinde například v Digital and Analog Communication Systems od Leona W. Couche II. Tedy většinou v literatuře zabývající se signály a jejich zpracováním. Na fyzikální podstatě toho signálu, při jeho dalším zpracování moc nezáleží. Stejně tak to může být napětí, nebo proud. To, že ta definice je tak zobecněná, že zahrnuje snad vše co je závislé na čase, je tak celkem výhoda. Kdybych znal lepší definici, tak už by tam byla.
Kauzální zkusím popsat trochu lépe. Je to takový signál, který až do svého počátku v nějakém čase měl nulovou hodnotu. Pokud by tomu tak nebylo, tak by signál začínal v nekonečnu a byl by nekauzální(typicky periodické funkce sin, cos,...). Úprav z mojí strany ještě pár bude. například musím dodělat charakteristiky, a ještě tam dost věcí není.HonzaNbk (diskuse) 6. 10. 2012, 21:26 (UTC)